Nasveti

Posodice za sadike

Saša Eržen
28. 3. 2017, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Shutterstock

Včasih je veljalo, da kartonaste tulce, ki ostanejo, ko porabimo toaletni papir, za različne ustvarjalne projekte zbirajo in reciklirajo le vzgojiteljice v vrtcih. Danes pa so se jim pridružili tudi vrtičkarji, ki prisegajo na domačo vzgojo sadik. Če tega še ne počnemo, letos namesto kopice plastičnih lončkov ali posebnih šotnih tablet raje uporabimo tulce, ki jih je v vsakem domu v izobilju in bi sicer romali v smeti. Posodice, ki jih ustvarimo iz kartonastih tulcev, so namreč naravno razgradljive, omogočajo tako vzgojo sejancev kot pikirancev ter na okenskih policah zavzamejo malo prostora.

Potrebujemo:

  • kartonaste tulce,

  • škarje,

  • zemljo,

  • semena.

Izdelava:

V dno tulca štirikrat vertikalno zarežemo v enakomernem razmiku, vsakič približno dva centimetra visoko. Tako dobimo poklopce, ki jih drugega za drugim zapognemo, da dobimo dno posodice. Pri zadnjem poklopcu pazimo, da en del zapognemo nad naslednji poklopec in drugi del pod prejšnjega, podobno kot bi to storili pri kartonski škatli, da jo zapremo. V dobljene posodice natresemo zemljo in posejemo ali posadimo rastline. Ko je rastlina dovolj velika, jo s posodico vred presadimo v zemljo.

Nasvet: Za zalivanje sejancev in pikirancev lahko sami izdelamo mini škropilnico. V pokrovček plastenke s segreto iglo za šivanje ali žebljičkom naredimo luknjice in nato plastenko s pokrovčkom uporabimo kot zalivalko.

Namig: Če potrebujemo globlje posodice, kot na primer pri sadikah paradižnika, uporabimo celoten tulec, sicer ga lahko po višini skrajšamo.