Nasveti

Kako se rešiti zajedavcev v telesu?

Adriana Dolinar
24. 10. 2016, 23.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pozdravljeni. Ko sem se vrnila s potovanja po Aziji, sem opazila nenavadne prebavne težave. Mučili so me napihnjenost, slabost, krči v trebuhu, tek je bil vse slabši, občasno pa se je pojavila tudi diareja ... Zdravnik je ugotovil povišano vrednost eozinofilcev v krvi in parazite v blatu – žal ne vem, katere. Ker po jemanju predpisanih zdravil, po katerih mi je bilo zelo slabo, še vedno ni dosti bolje, me zanima, ali za odpravljanje te nadloge lahko še sama kaj storim, in to na naraven način. Hvala za odgovor, Marta iz Portoroža

Razlog za vztrajanje težav je lahko poleg neučinkovitosti zdravljenja tudi vnovična okužba z novimi paraziti. O parazitih v našem »civiliziranem svetu« premalo govorimo, zato ne vemo, da so ti tako rekoč povsod okrog nas. Še več, prav mogoče je, da se ta hip vsakemu šestemu, ki bere te vrstice, paraziti tiho zvijajo v črevesju, krvi ali kje drugje. Ker pri vas težave kljub jemanju zdravil še vedno vztrajajo, je prav mogoče, da se s paraziti niste okužili le v tujini, ampak (tudi) doma. Pa gremo po vrsti!

Paraziti so majcena, očem nevidna ali pa celo nekaj metrov dolga bitja. Med prve tako uvrščamo na primer giardijo in kriptosporidija, med druge pa na primer gliste, podančice in trakulje. Ne glede na velikost se znajo prav lepo potuhniti v našem telesu. Če tega ne bi zmogli, bi jih hitro opazili in poskrbeli, da se jih znebimo. Njihova naloga je namreč, da čim manj opazno živijo v drugem živem bitju (gostitelju), in to seveda na njegov račun. Tako se hranijo s hrano, ki jo zaužijemo, srkajo našo kri in načenjajo različna tkiva. Skriti lahko v nas živijo tudi do 15 ali več let. Zaradi kraje vsega naštetega in zaradi izločanja svojih presnovkov v naše telo pa nas lahko bolj ali manj obremenjujejo. Naše telo postaja zaradi njih ne le vse bolj podhranjeno (pomanjkanje železa, B12 ...) in mu primanjkuje življenjske energije, ampak tudi vse bolj zakisano in zastrupljeno. Imunski sistem nam nenehno peša. Paraziti lahko čez čas celo ustvarijo odlične razmere za razvoj številnih drugih težav, kot so kronična utrujenost, depresije, neplodnost, fibromialgija, glivične okužbe itd. V tem okviru tudi lažje razumemo, da lahko npr. kandido učinkoviteje obvladamo, če prej opravimo s podančicami, glistami, trakuljami in giardijo, saj te pomagajo soustvarjati okolje, v katerem kandida dobro uspeva.

Če parazitov ne vidimo ali ne čutimo, to še ne pomeni, da jih ni. S številnimi raziskavami so ugotovili, da so v naših telesih prisotni bolj, kot si predstavljamo. Evropski center za nadzor bolezni poroča, da naj bi v zadnjih 25 letih vsak šesti človek imel enega ali več vrst parazitov. Odrasel moški naj bi jih imel približno za en kilogram, ženske pa nekoliko manj.

Več v reviji Zarja št. 43, 25. 10. 2016