Nasveti

Aktivna hoja, zakaj pa ne?

Jana
20. 5. 2009, 18.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ali ne bi svojih vsakodnevnih opravkov, po katerih moramo peš, izkoristili tudi za boljše počutje?

Če veliko hodimo, še ne pomeni, da hodimo aktivno. Pri aktivni hoji namreč porabimo največje možno število kalorij ob najmanjši utrujenosti, če pa se prav počasi vlečemo, nimamo od tega prav veliko. Vsekakor je vredno razmisleka, ali ne bi svojih vsakodnevnih opravkov, po katerih moramo peš, izkoristili tudi za boljše počutje.   

10 minut ogrevanja

Nekajkrat narahlo zaokrožite s stopali, tako da boste ogreli gležnje. Nato počasi krožite z rameni naprej in nazaj, za tem pa nekaj časa krožite še z glavo najprej v desno stran in nato še v levo. Za konec napravite 12 počepov.

4 minute na pločniku

Nogi naj bosta tesno druga ob drugi tako, da so stopala obrnjena proti pločniku. Nato osemkrat skočite na pločnik in z njega ter si malo odpočijte, vajo še petkrat ponovite. Tako boste učvrstili in lepo oblikovali noge.

8 minut hoje

Med hojo naj bodo roke na bokih ali v žepih hlač. Tako je prsni koš bolj odprt in zrak laže prihaja v pljuča. Dihajte počasi in ozaveščeno. Nato petkrat globoko vdihnite in izdihnite. Vaja zmanjšuje stres in omogoča lažje izločanje strupov.

5 minut na stopnicah

Z vsako nogo posebej dvakrat ali trikrat stopite na stopnico in s te nazaj na tla. Tako lahko izboljšate delovanje srca in si povrnete nekaj energije.

10 minut daljših korakov

Podaljšajte korake in med tem iztegujte roke pred in za seboj. Nato napnite zadnjične mišice in sprostite trebušne mišice. Tako boste za 30 odstotkov povečali porabo kalorij.

4 minute ob ograji

Iztegnjene roke dvigujte do višine ograje in za vsako roko posebej, vajo izvedite trikrat po 4 do 6 ponovitev. Vaja je odlična za oblikovanje rok in prsi.

3 minute hitre hoje

Telo naj bo v tekaškem položaju, vendar ne tecite, zgolj pospešite korak v hitro hojo. Tako boste polni energije.

3 minute na klopi

Usedite se na klop in se z rokami oprimite naslonjala. Noge zravnane privzdignite pravokotno na telo in v položaju vztrajajte nekaj sekund. Nato ponovite vajo tolikokrat, da bodo vse ponovitve skupaj trajale tri minute. Z vajo si boste okrepili trebušne mišice.

5 minut sproščanja

Upočasnite korak, globoko dihajte in pretegnite mišice. S sproščanjem po fizični aktivnosti se bo vaše telo umirilo in izognili se boste bolečini v mišicah.