Nasveti

Michel Montignac odgovarja na vprašanja

Jana
26. 5. 2009, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Michael Montignac, guru zdravega hujšanja, odgovarja na vpršanja bralcev Jane.

Ponujamo vam priložnost, da zastavite guruju zdravega hujšanja Michelu Montignacu vprašanja o njegovi dieti. Pošljite jih na uredništvo Jane, Dunajska 5 (pripis: za Montignaca), 1509 Ljubljana ali na elektronsko pošto jana@delo-revije.si,  mi pa jih bomo posredovali  v Francijo in enkrat na mesec objavljali odgovore, ki bodo zagotovo marsikomu koristili.

Objavljamo vprašanja in odgovore, ki smo jih že dobili.   

Kam sodi kisla smetana?

Ali lahko jem v enem obroku meso, sir in kuhana jajca? Kam naj dam kislo smetano?  Po vašem v beljakovinski obrok,  toda veliko diet pravi, da je kisla smetana nevtralna!?

Odgovor:
Smetana, ki jo v svoji dieti dopuščam, je ali smetana z manj maščobe ali sojina oziroma mandljeva smetana. Nobenega problema ni, če želite jesti v enem obroku meso, sir in jajca, dovoljena je tudi prej opisana smetana. Kakorkoli že, za uravnotežen obrok je treba dodati kot prilogo še zelenjavo ali ogljikove hidrate z zelo nizkim glikemičnim indeksom.
Smetana je, jasno, predvsem beljakovinsko živilo. Razen čiste vode ni ne hrane ne pijače, ki bi bila nevtralna.

Redijo kalorije!

Prebrala sem že na stotine diet, skoraj toliko sem jih tudi že preizkusila, očitno ne prav uspešno, ker sicer ne bi spraševala za nasvet. Pred kratkim sem poslušala predavanje nekega zdravnika, in ta nam je pojasnjeval rezultate ene od zadnjih raziskav. Pravi, da ne redijo kombinacije hrane, ampak kalorije. Tisti, ki so opazno shujšali, so jedli vse, ampak malo. Koliko kalorij na dan priporočate? Si lahko človek v resnici privošči  več kot 1200 kalorij na dan in ob tem hujša ter se normalno počuti? 

Odgovor: 

Statistika pravi, da le 14 odstotkov preobilnih oseb preveč je. 86 odstotkov  pretežkih in celo predebelih ljudi se hrani tako kot suhi ljudje ali jedo celo manj. Za povrh epidemiološke študije kažejo, da se je v zadnjih 50 letih v zahodnih državah dnevni vnos kalorij zmanjšal za 35 odstotkov, medtem ko je debelih za od 300 do 400 odstotkov več  !
To kaže, da ni povezave med povprečnim dnevnim vnosom kalorij in debelostjo. Ljudje se ne redijo zato, ker jedo preveč, ampak ker jedo slabo. V bistvu jedo preveč ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, ki povzročajo pretiran izliv inzulina v kri.  Znanstveno je dokazano, da je inzulin največji krivec za skladiščenje maščob.  Pri hrani z nizkim glikemičnim indeksom na koncu prebavljanja ni odvečnega inzulina, kalorije se avtomatsko pokurijo. Če pa je inzulina preveč, uskladišči neporabljene kalorije kot maščobo. Neka kanadska raziskava je pokazala, da so predebeli, ki so se držali moje metode,   hujšali pri 2150 kalorijah.


Ni preveč?

Z dietami imam kar nekaj izkušenj, predvsem pa vem, da ne smem veliko jesti in da se  moram veliko gibati, če hočem shujšati. Kupila sem knjigo z vašimi jedilniki in  recepti in zdi se mi, da ste s hrano preveč radodarni. Recimo torek: fižolova juha (svež ali suh fižol, ni vseeno), telečji zrezek s pršutovo smetano, cvetačni pire, plošča s siri (koliko jih smemo pojesti?). Za večerjo pa porova juha, rižota s paradižnikom in nemasten jogurt. Prišteti je treba še jutranji polnozrnati kruh. 2 tedna sem se držala vaših navodil, a ni bilo kakšnega posebnega rezultata. Kje ga lomim?
Odgovor: 

Če hočemo shujšati, moramo upoštevati kar nekaj zadev:
1. Starost: mlajši  ko ste, lažje gre – menopavza na primer upočasni hujšanje.
2. Stanje: če ste se leta in leta držali nizkokaloričnih diet, je vaše telo hudo vrženo iz ravnotežja in celo poškodovano, zato potrebuje nekaj časa (včasih nekaj mesecev),  preden znova normalno deluje. Za povrh restriktivne diete upočasnijo porabo energije, ki jo dobimo s hrano. Bazalni metabolizem se lahko zniža za od  20 do 30 odstotkov. Zaradi tega je treba na začetku diete po moji metodi  jesti manj in počasi povečevati porcije.
3. Mnoga zdravila zavirajo hujšanje.  

 

Krompir

Vem, da ste  krompir popolnoma prepovedali, toda jaz brez njega ne morem živeti. Vsaj enkrat na teden bi ga rad jedel. Kako ga naj napravim in s čim kombiniram, da bo čim manj škode? Pri nas ga pražimo z veliko maščobe in čebulo, kar je gotovo narobe.

Odgovor:

Edina možnost, da zmanjšate škodo, je kuhanje krompirja z olupkom, zraven jeste zelenjavo, kot sta brokoli, zelje … Izogniti pa se je treba vsakršni maščobi.

 

Službene poti
Pogosto sem na službeni poti, po hotelih ter na poslovnih kosilih in večerjah. Običajno si izberem zelenjavo in meso, namesto sladice pa sir. Problem so zajtrki, saj polnozrnatega kruha največkrat nimajo, salamo in pečena jajca pa težko jem brez kruha. Kako naj si pomagam?  Kakšno vino naj pijem pri svečanih večerjah, ko se skoraj ne morem izogniti nazdravljanju?
Odgovor:

Najbolje je, da si  polnozrnat kruh prinesete s seboj. Poskušajte z nemškim črnim rženim kruhom (pumpernickel).
Preden greste na svečano večerjo, pojejte kuhano jajce ali košček sira, tako se boste lažje izognili nazdravljanju.