Nasveti

Slovenska kuhinja po Montignacovih načelih

Jana
26. 5. 2009, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovensko nedeljsko kosilo se običajno prične z govejo juho, ki je dovoljena, le rezancem se moramo odpovedati.

Dobili smo kar nekaj vprašanj, kako prilagoditi slovensko kuhinjo  Montignacovi metodi. Na to seveda  ne more odgovoriti, ker je ne pozna, prepričan pa je, da se  lahko vsak, ki prebere njegovo knjigo z recepti,  z lakoto prilagodi.
Ponujamo vam nekaj nasvetov.


Nedeljsko kosilo
Goveja juha – namesto rezancev zakuhamo v juho stepeno jajce brez moke.
Za glavni obrok jemo meso iz juhe ali kakšno drugo, ki pa ne sme biti ocvrto, ampak pečeno ali dušeno (govedino pojemo v solati za večerjo).
Namesto krompirja, ki ga jedo drugi družinski člani, jemo zraven mesa dušeno sveže ali kislo zelje (ali kakšno drugo zelenjavo), seveda brez prežganja ali podmeta iz moke.
Privoščimo si veliko običajno zabeljene solate, namesto sladice pa nekaj žlic  stepene smetane.

 

Štajersko zelje
Za štiri: potrebujemo pol kilograma kislega zelja, veliko čebulo, pol kilograma nemastnega zmletega svinjskega mesa,  pol glavice česna, skodelico kuhanega riža, lonček kisle smetane, malo mleka, 2 jajci, olje in začimbe.
Kislo zelje zdušimo z 2 žlicama olja in sesekljano čebulo, da se zmehča, meso prepražimo s strtim česnom na 2 žlicah olja, solimo in popramo. V pekač zložimo plast zelja, nato plast mesa, potresemo z rižem, vendar ne na del, ki ga bo jedel  tisti, ki hujša po Montignacovi metodi. Zlaganje ponovimo, na vrhu naj bo zelje. Stepemo smetano, jajci in malo mleka ter prelijemo čez zloženko. Pečemo 40 minut pri srednji temperature.

 

Makaroni s paradižnikom
Za štiri potrebujemo 35 dag makaronov, večjo čebulo, 60 dag svežega paradižnika ali konzervo pelatov, 4 stroke česna, žlico sesekljanega peteršilja in začimbe.
Makarone skuhamo in damo na toplo. Čebulo sesekljamo, zalijemo s kozarcem vode in kuhamo, dokler voda  ne povre, čebula pa se zmehča. Dodamo na drobne kocke zrezan paradižnik (ali pelate), solimo, popramo in kuhamo, da večina tekočine povre. Pet minut pred koncem dodamo vejico majarona, malo timijana, sesekljan žajbljev list in peteršilj. V omako stresemo makarone in dobro pregrejemo. Tistim, ki ne hujšajo, lahko privoščimo žlico ali dve olja in parmezan.