Nasveti

Čudežev ni!

T.S.
14. 6. 2009, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ženske drvimo po kreme, losjone in v salone na čudežne terapije, ki bodo ugonobile to preklicano lepotno kugo - celulit. Učinkuje?

Vsako leto se nekako takrat, ko odcvetijo zvončki, začne oglaševalska gonja proti celulitu. Časopisne strani, veleplakate in zaslone prekrijejo fotografije pomarančne kože na eni in napetih stegen na drugi strani. Lepši spol pa drvi v drogerije po kreme, ampule, losjone, masažne rokavice in v salone na čudežne terapije, ki bodo tokrat pa zares, dokončno ter popolnoma ugonobile to preklicano lepotno kugo – celulit. Pa res kaj učinkuje? Preverili smo pri uporabnicah.

Oglasi, ki obljubljajo, da se bomo s tem in tem izdelkom znebile celulita, so sicer iz leta v leto bolj zadržani pri svojih obljubah, a še vedno se najde morje takih, ki obljubljajo dobesedno čudeže. Kako naj si namreč drugače razlagamo trditev, da bomo s kremo v 9 minutah izgubile nekaj, česar ni mogoče odpraviti niti s skalpelom? Naše bralke, ki so preizkusile različne izdelke, so jih ocenile takole:

1. izdelek: krema, ki učinkuje v 9 minutah.
Cena: 80 evrov.
Obljuba: 47 % manj celulita v 9 minutah, 72 % manj celulita v 6 tednih.
Učinek: komaj opazen.
Komentar: 9 minut po nanosu ni bilo nobene razlike, tudi 20 minut po njem ne (takrat naj bi bili rezultati najbolj opazni). Po 14 dnevih je videz pomarančne kože sicer nekoliko izboljšan, a nič bolj kot npr. poleti, ko se vsak dan mažem s kremo za sončenje in s tem stegna po malem masiram. Krema sicer lepo diši in je prijetne teksture, a nanašati jo je treba najprej štirikrat na dan, kar pomeni, da stekleničko porabiš v dobrem tednu. Je nadpovprečno draga.
Zadovoljna: ne.

2. Izdelek: pilule za izločanje vode.
Cena: okoli 20 evrov.
Obljuba: z odvajanjem odvečne vode se bo zmanjšala opaznost celulita.
Učinek: minimalen.
Komentar: Pilule z vitamini in minerali, ki jih je treba jemati najmanj dva meseca, naj bi odvajale odvečno vodo iz telesa in s tem med drugim zmanjševale celulit. Sestavine so naravne in same po sebi neškodljive, a je treba paziti, da skupaj s hrano ali drugimi dodatki kakšne ne užijemo preveč (npr. vitaminov, ki niso topni v vodi). Kakšnega posebnega učinka nisem opazila, čeprav sem uporabljala tudi kremo proti celulitu. Tudi ko sem jih nehala jemati, ni bilo kakšnega poslabšanja. V škatlici je pilul za slab mesec jemanja.
Zadovoljna: ne preveč.

3. Izdelek: nočna krema za hujšanje.
Cena: okoli 50 evrov.
Obljuba: takojšnje preoblikovanje postave oziroma odvajanje odvečne tekočine med spanjem.
Učinek: komaj opazen.
Komentar: Krema obljublja takojšen učinek, torej zmanjšanje obsega delov, ki si jih je treba mazati. Štiri tedne sem si mazala stegna in zadnjico in takoj po nanosu sicer čutila, da se nekaj dogaja pod kožo, tudi zjutraj, ko sem se zbudila, je bila koža prijetno mehka in napeta, a konkretnega učinka, torej da bi se mi zmanjšal obseg stegen ali zadnjice, nisem opazila. Kremo sedaj kombiniram z jutranjim tekom in poletnim, lahkotnejšim prehranjevanjem in prvi rezultati so že tu. Torej, krema si ne zasluži svoje cene, saj mislim, da bi do enakih rezultatov prišla z običajno kremo za telo v kombinaciji z gibanjem in pravilnim prehranjevanjem.
Zadovoljna: ne.

4. Izdelek: aparat z infrardečo svetlobo, bipolarno radiofrekvenco in vakuumom.
Cena: od 490 do 750 evrov za 10 terapij.
Obljuba: odprava trdovratnega celulita, napeta koža, močne mišice.
Učinek: koža in mišični tonus dobro, odprava celulita nezadovoljiva.
Komentar: Problemov s težo nimam, sem precej suha, vendar pa imam pri dobrih tridesetih letih kar nekaj celulita, predvsem pod zadnjico in na stegnih. Terapije so precej boleče, včasih sem imela tudi modrice. Občutno izboljšajo cirkulacijo in koža je napeta ter gladka, zadnjica pa res lepo stoji. Celulit se mi je, kot so me tudi opozorili, po nekaj terapijah še bolj poznal, a tudi kasneje ni izginil. Če je kakšna sprememba, je tako majhna, da je ne opazim. Glede na res visoko ceno terapije mislim, da rezultati niso vredni toliko.

Malo po malo – nekaj malega
Dejstvo je, da se celulita preprosto ne da znebiti. Tiste prve, komaj opazne najstniške blazinice prikrije že malo masaže, kasneje pa je učinka vedno manj. Ena sama krema problema gotovo ne bo odpravila, treba bo narediti več. Pravilno jesti, dovolj in redno telovaditi, piti veliko vode ter se redno masirati. A čisto brez pomarančne kože verjetno ne boste nikoli več. Če bi se jo zares dalo s čimerkoli odpraviti, se ne bi mogle vedno znova naslajati nad fotografijami celulitičnih Beyonce, Victorie Beckham ali Ume Thurman. Te dame si zagotovo lahko privoščijo vse kreme in terapije na tem svetu. Nagubana stegenca in ritke pa ostajajo. Še dobro torej, da ankete med moškimi vedno znova pokažejo, da se njim tiste osovražene blazinice še zdaleč ne zdijo tako odbijajoče kakor nam. Če ne bi z izdelki proti njim toliko služila lepotna industrija, jih – brez stalnega opozarjanja z reklamnih panojev – tudi me mogoče sploh ne bi opazile.

Kreme? Krem, ki naj bi odpravljale celulit, je na tisoče. Učinek, kolikor ga je, pa je predvsem ta, da problematično področje ob nanašanju kreme masiramo.
Masaža?. Masaža je ena od treh glavnih zapovedi pri boju proti celulitu. Drugi dve sta pravilna prehrana in veliko gibanja.
Ga imajo tudi deklice? Celulit imajo že osnovnošolke, ne izognejo se mu niti tiste ženske, ki so suhe vse življenje, tudi športnice ga imajo. Pogosto lahko na plaži vidimo lepo ritko brez strij, ki nikoli ni bila pretirano okrogla, kaže pa blazinice celulita.
Kaj pomaga? Kolesarjenje in tek sta odlični orožji v boju proti celulitu.
Prehrana proti celulitu: meso omejite predvsem na puranje in piščančje, dobra izbira so tudi ribe in morski sadeži, sol in sladkor zmanjšajte na minimum, uživajte veliko raznovrstne zelenjave in nekaj sadežev vsak dan, odpovejte se ocvrti ter predelani hrani, popijte tri litre vode na dan.