Nasveti

Moč zelišč

Jana
15. 6. 2009, 06.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Timijan, meto, baziliko, rožmarin in peteršilj največkrat povezujemo s hrano. A s tem njihova moč in učinki niso izčrpani.

Timijan, meto, baziliko, rožmarin in peteršilj največkrat povezujemo s hrano. A s tem njihova moč in učinki niso izčrpani. Dišavnice ugodno vplivajo na kožo in počutje, gladijo gube, krepijo odpornost ter sproščajo. Skratka so blagodejne za telo in duha.

Bazilika učinkuje globinsko

Baziliko poznamo kot začimbo, ki nam prijetno odišavlja solate ali juhe. A to ni vse. Dobro učinkuje na prebavo, sprošča krče in pomaga pri vročini. Lahko jo pripravimo tudi v čaju, ki nam bo pomagal ublažiti napetost in okrepiti zbranost. Priprava: 2 žlički na drobno sesekljane sveže bazilike vsipljite v skodelico in prelijte s 150 ml vroče, a ne vrele vode, ter pokrijte, da ne bi izhlapevala dragocena eterična olja. Pustite stati od 5 do 7 minut. Potem precedite in osladkajte z medom. Koristno je vedeti še to: bazilikin čaj vzpodbuja obnovitvene zmožnosti v koži, zato je koristen pri celjenju manjših ran. Poleti lahko s pomečkanim listom sveže bazilike uspešno ublažite dražeče pike insektov.

 

Peteršilj proti gubam

Peteršilj vsebuje vitamine C, A in E, ki so znani kot lepotni vitamini, saj upočasnjujejo staranje kože. V peteršilju so skrite še posebne učinkovine, ki gladijo kožo. Poskusite z lepotno masko iz  pol skodelice na drobno sesekljanega peteršilja, ki mu primešajte 2 žlici jogurta. Temeljito očistite kožo, nanesite masko na obraz in dekolte, izognite pa se predelu okoli oči ter ust. Maska naj učinkuje 20 minut, nato jo odstranite s kozmetičnim robčkom in na koncu sperite z mlačno vodo. Sestavine iz peteršilja vam bodo zgladile kožo, beljakovine iz jogurta pa nahranile celice in priskrbele koži več vlage.

 

Timijan za čistejšo kožo

Ta sicer predvsem aromatična začimba zelo ugodno učinkuje proti čezmernemu nastajanju kožnega loja, zato je dobra za čiščenje por. Uporablja se za nego nečiste kože in proti mozoljčkom. Najbolje bo pomagala preprosta parna kopel. Pripravite jo tako, da daste šopek svežega ali 2 žlici posušenega in zdrobljenega timijana v večjo posodo in dolijete približno pol litra vode. Obraz z zaprtimi očmi sklonite nad posodo in pokrijte glavo z dovolj veliko brisačo. Učinkovine iz timijana se bodo sprostile in raztopile v vodi ter z vodno paro prodrle globoko v podkožje, tako da bodo temeljito razstrupile kože. Poleg tega bo vroča parna kopel pospešila prekrvitev. Rezultat: čista in čudovito rožnata koža.

 

Rožmarin daje energijo

Vam kakšno jutro kar nekako manjka moči? Z dodatno energijo se lahko oskrbite v kopeli. Nekaj vejic svežega ali 2 žlici posušenega rožmarina dajte v dovolj veliko posodo in ga prelijte z vročo vodo. Pustite, naj poparek stoji 15 minut, nato precedite ter dolijte v kopel, ki naj bo ogreta na 37 stopinj. Potopite se vanjo za približno 10 minut. Rožmarinove učinkovine bodo pospešile krvni obtok, sveži vonj pa bo vzpodbudil telo in duha. Prav na hitro se boste počutili prebujene in povsem poživljene. Če imate namesto kopeli raje jutranje prhanje, primešajte 200 ml običajnega, čim bolj nevtralnega gela za prhanje 1-2 kaplji rožmarinovega olja ter redno uporabljajte vsako jutro: spenite, nanesite na kožo po vsem telesu in nato temeljito sperite s toplo vodo.

 

Meta za osvežitev

Če ste bili ves dan na nogah, so te zvečer najbrž boleče in otečene. Proti težkim nogam bo pomagala aromatična zeliščna masaža. Pripravite mešanico iz  2 kapelj metinega in 50 ml jojobinega olja. Najprej nanesite na stopala, potem pa vse više in vtirajte s krožnimi gibi. Po masaži temeljito sperite roke, stopala pa za 10 minut dvignite na visok zglavnik in se prepustite sproščujočemu učinku. Metin vonj vam bo prijetno poživil duha. Mentol, ki ga vsebuje metino olje, bo pospešil pretok krvi in limfne tekočine, noge bodo kmalu manj otekle, korak bo lahkotnejši.