Nasveti

Cena za užitek

Milka Krapež
14. 6. 2009, 23.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) opozarja, da je vse več okuženih s spolno prenosljivi boleznimi. Posebej zbuja skrb, da je teh vse več med mladimi, kar lahko v prihodnosti vpliva na rodnost.

Počitnice so pred vrati in z njimi obdobje brezskrbnosti. Vendar je treba tudi med uživanjem uporabljati pamet. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) opozarja, da je vse več okuženih s spolno prenosljivi boleznimi. Posebej zbuja skrb, da je teh vse več med mladimi, kar lahko v prihodnosti vpliva na rodnost.

Drugo presenečenje med statističnimi podatki je, da je vse več okuženih v starostni skupini nad 50 let. Strokovnjaki razlagajo, da gre verjetno za enak vzorec vedenja kot pri mladih. Mlade še vedno najbolj skrbi nosečnost. Med starejšimi od 50 let pa pari mislijo, da je nevarnost za zanositev mimo (večina žensk v tej starosti ni več v rodnem obdobju), spolno prenosljive bolezni pa jih očitno ne skrbijo. Izjema je morda le aids, pa še to le med »bolj ozaveščenimi«. Zaradi take brezbrižnosti je okuženih vse več.

Spolno prenosljive bolezni prenašajo bakterije, virusi in zajedavci. Med bakterijskimi okužbami so najpogostejše gonoreja, okužba s klamidijo, sifilis, čankar, med virusnimi HIV oziroma aids, genitalni herpes, humani papiloma virusi (HPV) in hepatitis B . Med zajedavci pa so znani trihomonas, sramne uši in kandida. Večina spolno prenosljivih bolezni je ozdravljiva. Po podatkih SZO je bilo konec prejšnjega stoletja na novo okuženih okrog 340 milijonov ljudi, starih med 15 in 49 let. Velja opozoriti, da je nevarnost okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi največja v nerazvitih državah, zato naj bodo popotniki, ki bodo počitnikovali v njih, pazljivi. Spolno prenosljive bolezni so v teh državah med petimi najpogostejšimi.

Nevarne za plodnost

Spolno prenosljive bolezni so glavni vzrok za neplodnost, poudarjajo v SZO. Med 10 in 40 odstotki žensk z nezdravljeno okužbo s klamidijo zboli za vnetno medenično bolezen. Okužba lahko povzroči poškodbe jajcevodov (pri od 30 do 40 odstotkih okuženih žensk). Poleg tega so te ženske v večji nevarnosti za zunajmaternično nosečnost. V zadnjih letih je znano, da okužba z nekaterimi HPV povzroča raka materničnega vratu, zunanjega spolovila, vulve in zadnjika. Okužba s HPV povzroča tudi genitalne bradavice. Prav čedalje več teh zbuja dodatno skrb. Britanci so zaradi njih letos v javnosti sprožili alarm. Po mnenju nekaterih postaja tudi pri nas naraščanje števila okuženih s HPV in posledično genitalnimi bradavicami skrb zbujajoče. Zdravljenje genitalnih bradavic je dolgotrajno in dostikrat tudi neuspešno.

Posebej usodno spolno prenosljive bolezni vplivajo na rodnost. Ženske, ki so se nalezle sifilisa, lahko rodijo mrtvega otroka. Ženske, ki so se nalezle gonoreje, imajo pogosto spontani splav ali rodijo prezgodaj, okužba  je za plod smrtno nevarna. Matere z nezdravljeno gonorejo ali okužbo s klamidijo lahko rodijo otroke s hudo okužbo oči, ki vodi v slepoto.  SZO ocenjuje, da zaradi tega vsako leto oslepi med 1000 in 4000 novorojenčkov.

Večino spolnih bolezni je mogoče pozdraviti

Seveda vse to velja predvsem za revne države. Pri nas namreč tako kot povsod v razvitem svetu  večino takih okužb pozdravijo. Problem je le, kadar okužbe ne povzročajo težav in pri bolnikih ni opaziti značilnih znakov. To se posebej rado dogaja pri gonoreji (okrog 70 odstotkov žensk nima znakov bolezni) in pri okužbah s klamidijo.

Najpogostejši znaki okužbe so izcedek iz nožnice ali iz penisa, razjede na genitalijah, otekanje v dimljah, srbenje, pekoč občutek pri uriniranju in spolnem odnosu, bolečina v zgornjem ali spodnjem delu trebuha. Za nekatere okužbe so značilni povišana telesna temperatura, slabost in bruhanje. Zdravnik bo postavil diagnozo s pregledom in laboratorijskimi preiskavami. Hepatitisa B (kot tudi druge vrste hepatitisa) se nalezemo s telesnimi tekočinami med spolnim odnosom brez zaščite. Genitalnega herpesa se prav tako nalezemo s spolnim odnosom (vaginalnim, analnim, redkeje oralnim) brez zaščite. Tudi z virusom imunske nezadostnosti, znanim kot HIV, se okužimo med spolnimi odnosi brez zaščite pa tudi z uporabo injekcijskih igel okuženega človeka (pri uživalcih nedovoljenih drog). Sifilis in gonoreja se prav tako prenašata s spolnimi odnosi brez zaščite, medtem ko sramne uši lahko dobimo (poleg med spolnimi odnosi) tudi s posteljnine ali brisač, na primer. Enako velja za klamidijo, kandido in čankar, medtem ko se s HPV okužimo med spolnim odnosom, s stikom s kožo okuženega (kondom pri tem ne zaščiti dovolj).

Zaščita s cepljenjem

Kot rečeno, je večina spolno prenosljivih bolezni ozdravljiva. Nekatere pa so zelo trdovratne in jih je zelo težko pozdraviti. Omenili smo že okužbo s HPV,  ki povzroča predrakave spremembe in raka materničnega vratu. Te okužbe organizem največkrat pozdravi sam. Le pri trdovratnih mu to ne uspe in takrat lahko nastane velika škoda. Pred okužbo s HPV se je mogoče cepiti.  Štirivalentno cepivo vas bo varovalo pred sevi, ki povzročajo predrakave spremembe na materničnem vratu in tudi raka na materničnem vratu, pa tudi pred genitalnimi bradavicami, medtem ko vas bo dvovaletno cepivo varovalo zgolj pred prvima dvema.

Hepatitis in HIV

Med spolno prenosljivimi boleznimi, ki jih ni mogoče pozdraviti z zdravili, je tudi hepatitis. Bolniki dobijo le zdravila za lajšanje težav in krepitev imunskega sistema. Najučinkovitejša zaščita pred okužbo z virusom hepatitisa B je cepljenje. Nekoliko drugače je pri okužbi z virusom HIV, kjer so tudi znaki drugačni. Po okužbi se lahko nekaj let ne zgodi nič. Okuženi ima lahko na začetku vročino, povečane bezgavke, izpuščaje po telesu, pa tudi bolečine v mišicah in drisko. Toda ti znaki navadno minejo v nekaj tednih. Ko pa začne okužba povzročati težave (tudi po več letih), bolnik pogosto dobi kožne izpuščaje, vnetje, vročino, podleže številnim okužbam, kar se nazadnje razvije v aids, ko se težave samo stopnjujejo. Bolnike, okužene z virusom HIV, zdravijo z zdravili, ki preprečujejo razmnoževanje virusa, in jim precej podaljšajo življenje. Ko se razvije aids, bolnike zdravijo naprej, vendar takega zdravila, ki bi bolezen dokončno pozdravilo, farmacevtska industrija še ni našla.

Večino drugih spolno prenosljivih bolezni  (gonoreja, sifilis, čankar, klamidija) danes zdravijo z antibiotiki. Izjema so sramne uši, ki jih lahko odpravite s posebnimi mazili oziroma šamponi.

 

Podatki, ki zbujajo skrb

Britanska televizija (BBC) je nedavno obvestila javnost, da se je v zadnjih letih število okuženih z genitalnim herpesom povečalo za devet odstotkov, s klamidijo za štiri odstotke in z genitalnimi bradavicami (HPV) za tri odstotke, vseh spolno prenosljivih okužb pa je bilo v enem samem letu (2007) povprečno več za šest odstotkov. Vzrok za tak porast je slaba poučenost o spolno prenosljivih boleznih, kar velja tudi za druge razvite države, ne le za Veliko Britanijo. Podatki za posamezne starostne skupine so še alarmantnejši: v skupini od 16 do 24 let  je bilo kar 65 odstotkov več okuženih s klamidijo, 55 odstotkov več jih imelo genitalne bradavice (HPV) in 50 odstotkov več gonorejo.

 

Cepljenje, kondomi in zdrava pamet

Najboljša zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi je vzdržnost, pravijo strokovnjaki. Vendar so ljudje večinoma gluhi za predavanja o vzdržnosti ali  varnih spolnih odnosih (z enim samim partnerjem in ustrezno zaščito), to velja za staro in mlado. Zato se je vendarle dobro zaščititi: cepiti proti boleznim, za katere obstaja cepivo, hkrati pa uporabiti kondom. Tudi na brezskrbnih počitnicah malo previdnosti in zdrave pameti ne škoduje.