Nasveti

Marelični cmoki iz skutnega testa

Jana
15. 6. 2009, 12.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Izkoristimo čas, ko zorijo marelice, in si privoščimo katero od najljubših sladic, ki jih pripravljamo z njimi.

Okus žlahtnih, aromatičnih marelic je kakor rdeča nit, ki se vleče skozi sladke trenutke junijskih dni. Z maslom in drobtinicami zabeljeni marelični cmoki so posladek, ki nas spominja na otroška leta.

 

 

 

Marelični cmoki iz skutnega testa

Za 4 osebe
Priprava: 40 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: za skutno testo in nadev: 300 g skute, 60 g stopljenega masla, sol, 2 jajci, 100 g pšeničnega zdroba, 100 g moke, od 12 do 16 marelic, sladkor, cimet;

poleg tega: 3 žlice masla, 2 žlici drobtin, sladkor po okusu, ribezova ali malinova ali marelična marmelada.

Priprava: Skuto pretlačimo in gladko razmešamo s stopljenim maslom. Primešamo zdrob, jajci in toliko moke, da dobimo gladko testo, ki se ne lepi na roke. Pognetemo ga in pustimo, da pokrito počiva 30 minut. Medtem izkoščičimo marelice. Na pomokani delovni površini oblikujemo testo v debelo klobaso, jo narežemo na kolesca, ta pa med pomokanimi dlanmi sploščimo. V sploščeno testo zavijemo cele marelice (če so majhne) ali polovice marelic (če so večje). Lahko dodamo tudi pol žličke sladkorja ali majhno sladkorno kocko. Robove testa dobro stisnemo in oblikujemo cmoke. V široki kozici pristavimo osoljeno vodo, da zavre. V vodo položimo cmoke in jih na šibkem ognju kuhamo, da vrejo 8 minut. Ko so kuhani, jih poberemo s penavko in odcedimo. V ponvi razpustimo maslo, dodamo drobtine in jih med mešanjem zlato prepražimo. Primešamo tudi malo sladkorja in pustimo, da karamelizira. V sladkih drobtinah povaljamo cmoke in jih ponudimo. Posebej postavimo na mizo sladkor, da si vsak postreže še sam, po okusu. Sladkor lahko pomešamo s cimetom. K cmokom ponudimo preliv iz pretlačenega svežega sadja ali iz domače marmelade.

Nasvet: Sveže maline ali ribez ali marelice sesekljamo v mešalniku s primerno količino sladkorja in takoj ponudimo k cmokom. Kadar pa nimamo svežega sadja, lahko vzamemo tudi marmelado.

Foto: GULIVER IMAGE/STOCKFOOD