Nasveti

Pravi čudež!

Andreja Comino
15. 6. 2009, 23.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Urejena pričeska in naličen obraz so bili zanjo le sanje. Izpolnil ji jih je mož, ko je Bojano Trtnik prijavil na našo preobrazbo.

Življenje je 54-letni Bojano Trtnik iz Spodnje Polskave pri Pragerskem postavilo pred veliko preizkušenj. Nad prvo, ko se je po poroki iz Ljubljane preselila na vas in si tam ustvarila družino, je bila navdušena. Tragični pa sta bili sinova smrt in odpoved ledvic, zaradi te je dolga leta čakala na presaditev. Zaradi močnih zdravil, brez katerih še danes ne more, so se ji precej spremenili koža in lasje. Urejena pričeska in naličen obraz so bili zanjo le sanje. Izpolnil ji jih je mož, ko jo je prijavil na našo preobrazbo.

Bojana ne bo nikoli pozabila usodnega dne leta 1993, ko se je v prometni nesreči z motorjem ubil njen sin. Bolečina je bila tako huda, da je mislila, da bo umrla tudi sama. A bog je imel z njo druge načrte, počasi se je začela pobirati. V uteho sta ji bila mož in hči. Žalost je Bojani pustila posledice na zdravju. Gimnazijska maturantka, ki je dolga leta delala kot računovodkinja v banki, je začela teže dihati, zdelo se ji je, kot da se utaplja. »Čez dan je še šlo, ponoči pa je bilo neznosno. Zdravniki so ugotovili, da mi odpovedujejo ledvice, in me poslali na dializo. Devet let je trajalo. Določili so mi peritorialno dializo, kar je pomenilo, da sem jo lahko delala doma. Zaradi tega nisem mogla več hoditi v službo in so me invalidsko upokojili,« je povedala.

Zdravniki so ji razložili, da je edina rešitev presaditev ledvic. Pet let je čakala na primernega darovalca in pred dobrima dvema letoma in pol so ga končno našli. »Pripravljali smo se na praznovanje moževega rojstnega dne. Sama sem ravno pekla torto, ko je zazvonil telefon. Glas na drugi strani je dejal, da imajo najverjetneje darovalca. V hipu sem bila pripravljena in na poti v bolnišnico. Preiskave so trajale ves dan, naslednji dan so me operirali. Ko sem se zbudila, se mi je zdelo, kot da sem se znova rodila,« se je spominjala Bojana. A tudi novo življenje ni bilo brez odrekanj. Z zdravili so ji vzeli imunost, saj bi telo sicer zavrnilo novo ledvico. Zato se mora izogibati okolju, kjer bi se lahko prehladila.

Zdravila bo morala najverjetneje jemati še nekaj let. Seveda imajo stranske učinke – izsušujejo kožo, ki je postala tanka in zelo suha. Zelo je občutljiva za dotik in udarce. Če se je kdo malce močneje dotakne, dobi podplutbe.
Bolezen je Bojani spremenila razmišljanje. »Vsak dan živim, kot da bi bil zadnji. Izkoristim ga in življenja ne jemljem več kot nekaj samoumevnega. Ena od želja je bila, da bi bila končno tudi jaz z vsemi svojimi težavami s kožo urejena. Mož mi je željo izpolnil, za kar mu bom večno hvaležna,« je dejala, ko je polepšana odhajala iz Ljubljane.

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja
Bojana se trudi, da enkrat na mesec obišče frizerja, ki jo postriže. Prej se je barvala sama. Frizerka Jasna ji je temno kostanjeve lase najprej razbarvala s kopeljo, nato pa pobarvala v živo bakreno, kar si je Bojana zelo želela. Lase, ki so ji segali do ramen, je postrigla v kratko, razgibano pričesko. Utrdila jo je s pasto za lase in lakom.
Mojstrici ličenja je Bojana zaupala, da se ne upa ličiti, ker se boji, da bi ji ličila kožo še dodatno izsušila. Vizažistka ji je razložila, da bo velika sprememba narejena že s tem, da ji bo oblikovala obrvi. Populila ji je odvečne dlačice, nato pa kožo nahranila s kremo. Po nanosu tekoče podlage ji je naličila veke v intenzivnih toplih odtenkih. Usta ji je občrtala s svinčnikom in s tem preprečila, da bi se šminka razlila v gubice nad usti. Na koncu ji  je nanesla še šminko v mareličnem odtenku.

 

 

Stilistka: Tanja Skok
Ličenje: Bojana Zmazek
Pričeska: Jasna Javor za frizerstvo Jasna, Ljubljana, oblačila Marks & Spencer, nakit Six.
Za gostoljubje se zahvaljujemo Srednji frizerski šoli Ljubljana.