Mnenja

Prostovoljno pred poroto: 'Pridne' deklice in 'poredni' fantje

Uredništvo
7. 6. 2023, 10.00
Posodobljeno: 7. 6. 2023, 10.24
Deli članek:

'Mamica mi je sama povedala, da letos nekateri fantje niso povabljeni, ker so preveč poredni in ni dobro, da se družijo s pridnimi deklicami,' pripoveduje bralka Živa in prosi za mneje.

Pixabay
Fotografija je simbolična

Imate tudi vi nevšečnost, ki bi ji radi prišli do dna s pomočjo porote? Porotnikom pišite na: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na e-naslov: jana@media24.si, s pripisom Prostovoljno pred poroto.

"Pozdravljeni. Veliko se govori in piše o razslojenosti naše družbe, države, ne bom zdaj o tem, da riba smrdi pri glavi in so vse debate o tem čisto svetohlinstvo. Zaradi nedavnih grozljivih dogodkov v Srbiji so zdaj na tapeti naši otroci, strokovnjaki in »strokovnjaki« so eden pametnejši kot drugi. Ampak res bo treba nekaj narediti, ukrepati, ker zadeve dobivajo absurdne razsežnosti. Sem del ene take, zato vem, kaj govorim. Prejšnji teden je ena od deklic iz vrtca, kamor hodi moj sin, praznovala rojstni dan. Otroci so tik pred šolo, torej se večina med njimi pozna že štiri, pet let. Tudi starši se seveda poznamo, na pikniku ob zaključku šolskega leta se podružimo, imamo novoletne čajanke in podobno. Pri tej deklici so že bila rojstnodnevna praznovanja in povabljeni so bili otroci ne glede na spol – do letos. Mamica mi je sama povedala, da letos nekateri fantje niso povabljeni, ker so preveč poredni in ni dobro, da se družijo s pridnimi deklicami, da se njeni hčerkici druženje s pobalini že pozna v vedenju in da sta se zato z možem odločila, da letos fantov ne bodo vabili, se že v vrtcu dovolj družijo. Nič nisem rekla, preveč sem bila presenečena, potem, doma, so se pa moja čustva stopnjevala vse do hude jeze. Moj sin ni nič bolj »poreden« kot kak drug deček iz njegove skupine, to so v resnici sami v redu fantje, po mojem se razvijajo normalno in v ničemer ne odstopajo od svojih vrstnikov. Etiketiranje, kot so si ga dovolili starši omenjene deklice, se mi zdi strašljivo, tudi prelaganje odgovornosti za »napake« svojih otrok na druge, »nevzgojene«, »poredne«, »čudne«, poraja neprilagojene in nezrele otroke. Kaj menite vi o tem in kako bi reagirali v mojem primeru? Hvala vam za odgovore."

- Živa

Odgovore porotnikov si lahko preberete v reviji Jana, št. 23, 06. 06. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!