Mnenja

Janin uvodnik: Če te nihče ne mara, morda delaš prav

Sonja Grizila
6. 6. 2023, 05.30
Posodobljeno: 6. 6. 2023, 05.47
Deli članek:

Modrost »vzemi tam, kjer jamrajo« sem že v otroštvu slišala od dedka, ki se je z družino z devetimi otroki preživljal na majhni kmetiji, pozimi pa tesaril in pletel košare.

Shutterstock
Modrost vzemi tam, kjer jamrajo ...

Veliko noči sta s staro mamo brala knjige, ker podnevi za to ni bilo časa, vsako uro je poslušal radijska poročila in nikoli, zares nikoli ni omenil, da se počuti revnega. Čeprav je bil. Otroci so bili oproščeni dela na polju, če so se učili za šolo. In so se.

Tisto pravo jamranje sem doživela še v socializmu, pri nekem velikem vinogradniku, ki si je v istem letu brez kredita kupil avto in sezidal silos, jaz pa sem pet let odplačevala svojega prvega fička. Ampak oni vendar delajo od jutra do večera, tudi v soboto in nedeljo, me je prepričeval, zato pač imajo, čeprav jim prekleta država vse pobere. No, ne čisto vse, sem si dovolila pripomniti. Tudi novinarji pravzaprav delamo v soboto in nedeljo. Po osamosvojitvi sem se pogovarjala s člani Evropske komisije, ki so šli v Pomurje opazovat kmetijstvo, zaradi pomoči in subvencij seveda. Ko so videli lepe hiše, še posebej pa moderno mehanizacijo na kmečkih dvoriščih, so nekateri godrnjali, da bi mi morali kaj prispevati za evropsko kmetijstvo, ne pa oni nam.

Precej čudni občutki so me spreletavali, ko sem gledala sprevod traktorjev na kmečkih protestih v Ljubljani. Koliko že stane takšna ogromna reč? Pri tem imajo večji kmetje po nekaj traktorjev, ne le enega (da jim ni treba prestavljati priključkov), da o drugi mehanizaciji ne govorimo. O strojnih skupnostih, ko ima več kmetov v uporabi drage traktorje in druge naprave, v naši sprti stvarnosti očitno ne moremo niti sanjati. S tem, kar imajo vaši kmetje na svojih dvoriščih, mi obdelamo celo vas, me je prepričeval zamejec iz Italije. Ni bil edini.

Vse to mi je prišlo na misel, ko sem prebrala pismo »poznavalca razmer«, ki kroži po spletu in se sprašuje, zakaj kmečki protesti prav zdaj, čeprav se v času te vlade ni v kmetijski zakonodaji spremenilo nič. Zakaj niso protestirali, ko je bil na oblasti Janša? Kmetijsko politiko je zastavila EU, v njej je sodelovala tudi slovenska Kmetijsko gozdarska zbornica (mimogrede – v njej so predvsem člani desnih strank), tisočkrat so potovali v Bruselj, zakaj zdaj protestirajo? Pač zato, ker bi radi zrušili vlado, na kratko povedano, čeprav je v pismu to kar na dolgo razloženo. »Da o upokojencih, ki mislijo, da jih bo odrešil pravnomočno obsojeni kriminalec Rupar, ki je kradel denar iz občinskega proračuna, niti ne govorimo,« se jezi pisec. Zadnjič sem jih gledala, ko so se vračali iz centra Ljubljane proti Tivoliju, kjer so imeli parkirane avtobuse, vmes pa so še rožljali pred RTV, prostaško zmerjali novinarje in eni od kolegic vzeli izkaznico. Je pojem drhal preoster? Večina je šla na izlet, ker pridejo bolj redko v Ljubljano, čeprav imajo zastonjkarske upokojenske vozovnice, ampak družba je le družba, mi je razlagala znanka iz Dolenjske, ki sem jo slučajno videla v sprevodu. So pa tudi drugi, ki so prepričani, da si bodo na ulici prislužili večjo penzijo. Samo vlada se mora zamenjati, pa bo.

Da ne bo pomote – seveda so v kmetijstvu anomalije in jasno je, da so pokojnine v tej draginji večinoma prenizke, vendar pa razsajanje po prestolnici nima namena, da bi se kaj izboljšalo, ampak da pade vlada. In da pride Janša za vsako ceno nazaj. Platforma, ki so jo ustanovili Anže Logar in drugi vidni SDS-ovci, to samo potrjuje. Tisti desničarji, ki so siti Janše, imajo zdaj izbiro – nekoga, ki ni Janša, čeprav ima njegovo iskreno podporo. Saj razumete, kajne.

Golobova vlada praznuje leto vladavine in kolesarji so se spet pripeljali pred parlament povedat, kar jim ni prav. Če te nihče ne mara, očitno delaš prav, pravi ena od političnih modrosti.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!