Mnenja

Šolske uniforme, enakost in hormoni

Sonja Grizila
6. 1. 2023, 07.15
Posodobljeno: 23. 1. 2023, 15.45
Deli članek:

Spreletelo me je že pred mnogo leti, ko sem nepooblaščeno vstopila v telovadnico, kjer so osmošolci vključno z mojim mulcem proslavljali slovo od osnovne šole. So res stari le petnajst let, pa tudi manj?

revija Jana
Uniforme na šolskih hodnikih

Nekateri fantje so se bližali dvema metroma in na mozoljastih bradah so se kazale sledi nespretnega britja, dekleta so radostno razkazovala svoje brsteče oprsje, ena v minici, druga v dolgi obleki s tankimi naramnicami. No, naslednji dan so bili spet vsi v kavbojkah in razvlečenih majicah, ampak na tisti pravi valeti, ko smo bili zraven tudi starši, se je prizor ponovil – predvsem očetje so začudeno strmeli v svoje pa tudi v tuje hčere. Ups, začelo se je, sem se zgrozila. Si je naš mladi mož vsaj malo zapomnil družinska predavanja, omejitve in nasvete, kako se vesti na poti v odraslost?

Po dveh kovidnih letih se je šolsko leto začelo normalno, ni se bilo torej treba prepirati okrog on line pouka, testiranja in mask, se je pa pokazal problem, ki tudi ni od danes – kakšni hodijo osnovnošolci in dijaki k pouku, na različne dejavnosti pa tudi na izlete, ki jih prirejajo šole. Ponekod imajo kar stroga navodila, kaj se sme in česa ne, in zanimivo – vse se suče bolj ali manj okrog deklet. Prepovedane so majice s špageti naramnicami, dekolteji večjih razsežnosti, kratka krila kakopak, visoke pete, lakirani nohti, pobarvani lasje … Marsikaj od tega, kar je na nekaterih (ne na vseh) srednjih šolah prepovedano, so punce v osemletki že počele. In nihče se ni pritoževal, čeprav so nekatere hudo pretiravale. Fantom se ne očita kaj dosti, prenašajo jih, če le med poukom na navlečejo čez glavo kapuce do nosu, kar je že nekaj časa v modi.  

Zdi se, da šolnike skrbijo predvsem ogroženi fantje, morda pa tudi neobvladani učitelji, kakršen se tu in tam najde. Le kako naj se šestnajstletnik, poln hormonov, zbere, če sedi poleg njega napol gola sošolka, se je vprašala ena od ravnateljic? Kaj pa punce, so brez hormonov? Zakaj pa se pretirano ličijo in izzivalno oblačijo, če ne zato, da bi pritegnile pozornost nasprotnega, lahko pa tudi istega spola, kaj se ve? Fantom očitno že zelo zgodaj namignemo, da so neobvladljivi junci in da pravzaprav niso krivi, če nadlegujejo dekleta, še posebej če niso neopazne kot miške. In to se vleče … do konca. Zlorabljene ženske preiskovalci še zmeraj sprašujejo, kako so bile oblečene, obute in našminkane, da so tako grdo sprovocirale napadalca. Ki je, kot že omenjeno, poln neobvladanih hormonov.

 Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023