Mnenja

Plačilo za laž

Jelka Sežun
18. 10. 2022, 18.46
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 18.49
Deli članek:

Revija Jana
Uvodnik

Res, kaj bo dobrega? Ta teden tole: resnica je končno ujela laž. In ji pomolila položnico, tu imaš. Najboljša novica ta teden, nedvomno.

Saj veste, kako je Winston Churchill nekoč rekel, da laž preteče že polovico poti okrog sveta, ko si resnica šele oblači hlače? In čeprav resnica tudi tokrat ni bila nič hitrejša pri oblačenju, je laž nazadnje vseeno ujela in ji izstavila račun: ameriški teoretik zarote Alex Jones je bil obsojen na plačilo odškodnin, ki skupaj dosegajo skoraj milijardo, natanko 965 milijonov dolarjev. Jones, skrajnodesničarski radijski komentator, je namreč trdil, da se pokol v osnovni šoli Sandy Hook leta 2012 v resnici sploh ni zgodil. Takrat je dvajsetletnik za ogrevanje najprej doma ubil svojo mamo, potem je šel pa v šolo postrelit dvajset šest- in sedemletnikov, pa šest njihovih učiteljic in nazadnje sebe. Ah, je odmahnil zdaj oseminštiridesetletni Jones, kje pa, ni se zgodilo, lažna novica. Nihče ni umrl, nastopali so poklicni igralci. Država se malo heca, vse skupaj je brezsramen komplot, da bi prevarantska in tiranska država laže odvzela ljudem orožje. Prav tako se ni zgodil teroristični napad 11. septembra 2001 ali oni v Oklahoma Cityju leta 1995, je trdil Jones. Aja, pa pristanka na Luni v resnici tudi ni bilo. Vse novice je umetno sproducirala država. Se je pa po drugi strani svojcem ustreljenih otrok in učiteljic iz šole Sandy Hook zdelo, da so njihove bolečine ob izgubi zelo resnične, prav tako bolečina in strah ob zmerjanju in grožnjah Jonesovih privržencev na spletu. Pa so nekateri šli, ga tožili in zmagali. Odškodnina, ki so jim jo prisodili, je rekordna. Čeprav je seveda Jones ne bo nikoli izplačal, toliko denarja niti nima, kar je imel vrednega, je pa še pravočasno prepisal na žlahto. Ampak tu vriskamo iz čisto načelnih razlogov, končno so nekomu zelo odločno, zelo razločno rekli, ne, ne smeš. Niso ga zgolj blago krcnili po prstih, kot so doslej počela sodišča, treščili so po mizi in zarjoveli, DOVOLJ!

Manjka samo še zadnji korak – da bodo dovolj! rekla tudi naša sodišča. V Sloveniji je laž še vedno poceni, tako rekoč brezplačna, saj komaj kdaj prinese posledice, ki jih je moč zares občutiti. Produkcija laži obratuje nemoteno 24 ur na dan, in če že kdo kdaj koga toži, je za to napako kaznovan s postopki, ki se vlečejo leta. Resnica si pri nas tiste pregovorne hlače navleče res zelo počasi, potem si dolgo zavezuje čevlje, se temeljito ogleda v ogledalu in se ji malo zdi, da srajca in hlače ne gredo najbolje skupaj, pa gre nazaj k omari in začne vse skupaj od začetka. Laž pa medtem v lagodnem drncu preteče cel krog.

Ampak se zdaj malo, majčkeno premika, se mi zdi, Nika Kovač in Inštitut 8. marec sta se, na primer, odločila, da bosta lažnivce, zmerjavce, žaljivce neusmiljeno in sistematično preganjala, in sta začela vlagati tožbe. Ki na sodišču očitno še niso prišle na vrsto. Sem pa slišala, da si je resnica na vrata omare obesila krilo, za vsak primer. Tega se hitreje obleče …

Revija Janašt. 4218.10.2022