Mnenja

Zarubljeni otroci – predlagam demonstracije pred sodiščem!

Sonja Grizila
5. 9. 2022, 10.45
Posodobljeno: 5. 9. 2022, 10.57
Deli članek:

Shutterstock
"Predlagam, da organiziramo demonstracije pred pristojnim sodiščem. In zahtevamo, da se ta nedoumljiva sodna farsa prekine, otroci pa pri priči vrnejo materi."


 

Od vsega začetka spremljam nerazumno dramo okrog zarubljenih otrok, ob babičinem pismu v prejšnji Jani pa sem se dobesedno razjokala. Kako je mogoče, da gredo stvari tako daleč? V normalni demokratični državi bi v procesu, ko gre za otroke, že zdavnaj prestavili primer na drugo sodišče, če bi šlo le za senčico dvoma. V tem primeru pa je dvom o pravičnem sojenju velik kot Triglav! Dva mamina odvetnika sta stopila pred javnost zaradi pristranskosti sodnice, 3500 ljudi je podpisalo peticijo proti odvzemu otrok materi, Jana, Krivic in odvetnica so ovadili sodnico, pa se nihče ne zgane. Sodnica zavlačuje postopek in se smeje vsem v brk. Kaj ji pa kdo more! Otrokom je ukinila mamo, kot ste zapisali v nedavnem članku, in s tem nakazuje, da bo tako ravnala tudi, ko bo zakon ločen. Ker sodne izvedenke tako svetujejo. Morda ji bo prišlo celo na misel, kot je bilo to omenjeno predlani, da bi dala otroke v rejo. Pri ljubeči in opravilno sposobni materi?!

    Ker tudi sam delujem na psihosocialnem področju, mi ni bilo težko priti do zanesljivih informacij, kaj se dogaja v zakulisju. Vse mamine priče, ki so pisale tudi v Jano, nakazujejo skozi očetovo obnašanje, da ima narcistično motnjo. Je izrazito dober igralec, v kontaktih, ki so v njegovem interesu,  deluje vljudno in nebogljeno, da bi zbudil usmiljenje, v resnici pa je agresiven, nepopustljiv in brez vsakršne empatije. Ko mu ugovarjaš, napade z vsemi topovi. Izvedenke so več kot očitno očetove lastnosti pripisale materi, samo ugibam lahko, zakaj? Ker so »padle« na očetov šarm ali pa na tudi nekoliko na njegove zveze in bogastvo?

Vsaj ena zveza – prijateljstvo s sodničinim bratom, ki je v državnem svetu, je javno znana, kar pa sodišča ne zanima. In ker je strokovnjak za kriptorudarjenje, s tem se sam hvali v svoji predstavitvi na netu, ima nedvomno ogromno denarja.  In sodničin brat gotovo ni edina mastna zveza.

   In mama? Z nekaj zelo zanesljivih (tudi strokovnih)  koncev sem dobila informacije, da je izjemno dobra in ljubeča mama in da nima prav nikakršnih psihičnih motenj. Njena edina napaka je, da se ni pravočasno zavedala brutalnih namenov svojega soproga, ki je bil v družini le občasen gost. Hotela je biti fer, in to zdaj drago plačuje. Pričakujem, da  se bo na sodišču pojavil izvedenec, ki bo mamo ocenjeval nepristransko in ne po sodničinih navodilih. Seveda pa ga ni mogoče najti med izvedenci, ki z omenjenimi tremi zapriseženkami pijejo kavo. Rek, da vrana vrani ne izkljuje oči, je še kako aktualen, in to ne le med izvedenci.

      Primer je delno že na Evropskem sodišču za človekove pravice, gre namreč za to, ali je dobila sodnica zadevo po uradni poti ali pa si jo je sama zaželela. Predpostavljam, da si bomo znova nakopali ustrezno sramoto. Kaj pa medtem? Sodnica bo zavlačevala, dokler se bo dalo, medtem pa so otroci z začasno odredbo, ki so pri Veri Gams Premerl zelo nezačasne, ostali popolnoma brez stikov z mamo. Sprašujem se, zakaj se bolj ne angažira Varuh, zakaj je tiho pravosodna ministrica pa tudi predsednica državnega zbora, ki je tudi pravnica – in mama!« Vaša novinarka Sonja Grizila že dve leti sprašuje, kdaj bodo dobili otroci svojega varuha, ki bo lahko posegal v odprte primere in prekinil neusmiljeno obravnavo otrok, odgovora pa ni. Otrok pobegne od doma in ga vrnejo tistemu, od katerega je pobegnil … Sprašujem se, ali se je vsem zmešalo, ali nihče ne premore niti koščka srca? 

      Predlagam vsem ženskam z zdravo pametjo in dovolj svete jeze nad nerazumnim dogajanjem, da organiziramo demonstracije pred pristojnim sodiščem. In zahtevamo, da se ta nedoumljiva sodna farsa prekine, otroci pa pri priči vrnejo materi. In to brez stikov z očetom, ki je doslej napravil čisto vse, da bi izničil mater. In bo to nedvomno počel še naprej. Nevladne organizacije, predvsem 8. marec, ki ima pravice žensk že v imenu, boste pomagale?

Ana K.

Revija Janašt. 3530. 8. 2022