Mnenja

Kdo bo to plačal

Melita Berzelak
14. 6. 2022, 22.00
Posodobljeno: 14. 6. 2022, 22.07
Deli članek:

Shutterstock
Uvodnik

Saj ste slišali, direktor nekega doma za upokojence je dobil račun za elektriko in padel s stola. Namesto običajnih pet tisoč evrov je tam gori pisalo 40.000, kar osemkrat več. Seveda je mislil, da je napaka, kdo pa ne bi. Ko je ugotovil, da ni, to je pač nova cena, so šinile kvišku položnice oskrbovancev: za 200 evrov. Neka ženička je komentirala, da če bo šlo tako naprej, bodo ostali na kruhu in vodi. In so plačali, kaj pa naj.

Kolega medtem poroča o ceni devet evrov za 450 gramov malin. Zamrznjenih! Ker olja ne bo, bo slovenska svetinja pohan piščanec romal v bunker (zdravstveni minister navdušen?), še marsikaj drugega je treba plačevati skoraj v zlatu (čudno, le egiptovski krompir je še vedno v centih). Bodo vsaj naši kmetje končno dobili pravično plačilo? Seveda ne. Tudi oni ta čas dajejo bajeslovne zneske za gnojila, nafto in vse po spisku, kar je čez noč skočilo v nebo. Se tudi vam zdi, da je tu nekaj narobe? In da bi, za začetek, potrošniške organizacije morale skakati v zrak ter biti plat zvona zjutraj, opoldne in zvečer? Kje sploh so?  

Na drugi strani pa poslušamo bajke o ogljično nevtralni Evropi do leta 2050. Avtomobili na bencin bodo prepovedani že dvajset let prej, naše strehe bodo proizvajale elektriko že prav kmalu, uvažali bomo manj, leteli raje sploh ne … sadili bomo, skratka, rožice in poslušali ptičke pod milim rešenim nebom, kapitalizem pa bo veselo tekel naprej ...?

Za cene sta menda kriva vojna v Ukrajini in dveletna saga s covidom, ki jo je edino Kitajska še malček podaljšala z neprodušnim zaprtjem orjaških mest in posledično ustavitvijo svetovnih dobavnih poti. Tudi v črnomorskih pristaniščih medtem stojijo svetovne zaloge žit, zaradi česar grozi Afriki lakota bibličnih razsežnosti. Rešitve pa še kar od nikoder.

Hecno, v zadnjih dneh sta kar dve ugledni imeni priobčili precej podobne, za siceršnjo agendo skoraj bogokletne misli. Ekonomist Jože P. Damjan je v Dnevniku zapisal, da energetske sankcije proti Rusiji dvigujejo svetovne cene nafte in plina, poganjajo visoko inflacijo v EU ter povzročajo velike težave prebivalstvu, Rusiji pa ne škodijo, nasprotno, ruski proračun ta čas dosega rekordne presežke, saj Kitajska strateško polni svoje kapacitete, Indija pa rusko nafto preprodaja zahodu. »Če kdo res hoče kaznovati Putina, ga lahko najbolj učinkovito tako, da zaustavi vojno v Ukrajini in cene nafte in plina spet spusti pod raven 50 dolarjev za sodček,« še pravi. Dr. Vesna V. Godina pa je za spletno revijo Fokuspokus zapisala dobesedno takole: »Zorni kot, iz katerega je treba gledati navidez nerazumno delovanje Zahoda in Rusije v zvezi z vojno v Ukrajini, je zorni kot denarja. Natančneje rečeno zaslužka. Oziroma profita. Kajti tisto, kar vojna v Ukrajini kapitalskim centrom omogoča, je brez vojne neizvedljiva podražitev energentov in hrane. … Državljani in državljanke zahodnih držav pa so lepo tiho. Nasedli so namreč logiki, da je tak razvoj dogodkov nujen zaradi vojne v Ukrajini.«

Hm, naj začnemo pogledovati k teorijam zarote? Te med drugim pravijo, da je vse to del globalnega načrta, reseta kapitalizma, ki ima za cilj ustvariti družbo nadzora in podplačane vojske delavcev. In kdo bo poganjal kapitalizem naprej? Ne bo ga več, nov svetovni red bo. 

Resno, čas je za streznitev, nadaljevanje te morije je nesmiselno, meni Damjan. Samo kdo bo o tem prepričal zaslužkarje? Ženička s položnico že ne. 

Revija Janašt. 2414. 6. 2022