Mnenja

Nižje ne gre

Majda Juvan
1. 9. 2021, 14.13
Posodobljeno: 1. 9. 2021, 14.13
Deli članek:

Revija Zarja
Majda Juvan

Tako visoko se še niso zmerjali. Kolesarji in Janša. Na Kredarici. Slednji je v glavnem molčal. V živo »klika« bolj počasi kot na Twitterju.

Zmeda, ki jo producirajo politiki ter položaju in razmeram povsem nedorasli uradniki, je popolna. Vedno bolj se kaže, kako zelo prav imajo tisti, ki svarijo pred popolnim razsutjem strokovnega uradništva. Pride nov minister, odstavi »stare«, pripelje »svoje«, ki se jim niti ne sanja, kako to gre. Državni sekretar Damir Orehovec, po stroki fizik in matematik, je v treh dneh trikrat spremenil navodila za testiranje. Do zdaj. Ni bilo videti, da bi mu bilo nerodno. Vedno manj je jasno, kaj ima z vsem skupaj stroka. Tu in tam Beovićeva še kaj reče, a tisto, kar pove zvečer, do jutra vlada že spremeni. Ravnatelji in starši pa obupujejo. Tole s testiranji in pogoji, takšnimi in drugačnimi, je diverzija. Le kdo še lahko verjame, da vedo, kaj delajo. Ali pač!? Prestrašenim in negotovim je preprosto vladati. Še lažje, če poskrbiš za izredne razmere. In dobro jim kaže.  

Marsikaj, kar se nam zdaj dogaja, je bilo predvidljivo.

Polovica učiteljev ni cepljenih?! Ljudi, ki bi, čisto načeloma, morali biti predani znanju in znanosti!? Tisti iz Prebolda za virus sploh še niso slišali. A učili bodo pa še vseeno lahko!? Tale Žurej – tudi fizik in matematik – je pred leti že letel iz ene šole, a brez težav postal ravnatelj druge. Je za v šole res vse dobro? Drugi ravnatelji pa ... ah in oh … nimajo pooblastil, so nemočni, nič ne smejo …? Pa za koga imamo v tej državi šole? Za ravnatelje, učitelje in sindikaliste? Ali morda vendarle tudi za šolarje? Naše otroke, naše vnuke … Mar ti nimajo pravic? Zanje ni potrebno priskrbeti varnega šolskega okolja? Je problem, ker nimajo sindikata, ki se boji, da mu bo članstvo pobegnilo, in tuli z volkovi? Katastrofa! Naš bodoči tretješolec je bil doslej doma 23 tednov! Za ilustracijo, v enem letu je v šolah 38 delovnih tednov!

Ne zaradi zmerjanja in pritlehnosti, zaradi opravilne nesposobnosti bi morala vlada leteti. Včeraj. Pa žal niti jutri ne bo. Opozicija pa … kaj naj rečem … prav tako ena velika žalost. Interpelacija na interpelacijo … pa se bo že kaj takega zgodilo. Res smo dobro zavozili.

Ne vem, kako je z vami, a jaz se z vsem, kar se dogaja pri nas, vedno težje identificiram. Kot da to ni več moja država, kot da to ni več moj dom. Pa ni kriva epidemija. Gre za nesposobnost, pokvarjenost ali popolno neodgovornost politikov? Oni in samo oni odločajo o vsem. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 35, 31.8. 2021