Mnenja

Svobodo prodamo najboljšemu ponudniku

Jelka Sežun
5. 4. 2021, 22.00
Posodobljeno: 6. 4. 2021, 10.18
Deli članek:

Sem gledala oni dan posnetek tistega šaljivca, ki je z motorno žago prišel pred parlament. Menda je prej na ulici še malo strašil mimoidoče in jih s prižgano motorko spraševal, ali odobravajo popolno zaporo. Niso bili posebno zgovorni, si predstavljam. A če bi bila takrat tam, bi mu rekla, končno, končno.

Zarja Jana
Danes je nov dan: »delno popoln lockdown«

In potem so nekaj dni pozneje novinarji spraševali ljudi na cesti, kaj menijo o zapori, pa so vsi rekli bolj ali manj isto kot tisti najbolj naveličani, ki je bevsknil, dost' mam!, in odkoračil stran. Ampak vidite, ti ljudje niso imeli prav. Ni res, da nas dušijo. Ni res, da nas zapirajo. NI RES, absolutno ne, da nam jemljejo svobodo. Svoboda je tu, na dosegu roke. Samo malo je treba znati brati med vrsticami. In imeti dovolj denarja. Prilagam dokaze.

Da ne smete iz države? Sploh ni res! Seveda lahko greste, če plačate 400 evrov globe, vas bodo radi spustili ven.

Nimate kam dati otroka, ko morate v službo, ker so spet pozaprli (javne) vrtce in šole? No, če bi malo mislili naprej in dali otroka v zasebno varstvo, zdaj ne bi bili v taki zadregi. Ker tja, kjer otroke čuvajo zasebniki, jih smete še vedno peljati.

In če živite v prepričanju, da so zaprte vse trgovine razen tistih z živili, ste spet prezrli pomembno medvrstično izjemo: odprte smejo biti vse trgovine, ki prodajajo blago, za katero se izda garancija. Ali prodaja en sam tehnični izdelek ali pa stotine, je povsem nepomembno. Dovolj je, da trgovina prodaja enega samega, pa ji ni treba zapreti vrat, je ugotovil portal Necenzurirano.

Da morajo gostinci vse zapreti, je tudi čisto zavajanje – še vedno so odprti za zaposlene v podjetjih.

Da ne bi smeli iz regije? Spet ne drži, na velikonočno nedeljo ste lahko šli kamorkoli, svobodni kot ptice. Zapitek – neizbežen porast okužb čez kakšnih štirinajst dni, tako kot po božiču – bomo plačevali vsi, uslugo pa bo RKC svoji najljubši stranki poravnala pri naslednjih volitvah.

Tudi zbiranje ni povsem prepovedano – se pravi je, če ste navaden državljan, in ni, če ste nekaj več. Če ste, na primer, državno podjetje 2TDK, ki je pravkar podpisalo pogodbo za drugi tir, si lahko privoščite – in oni so vsekakor si – en tak lušten žurček z odrom, nastopajočimi, gledalci in lipicanci (kolikor razumemo, lipicanci niso bili na odru, kar je skoraj gotovo olajševalna okoliščina).

To je, vidite, kot temu pravijo pri Danes je nov dan, »delno popoln lockdown«. Smo država dveh tarif. Nimate denarja za ono višjo? Toliko slabše za vas. Svoboda stane.

Mimogrede, ali kdo ve, kje bi dobila poceni motorko?