Mnenja

Dvojčka preklinjata in odgovarjata

Jana
26. 6. 2009, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vprašanje: Zelo me moti, ker moja sin in hči, dvojčka, ves čas odgovarjata in uporabljata grde besede in kletvice.

Vprašanje:

Z možem imava petletna dvojčka, sina in hčer, in moram priznati, da smo iz ta hudega že ven. Kljub temu da smo si uredili sistem pravil in da sta relativno pridna, me zelo moti, ker mi ves čas odgovarjata in uporabljata grde besede in kletvice. Kot da bi preizkušala mojo potrpežljivost. Zanimivo pri tem je, da se z možem, njunim očetom, ne upata tako pogovarjati. Kako naj dosežem, da bosta nehala preklinjati in odgovarjati? Naj ignoriram? Z možem nikoli ne preklinjava pred otroki, tudi sicer ne. Vse te besede sta očitno prinesla iz vrtca.

 

Odgovor:
Draga mamica, čestitam, da ste splezali iz najhujšega, saj si predstavljam, kako izčrpavajoča je lahko skrb za dvojčka. Ampak pri starševstvu je vedno tako – ko že mislimo, da nam je uspelo, nas čaka nov izziv. V vašem vprašanju se skrivajo kar trije problemi – grde besede, odgovarjanje, pa še dejstvo, da si otroka to privoščita predvsem pri vas in manj pri očku.

Veste, kaj mi je najprej padlo na pamet? Skoraj ne poznam staršev, ki ne bi rekli, da so otroci vse kletvice prinesli iz vrtca. V pogovorih s starši se ne zgodi, da bi prišli k meni in rekli – Doma vsi preklinjamo in preklinja tudi naš otrok. No, ni čisto tako, enkrat sem imela pogovor z neko mamo hudo preklinjajoče drugošolke, pa mi je rekla, da je ona vso mladost preklinjala in ji zdaj ne manjka prav nič. Pogostejše so izjave v slogu Poglej, poglej, česa vsega se v vrtcu naučijo …

Srečanje z grdimi besedami
Sleherni otrok posnema okolico, iz tega se uči in temu se ne moremo izogniti. Prve grde besede otrok ponavlja kot vse druge, pobira jih vsepovsod in mu na začetku ne pomenijo nič posebnega. Otroci ves čas eksperimentirajo z besedami, od našega odziva pa je odvisno, kaj se bo zgodilo.

Ko otrok izusti kakšno prav mastno, morda še s svojo otroško izgovarjavo, je včasih slišati prav ljubko. Včasih se malček, ki prvi postrga krožnik, pohvali, da je zlata ptička, a v besedi izpusti črko t. Kakšna zabava (včasih pa zadrega) za navzoče! Če nihče ne bi odreagiral, bi napačno izgovorjena beseda izzvenela. Ob smehu in muzanju pa jo bo otrok ponavljal v nedogled. V širši družbi pri prijateljici je njen malček izustil pinja manja, in ker ni bilo reakcije, ki jo je pričakoval – pričakujoče jih je gledal, kaj bo – je besedna zveza izzvenela, še preden so poštudirali, kaj v resnici pomeni. Ko so enkrat ugotovili pravi pomen, je beseda že izzvenela. (Čeprav je zdaj fant že precej velik in natančno pozna pomene podobnih besed, je prav ta besedna zveza v družini postala uradno dovoljena besedna sprostitev in le oni vedo za osnovni pomen.)

Grdim besedam bo kos ignoriranje
Pri grdih besedah pomaga ignoriranje. Otrokoma se ne smejte, niti ju zelo ne karajte. Mirno jima povejte, da v vaši družini neprimerne besede niso sprejemljive. Nikakor ni na mestu burna reakcija, kazen ali celo sramotenje otrok za uporabo neprimernih besed – v takem primeru bi njihovo uporabo le utrdili.

Enotnost in doslednost delata čudeže
Pri petih letih otroke izkušnje naučijo, na kateri gumb morajo pritisniti, da dosežejo svoje. Prav vsak otrok poskusi z odgovarjanjem, nekaterim pa jezikanje pomeni osnovno komunikacije, kadar jim kaj ni prav. Resnično upam, da se ne pojavlja vse hkrati – da vajina dvojčka ne jezikata s kletvicami.

Pišete, da otroka odgovarjata in uporabljata grde besede in kletvice, kot bi hotela preizkušati vašo potrpežljivost. Saj jo! Čakata, kako boste (pa ne le vi, tudi drugi) reagirali, in videti je, da so vaše reakcije tiste, ki oboje spodbujajo, in očetove take, da vse skupaj zamre. Morda bi bil najboljši iskren pogovor z možem in primerjanje vaših reakcij z njegovimi, saj se prav gotovo razlikujejo. Prvi korak za odpravljanje vedenja, ki ga ne želite, je vajin dogovor za enoten pristop, ki naj bo čim bolj konkreten, drugi korak pa vajina doslednost pri držanju dogovora.

Vaš zgled
Otrok vpija kot gobe, in kadar nam uide kakšna grda beseda, je ne spregleda. Poveže jo z intenzivnostjo čustva in z reakcijo okolice. Problematično postane kasneje, če otroku grde besede postanejo ventil za sproščanje napetosti. Predvsem v puberteti pa prevzamejo kletvice nov pomen. Po eni strani ima najstnik občutek, da je bolj odrasel, če si upa grdo govoriti, po drugi strani se mu zdi, da mu to prinaša med vrstniki ugled.

Izjemno je pomemben zgled staršev, pa tudi drugih otroku pomembnih ljudi, saj je prav pri razvoju odzivanja izkustveno učenje izredno pomembno. Kakor se ne da s cigareto v roki pridigati o škodljivosti kajenja, tako se ne da s sočnimi besedami, namenjenimi vozniku, ki nas v jutranji konici izsili, preprečiti, da ne bi tako besnel tudi naš otrok, ko mu sovrtičkar vzame igračko. Vso srečo!


       Eva

Vprašanja v zvezi z vzgojo otrok lahko pošljete na naslov našega uredništva: JANA, DELO REVIJE, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti janasvetuje@delo-revije.si, oboje s pripisom »ZA EVO HROVAT KUHAR«.