Mnenja

Počitnice na kredit?

Jana
2. 7. 2009, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ali mi lahko čim preprosteje, kot vi znate, razložite, ali se mi splača vzeti kredit za poletne počitnice?

Vprašanje:

Ali mi lahko čim preprosteje, kot vi znate, razložite, ali se mi splača vzeti kredit za poletne počitnice? Sem upokojenka in premamila me je prijateljičina ponudba, da bi šli na sanjske počitnice v tujino. Denarja imam malo več kot za sproti in na agenciji so mi ponudili možnost odplačevanja s kreditom. Sin mi pravi, da je to neumnost in da agencije tako služijo na naš račun, meni pa se zdi to čisto v redu. Drugih kreditov nimam. Kaj menite vi?

Spoštovana gospa, zahvaljujem se vam za lepe besede. Veseli me, da so moji odgovori razumljivi za vas, saj želim, da si z njimi pomaga čim širši krog bralcev. Tako bo tudi vaše vprašanje zagotovo pritegnilo marsikatero oko. Sanjske počitnice na kredit? Tega vprašanja se bom lotil z dveh različnih vidikov. Moški, racionalni pogled se nanaša na pregovor, ki pravi: »Pokrij se samo toliko, kolikor je dolga odeja.« To bi za vas seveda pomenilo, da si sanjskih počitnic letos pač ne morete privoščiti. A ženski, čustveni pogled pravi drugače: »Sanje bodo postale resničnost!« Tu ni dvoma. Za to se splača vzeti tudi kredit, ali ne? Poglejmo. S posojilom si privoščite trenuten užitek, odplačilo dolga pa odrinete v bližnjo prihodnost. Užitek ponavadi hitro mine, dolg pa postane vaš vsakdan. Če vam tekoče finančno stanje dopušča redno odplačevanje kredita, vas mesečni obroki le vračajo v podoživljanje lepih dopustniških trenutkov in je vse v najlepšem redu. Dopust vas bo v tem primeru sicer stal nekoliko več, vendar bo samo doživetje odtehtalo ta dodatni strošek. Če pa se vam zaradi nepredvidljivih dogodkov vaše tekoče finančno stanje spremeni in vam oteži vračilo dolga, lahko ta hitro postane za vas veliko breme. Da bi se izognili temu, naj mesečni obrok kredita ne presega 40 odstotkov vaših mesečnih prihodkov. Pred najemom kredita je seveda vedno dobro pazljivo prebrati kreditno pogodbo in vse njene stroške. Še posebej pozorni bodite nanje pri »ugodnih posojilih«. Vzemite si čas, gre za vaš denar! Osebno sem privrženec in zagovornik naravnega, ne umetnega življenjskega standarda, kar pomeni, da moramo za odhod na počitnice prej varčevati. Vendar pa v vašem primeru menim, da morate predvsem poslušati svoje srce. Glede na to, da ste upokojenka, ki ne živi na eksistenčnem minimumu, da pravzaprav varčujete že vse življenje in nimate drugih kreditov, ne vidim razloga, da ne bi izkoristili prijateljičine ponudbe ter z njo odpotovali na sanjske počitnice. Nekatere stvari so neprecenljive in prijateljstvo je zagotovo med njimi. Uresničite svoje sanjske počitnice!

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi sami lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila določenemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave pride do spremembe.

Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov: Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na: jana@delo-revije.si, oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Zaradi boljšega razumevanja vašega vprašanja nam prosim čim bolj natančno opišite vašo finančno situacijo.