Mnenja

Vezava za dolgo ali kratko obdobje?

Jana
3. 7. 2009, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zdi se mi, da se zadeve na finančnem trgu počasi umirjajo, pa me zanima, ali je bolje, da sklenem vezano bančno vlogo za daljše obdobje ali za krajše.

Vprašanje:

Zdi se mi, da se zadeve na finančnem trgu počasi umirjajo, pa me zanima, ali je bolje, da sklenem vezano bančno vlogo za daljše obdobje ali za krajše.

Spoštovani, veselilo bi me, če bi bili moji občutki podobni vašim. Žal niso. Večina priznanih ekonomskih analitikov, med njimi Nouriel Roubini, še zdaleč ne vidi dna te krize. Osebno menim, da je zdajšnje umirjanje na finančnih trgih samo krajše zatišje pred neurjem. Neurjem s točo, ki bo najbolj prizadelo tiste vlagatelje, ki bodo zdaj v pričakovanju velikih dobičkov brezglavo oddrveli na borzni parket. Da ne bo pomote, za dolgoročnega vlagatelja je zdaj zagotovo eno boljših obdobij za vstop na borzo. A z majhnimi in previdnimi koraki. Vse, ki ne želite tvegati, opozarjam, da živimo v finančnem časih, ko pravzaprav največ tvegate, če nič ne tvegate. Vem, tole je slišati malo filozofsko, zato zasluži pojasnilo. Če nič ne tvegate in imate denar v nogavici ali na banki, s tem tvegate, da bo začela vaše prihranke najedati inflacija. Dejstvo je, da vam z obrestmi kmalu ne bo več uspelo pokrivati realne inflacije, kar pomeni, da vam bodo prihranki kopneli. Kako hitro bodo kopneli, bo seveda odvisno od višine inflacije. Pa ne od statistične, ki je bila v maju 0,6-odstotna, ampak realne, ki je ponavadi precej višja. Žal niste napisali, za kaj želite oplemenititi svoja sredstva in kaj razumete kot krajše oziroma daljše investicijsko obdobje. Zame je krajše investicijsko obdobje do tri leta, daljše pa več kot sedem let. Osebno se v nobenem primeru ne bi odločil za vezano bančno vlogo. Vezava namreč pomeni, da nekaj časa s svojim denarjem ne morete prosto razpolagati. Naprej to pomeni, da ne morete kadarkoli preprosto spremeniti svoje naložbene odločitve, zaradi česar se v zdajšnjih finančnih razmerah lahko znajdete v zadregi. Likvidnost in stabilnost vaših finančnih sredstev bosta v prihodnje zagotovo zelo pomembni, zato vam predlagam, da za svoj denar poiščete temu primerna zatočišča. Predlagam, da se za optimalno razporeditev vaših finančnih sredstev obrnete na licenciranega finančnega svetovalca, ki bo skupaj z vami našel pravo rešitev glede na vaše potrebe in zmožnosti. Sreča ni naključje, zato jo boste veliko prej srečali, če ji boste šli naproti.

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi sami lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila določenemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave pride do spremembe.

Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov: Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na: jana@delo-revije.si, oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Zaradi boljšega razumevanja vašega vprašanja nam prosim čim bolj natančno opišite vašo finančno situacijo.