Ljudje

Amal Clooney: Tudi jaz sem begunka

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
5. 6. 2024, 06.00
Deli članek:

No, tole je vsekakor zvenelo zanimivo, naslov na spletnem portalu se je spraševal: Zoprna stvar – bo moral George Clooney izbrati med Bidnom in Amal? Le zakaj bi moral Clooney izbirati med enainosemdesetletnim gospodom na pragu senilnosti in svojo privlačno, srčno, vitalno ženo? Zoprna stvar, res.

Profimedia
Amal Clooney

Clooneyja, ki je na začetku maja praznoval 63. rojstni dan, se staranje v velikem loku izogiba, se zdi. Res je njegova brada siva (ampak to je že dolgo), a gospod je še vedno poskočen, pripravlja kopico novih filmskih projektov in septembra bosta z Amal praznovala deseto obletnico poroke. Njun zakon se še vedno zdi »trden kakor kamen kost«, kot se strokovno reče, in njuna dvojčka (spočeta po naravni poti, poudarja) bosta junija stara sedem let. In nasproti vsemu temu je zdaj na tehtnici ameriški predsednik Joe Biden? Zoprno, kot so napisali na portalu Responsible Statecraft.

Ne gre za ljubezenski trikotnik, povezava je takoj jasna, če spremljate politične novice in veste, da je bila Amal, odvetnica za človeške pravice, članica skupine odvetnikov, ki je tožilcu Mednarodnega kazenskega sodišča (MKS) v Haagu svetovala, ko se je odločal, ali naj zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu v Izraelu in Gazi izda naloge za aretacijo izraelskega ministrskega predsednika, njegovega obrambnega ministra in tri voditelje Hamasa. Vsekakor, so enoglasno rekli odvetniki za mednarodno pravo. In tožilec je izdal odredbe za aretacije. Ni verjetno, da bodo koga s seznama kdaj zares aretirali, je pa to močna in zelo povedna simbolna gesta.

Profimedia
Amal in George sta se spoznala leta 2013, se septembra 2014 poročila v Benetkah in sta še vedno zaljubljena ter trdno povezana.

Izrael je kmalu odgovoril, a nič simbolično: nekaj noči pozneje je z raketami napadel begunsko taborišče v Rafi. Palestinci so v svojih šotorih živi goreli. Tudi otroci. Ups, so rekli Izraelci, hamasovce smo lovili. Palestinci so ta ups plačali z več deset življenji.

Ameriški predsednik in njegova vlada, podpornika Izraela, sta odločitev MKS za izdajo zapornih nalogov ostro napadla. »Sramota!« se je zgražal ameriški obrambni minister Antony Blinken in v dolgem govoru temeljito opljuval MKS, češ da v tej zadevi nima pristojnosti.

George Clooney, vseživljenjski podpornik demokratske stranke, naj bi bil 15. junija v Los Angelesu »posebni gost« večera, kjer bodo zbirali donacije za Bidnovo novo predsedniško kampanjo. In zdaj se je igralec/režiser/aktivist znašel v precepu: naj se presmehlja skozi večer, kjer bodo slavili človeka, ki, čeprav posredno, napada njegovo ženo? Ki z vsem razen z besedami dopušča izraelske pokole?

Biden ali Amal?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 23, 4. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!