Ljudje

Bioenergetik iz Prekmurja: Najpomembneje je, da pomagam!

Katja Božič
14. 11. 2023, 04.30
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 05.24
Deli članek:

Štefan Titan, bioenergetik in radiestezist iz prekmurske vasi Tropovci, je najsrečnejši, kadar vidi, da ljudje odhajajo od njega zdravi in srečni. Da ima dar zdravljenja, je izvedel naključno. Najprej ga je nevede preskušal na najbližjih, potem pa se je izobraževal, razvil svoje tehnike in začel ljudem uspešno pomagati.

Šimen Zupančič
Terapija

Pri svojem delu si pomaga tudi z jasnovidnostjo in intuicijo, ki jo je podedoval od babice, ki so ji rekli kar »cumprca« – čarovnica po prekmursko. Kljub uspehom, ki jih beleži, ostaja skromen in cenovno dostopen. Zase imam dovolj, zakaj ne bi pomagal tistim, ki pomoč res potrebujejo, a si jo težko privoščijo, skomigne.

Da je res tako, sva izkusila tudi oba s fotografom, saj naju je drugega za drugim mimogrede posadil na stol in nama naredil terapijo zaradi bolečega zgornjega dela hrbtenice – najine poklicne deformacije. Ljudi z bolečinami v hrbtenici ima ogromno, zato je razvil posebno metodo za odpravljanje tovrstnih težav, pove. Ko smo potem končno sedli na kavč, nama je začel odstirati svojo zgodbo.

Šimen Zupančič
Štefan Titan, radiestezist in bioenergetik

Bil je odpisan

Če se danes ozre po svojem življenju, je bilo kar nekaj dogodkov, ki so ga nekako usmerili k njegovemu poslanstvu. Začelo se je, ko je bil star tri leta ter je sočasno zbolel za močno pljučnico in hepatitisom. Ko se mu je temperatura dvignila vse do 42 stopinj, so bili prepričani, da ne bo preživel. »Mama je na dvorišču jokala, ko se je od nekod pojavila ciganka in ji rekla, naj me zavije v s kisom namočeno rjuho in bom naslednji dan zdrav. Ko so to storili, je ciganka izginila tako hitro, kot se je pojavila. Naslednji dan mi je temperatura padla na 37,5 stopinje, potem pa sem ozdravel. Zaradi tega dogodka verjamem v angele, prepričan sem, da se je takrat v podobi ciganke pojavil moj angel varuh,« sva začela pogovor v prijetni »ordinaciji« v njegovi hiši. Nič čudnega torej, da imajo na posebni polički prostor kipci angelčkov, na stenah pa visijo lepe slike, ki jih je naslikal sam.

Odtlej ni imel nikoli večjih zdravstvenih težav, pri zdravniku pa ni bil že 40 let, pravi. Kako je to mogoče? »Najprej zaradi energije. Za svoje zdravje imam sto odstotkov energije, šestdeset odstotkov presežka pa dajem svojim pacientom med zdravljenjem. Tega nikoli ne prekoračim.« Poleg tega vestno skrbi za svoje telo in počutje. Dela samo podnevi, dokler je svetloba in se življenjska energija samodejno obnavlja. Ko pa sonce zaide, nastopi obdobje mrtve energije in bi z delom tratil lastno življenjsko energijo, pove. »Delam, kolikor zmorem, ko vidim, da je dovolj, končam in počivam. Počitek je vedno aktiven – dosti telovadim, delam z utežmi, hodim v savno, ob sobotah plavam in si vzamem čas zase.« Človek je zdrav, ko je njegova življenjska energija sto- ali 95-odstotna, frekvenčno nihanje celic 600 nihajev na sekundo, valovna dolžina pa 50–55 centimetrov. »Ko so življenjska energija, frekvenčno nihanje celic in njihova valovna dolžina v sorazmerju, težav z zdravjem ni, lahko pa se zgodijo kakšne poškodbe.«

Šimen Zupančič
Titan napravi diagnostiko telesa tudi z nihalom.

Pozdravil je ženo

Dokler se ni začel ukvarjati z zdravljenjem, je presežke svoje energije porabljal v različnih dejavnostih – športu, kulturi, tudi v politiki se je preskusil. Da s svojo energijo lahko pomaga drugim, je spoznal, ko je pred nekaj desetletji za hudo boleznijo ledvic zbolela njegova žena. To je bilo težko obdobje, se spominja, grozila ji je celo odpoved ledvic. »Imela je močne bolečine in hotel sem ji pomagati. Tako sem jo nekoč v postelji spontano privil k sebi, ji položil dlan na ledvice in jo držal. Ker ji je to ugajalo, sem ji potem vsak večer držal roko na ledvicah, zjutraj pa sem ji dajal tinkturo hermelike, ki mi jo je svetovala neka zeliščarica.« Stanje se je popravljalo, to so potrdili tudi zdravniki. Nekaj let pozneje se je zgodilo podobno, ko so se ji pojavile težave s ščitnico. Žena ima kar veliko pri tem, da se je z bioenergijo začel resneje ukvarjati. Kupila mu je tudi priročnik za delo z nihalom in prvo nihalo – in ker se je nihalo nanj odzvalo, ga je vse skupaj začelo še bolj zanimati.

Pospešeno učenje

Ker v Sloveniji ni bilo nikogar, ki bi potrdil, da lahko pomaga z bioenergijo, se je dogovoril z znanim hrvaškim bioenergetikom Osmanom Hasanpašićem. »Bil je dobesedno šokiran nad močjo moje energije,« se spominja. Zato se je najprej vpisal na tečaj radiestezije pri Franju Geču v sklopu Elektrotehnične zveze Slovenije, v Torinu pa pet let zatem uspešno končal šolanje za bioenergetika. Dobil je mednarodni certifikat bioenergetika in radiestezista ter uradni naziv mojster bioenergije (po italijansko pranoterapevt). »Ljudje imamo fizično, življenjsko in presežno energijo. Presežna toplotna energija, ki jo zdravilci uporabljamo, se ustvarja v trikotniku jetra–vranica–timus. Pretaka se po posebnih meridianih in v blazinice prstov oddaja energijo.« Sčasoma je ugotovil, da ima tudi moč jasnovidnosti. Pravi, da je to verjetno podedoval po babici, ki je imela prav tako zdravilske in telepatske sposobnosti, »cumprca« so ji rekli v Prekmurju. Dokler se ni po smrti njena duša reinkarnirala, je dobival njena sporočila. »Ko sem že delal, sem jo zvečer vprašal in čez noč se je razkril odgovor. Če sem se držal njenih nasvetov, sem napredoval v svoji energetski sposobnosti,« nam razloži. V umirjenem stanju videva silhuete ljudi, ki po določenem času potrkajo po pomoč na njegova vrata. Torej se mu pacienti vnaprej napovejo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 46,  14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!