Ljudje

Ilka Štuhec o čudežni vrnitvi in neobičajnem odnosu z mamo

Andreja Comino
17. 5. 2023, 11.00
Deli članek:

Na intervju pride vesela. Nasmejana. Zagnana. Navihano skodrana, obenem pa previdna; dobro zna postavljati meje, do kod spusti novinarje, kaj pa je najdragocenejše in samo njeno.

Šimen Zupančič
Ilka Štuhec

Toda ko je zadnja tri leta vsakič znova stala na startu tekme in rezultati niso bili taki, kot si je želela in delala zanje, ji še malo ni bilo do smeha. Marsikdo bi že obupal, a ne Ilka. Vsakič znova ji je bilo v izziv najti voljo, veselje, motivacijo in ljudi, ki so še vedno verjeli vanjo in jo podpirali. Ilka pa tudi v najbolj kriznih časih ni nikoli obupala, kaj šele pomislila na konec kariere. Trmasto je rinila dalje. Njena železna volja, vera in garanje so bili to sezono (končno) bogato poplačani. Posebej za Jano razkriva, kako ji je uspelo, kakšen je njen odnos z mamo Darjo in tudi, kako je v otroštvu preživela ločitev staršev.

»Nekateri mislijo, da gremo s koncem sezone na počitnice, vendar še malo ni tako. Sicer sem v pričakovanju desetdnevnega oddiha na toplem, vendar zelo motivirana in v pripravah na novo sezono. Zadnjo tekmo sem imela 20. marca, vendar bom na smučeh vse do konca maja. Kondicijske priprave pa imam še dlje, do sredine avgusta,« razlaga v pojoči štajerščini in dodaja, da mora biti v njenem življenju vse – od snega in hribov do toplote in morja. Vse obožuje.

Šimen Zupančič
Ilka Štuhec: »Ne ustrašim se hitrosti, se pa kdaj drugih stvari. V nekaj letih so mi nekateri skoki in srečanja z ograjo vzeli kar nekaj minut življenja.«

Tisto isto dekle

»Mraz mi tudi po toliko letih še kako pride do živega. Nikoli se ga povsem ne navadiš, samo malo manj te zebe,« pravi vrhunska športnica, ki prizna, da je kak dan ali dva čisto sposobna ležati na plaži, brati knjigo in se na pol ure obrniti. Potem pa se ji prebudijo »mevlje v riti« in začuti željo po gibanju, četudi je to »samo« joga, plavanje, sproščen tek. Kadar pa trenira, se temu povsem posveti. Tudi po toliko letih treningov in tekem ji je smučanje še vedno v užitek, zatrjuje, in ga ima najraje na svetu.

»Ko me ne bo več veselilo, tega ne bom več počela. Seveda pa zraven pada trdo delo, ki sem ga vajena od malega. Tega si vajen, si želiš, vzameš v zakup, da ni praznikov, nedelj, rojstnih dni. Ko moraš nekaj narediti, to pač narediš. In to z veseljem. Dvakrat na leto, ko se mi res ne da in telo kriči po počitku, izkoristim bonus in brez škode izpustim trening. Včasih počitek prinese več dobrega kot delo,« je modra Ilka, ki se za kakšno uro odklopi tudi doma – z glasbo, knjigami, druženju s prijateljicami, psičko, nečakinjama ...

Šimen Zupančič
Ilka Štuhec

»Ko imaš tako naporen urnik, je treba skrbeti za uravnovešanje med obveznostmi in počitkom. Hvaležna sem, da mi je kljub zahtevni športni poti uspelo ohraniti dragocena prijateljstva iz mladosti: z eno prijateljico še iz osnovne šole, drugo iz gimnazije in tretjo iz poznejšega obdobja. Smo z različnih vetrov, vsaka ima svoje življenje, a imamo srčnost in širino druga za drugo. Včasih smo se kdaj dobile na pijači v lokalu, kjer nas je vedno kdo ustavil, želel poklepetati, se fotografirati ... Vesela sem, da me ljudje spremljajo, se najdejo v moji zgodbi, veselijo uspehov. Ampak lepo je tudi v miru poklepetati s prijateljicami in se meniti čisto običajne stvari brez občinstva. Zato si kavo velikokrat skuhamo kar doma,« se smeji Ilka, ki se je znala prav kameleonsko prilagoditi spremembam tudi v smučanju, ko gre vse v čedalje večje ekstreme. Povsod se dviguje raven – od treningov in prog do opreme. Telo je treba pripraviti na napore.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 16. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!