Ljudje

Robert Petan osebno: Ne hiti z romantiko

Katja Božič
17. 5. 2023, 14.13
Deli članek:

Muzikantavtor Robert Petan, za mnoge odkritje lanskega leta, je sicer uveljavljen glasbenik, ki se je kalil počasi, a vztrajno.

Jaka Koren
Muzikantavtor Robert Petan

Eden najbolj pronicljivih in duhovitih mladih glasbenih ustvarjalcev pri nas pravi, da mu v življenju najbolj pomaga impulzivnost, ki ga sicer tudi spravi v največ težav. Ima srečo, ker zna splavati iz situacij, ki ga na začetku plašijo, v življenju pa najbolje pride skozi, če se ne jemlje preveč resno.

Katera vaša lastnost vam v življenju najbolj pomaga?

Po mojem impulzivnost. Me pa tudi spravi v največ težav. Ampak stvari, ki se jih spomnim v sekundi in grem brez kritičnega razmisleka takoj v izvedbo, so mi resnično prinesle veliko dobrega.

Katera lastnost pa vas najbolj moti pri drugih ljudeh?

Odnos »vsakdo mora poskrbeti zase«. Po mojem ves čas po malem skrbiš za nekoga in nekdo zate, ljudje smo prišli do tod zato, ker nismo pustili tistih z zlomljeno nogo za sabo.

Če bi lahko karkoli spremenili pri sebi, kaj bi to bilo?

Mogoče ne bi vsega jemal tako osebno. Verjetno to pride z leti. Upam.

Če bi imeli moč superjunaka, kaj bi spremenili?

Zmanjšal bi apetit ljudem, ko so siti. Tako ali drugače.

Kakšen je vaš popolni trenutek sreče?

Pazi ga: sonce gre gor, ti si igral nekje vso noč in zdaj se vsi na smrt zmatrani muzičarji spravljate v neki razjahan kombi, se smejite toncu, ker ne najde mešalne mize, in ugibate, katera pumpa je še odprta za en jutranji špricer. Poezija.

Kdaj vam je bilo v življenju najbolj nerodno?

Snubil sem eno sošolko v osnovni šoli, ko je bilo zelo popularno dopisovanje po mailih, tam nekje v šestem razredu. Vprašala me je, kaj bi ji dal, če bi prišel k njej domov. Jaz, navdušen nad povabilom, sem hotel res hitro odpisati, preden si premisli. Tako sem hitel z romantiko, da sem se zatipkal. Na tipkovnici je namreč črka P zraven črke L – tako sem ji namesto lupčka obljubil lulčka. Ni mi bilo treba it k njej. Nikoli.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 16. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!