Ljudje

Ne delaj drugemu tega, česar ne želiš, da bi drugi delali tebi

Katja Božič
3. 5. 2023, 08.20
Posodobljeno: 3. 5. 2023, 08.25
Deli članek:

Andrej Velkavrh, meteorolog, ki smo si ga zapomnili po tem, da je znal svoje televizijske napovedi vedno hudomušno začiniti, je tudi iskriv in odkrit sogovornik.

Mateja J. Potočnik
Andrej Velkavrh

Med drugim nam je povedal, da zna poslušati druge. Osreči ga, kadar mu uspe nekaj novega, za kar je mislil, da mu ne bo, če bi v življenju lahko kaj spremenil, pa bi bolj razmislil o partnerstvu in se nanj pripravil. »V tem smo res šibki in se premalo zavedamo vsega, ko se odločamo za skupno življenje,« pravi.

Katera vaša lastnost vam v življenju najbolj pomaga?

O sebi menim, da znam poslušati druge. Pustimo ob strani, ali me njihova pripoved razburi, ali sem o tem, kar povedo, sposoben razmisliti ali ne – kakor kdaj in odvisno od vsebine. Zakaj mi to pomaga? Ker če znaš poslušati druge, lažje vzpostavljaš odnose z ljudmi okoli sebe.

Katera lastnost pa vas najbolj moti pri drugih ljudeh?

Ne maram ravno vsiljivih, pretirano samozavestnih, glasnih ljudi. Kje je meja? Ne vem. A tisti, ki so polni sebe, ne znajo upoštevati drugih. Preprosto prevladajo, morda tudi zato, ker se tisti, ki se znajdejo na nasprotni strani, ne znajo dovolj postaviti zase. A če se, pogosto sledi bodisi prepir ali užaljenost na drugi strani.

Če bi lahko karkoli spremenili pri sebi, kaj bi to bilo?

Včasih reagiram kolerično, in to mi ni všeč. Po drugi strani pa se pogosto preveč podrejam in ne vztrajam dovolj pri svojem. Ne, da bi me drugi hitro prepričal, vdam se, čeprav mislim, da oni nima povsem prav. Pa neodločnost lotiti se nekega opravila, za katero ne vem, kako bi ga speljal. Moja rakava rana!

Če bi imeli moč superjunaka, kaj bi spremenili?

Ljudje radi spreminjamo, a smo pri tem dostikrat premalo samokritični do svojih idej, do svojega prav, in ni nujno, da bi bile take spremembe dobre za vse oziroma uspešne. Pri vsiljevanju svojega prepričanja je treba biti previden. Mnogi problemi so večplastni, ne poznamo jih dovolj in morda preveč poenostavljamo. Najlažje je nekaj spremeniti, ampak ali bi bilo to dovolj premišljeno? Nimamo vseh znanj, nimamo vpogleda v vse sfere …

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 18, 03. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!