Ljudje

Supermamica šestih Tina Jakše: Porod v objemu družine

Katja Božič
14. 3. 2023, 05.00
Deli članek:

Čeprav nam je ženskam materinska vloga namenjena, se zdi, da so nekatere preprosto za to rojene. Ena takih je gotovo Tina Jakše, ki jo na Instagramu najdemo pod vzdevkom drugačna mama.

Osebni arhiv
Družina Jakše: zadaj sta očka Klemen in mamica Tina, na katero je naslonjen Matic, od leve proti desni si sledijo Žan, Svit, Pika in Iza, spredaj pa sedi najmlajša Ela.

Tina Jakše je mamica šestih luštnih, navihanih otročkov, starih od dveh do dvanajst let. Medtem ko mnogi, ki imamo manj otrok, mislimo, da nam nenehno zmanjkuje časa zanje in za vse druge obveznosti, se pri njej zdi, da z lahkoto krmari med šestimi otroki, šolanjem na domu, zraven pa je še dula, žena najboljšega moža, kot je zapisala v svoji predstavitvi na spletu, in v dnevu si uspe izboriti tudi nekaj časa zase. Vse je v dobri organizaciji, nam je zaupala. Umirjena, nežna in potrpežljiva se je pokazala tudi med najinim pogovorom, ki sva ga uspeli opraviti v občasni prisotnosti vseh šestih otrok.

Šele ko je spoznala svojega bodočega moža Klemna, je njeno življenje začelo dobivati pravo vsebino. Ob njem je začutila varnost, da je lahko snela svoje maske in se sprejela, ker jo je sprejel tudi on. Naučila sta se razumevanja drug drugega in postavila svoji zvezi trdne temelje, preden so začeli na svet prihajati otroci. Klemnu se niti sanjalo ni, da jih bo šest, medtem ko je Tina od nekdaj sanjala o pravljičnem številu sedem, ker je bila tudi sama obkrožena z velikimi družinami. »Je pa šest otrok bolj praktično, ker smo napolnili kombi, ki ga imamo,« se smeji, medtem ko ob njej čeblja najmlajša, dveletna Ela in se igra z dvema igračkama dojenčkoma. »Bratova partnerka bo v teh dneh prvič postala mamica, pa smo zadnje dneve z otroki veliko govorili o porodu in dojenčkih,« razloži in malo poboža po svetlih laseh.

Osebni arhiv
Ganjenost in veselje ob rojstvu Ele

Eden je vedno manjkal

Klemnu sta se dva otroka v družini zdela nekaj normalnega. Ker pa sta se jima že v prvo rodila dvojčka Matic in Žan, je kmalu ugotovil, da eden manjka. Potem so vsakič začutili željo po novem bitjecu in tako jih je zdaj šest. Prvi trije so se rodili v porodnišnici, drugi trije doma. »Preden sem rodila, sem se porodov bala. To se mi je zdelo nekaj grozno bolečega, jaz pa nimam ravno visokega praga bolečine. Še preden sem prvič zanosila, pa sva si z možem ogledala film Orgazmični porod, in ta mi je odprl povsem drug pogled na rojevanje. Spoznala sem, da je to lahko nekaj lepega. Zato sem se pri prvi nosečnosti začela pripravljati na porod v porodni hiši v Avstriji.«

A ker je nosila dvojčka, je ta načrt odpadel. V Kranju, kjer so takrat živeli, je imela izbrano babico Marjeto Žlebnik, zato je bila vsaj pomirjena, da bo ob njej nekdo, ki ga pozna. »Porod so mi sprožili teden pred rokom, ker je bilo že ogroženo moje zdravje, a ni bil posebej težak, fanta pa krepka,« se spominja. Pika je starša prehitela, ko še nista razmišljala o naslednjem članu družine, zato se je Tina odločila roditi na enak način kot prvič.

Pozdravila se je s hrano

Naslednja leta s tremi majhnimi otroki, ki so po starosti precej blizu, so bila precej naporna. Predvsem zaradi praktičnih razlogov je Tina po tretjem porodu ostala doma. Še preden sta imela s Klemnom otroke, je imela velike težave z zdravjem in je morala za pomirjanje bolečin v želodcu jemati kar dve vrsti tablet. Ni se mogla sprijazniti, ko so ji zdravniki dejali, da je to edina rešitev, še posebej ker so imele tablete stranske učinke. Z bioresonanco so ugotovili, da je alergična na mlečne izdelke, in ko jih je odstranila iz svoje prehrane, se je njeno zdravje izboljšalo že za 80 odstotkov. Nato je naprej raziskovala sama. Na koncu sta se oba s Klemnom odločila za vegansko prehrano. Tina se je povsem pozdravila, oba pa sta se tudi bolje počutila. Danes se tako prehranjujejo tudi njuni otroci. »Zdaj jemo veliko bolj raznoliko, kot smo prej,« je povedala. Desetletna hčerka Pika, ki si je naredila malo premora med »poukom«, pa je rekla, da ne bo nikoli jedla mesa.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.

Osebni arhiv
Porod v objemu vse družine