Ljudje

Slavko Jerič strastno navdušen nad številkami (tudi na tehtnici)

Andreja Comino
5. 2. 2023, 08.00
Deli članek:

Simpatični Gorenjec se je od malega posvečal številkam. Končal je študij matematike, in ker ga je zanimala tudi psihologija, je diplomiral še iz nje.

Osebni arhiv
Slavko Jerič

Oboje mu pride prav pri novinarskem delu na MMC RTV Slovenija, kjer pripravlja članke v športnem uredništvu, o številkah, statistiki in še čem pa se s sogovorniki pogovarja v dveh podkastih. Med drugim je od leta 2012 odgovoril na več kot dva tisoč statističnih vprašanj bralcev, napisal skoraj štiristo kolumn, Mednarodno združenje športnih novinarjev pa je leta 2020 njegovo razmišljanje o smučarki Lindsey Vonn uvrstilo med deset najboljših na svetu. Ponosni očka dveh otrok je ponosen še na eno številko: lani je zaradi odločitve, da naredi 10.000 korakov na dan, v nekaj mesecih shujšal štirideset kilogramov.

Povejte mi svoje občutke ob zmagi.

Številke in matematika so velika Slavkova ljubezen od malega. »So lepe, skrivnostne, med njimi vladajo pravila, vzorci, povezava, lepota ... Zato na koncu gimnazije ni bilo nobenega dvoma o izbiri študija,« pove Slavko. Že v prvem letniku fakultete je začel delati na RTV Slovenija. Zanimala ga je športna statistika in na avdiciji za delo na Teletekstu je bil sprejet med skoraj sto petdesetimi ljudmi. A zanimal ga je tudi človek in odločil se je še za študij psihologije. Presenetilo ga je, koliko je bilo tudi tu statistike in številk; kajpak ga je uspešno končal in pristal v novinarstvu. »Športne novinarje marsikdaj kritizirajo zaradi kratkih pogovorov in 'neumnih' vprašanj v slogu, kakšni so vaši občutki po zmagi. A ljudje se ne zavedajo, da so tovrstni novinarji v nehvaležnem položaju, da se v minuti ali dveh težko povežeš s človekom in mu zastaviš 'globoko in pametno vprašanje'. Če pa ima človek na voljo več časa, se lahko poglobi,« pravi Slavko, ki rad zgodbo pripoveduje s števili. Že zgodaj se mu je porodila ideja o podkastih.

Hobi je združil s službo

»Že od malega so mi bili všeč glasovi, vendar sem bil dolgo slab govorec, med drugim sem jecljal, zato nisem niti pomislil, da bi lahko bil na radiu. Ko pa so se pojavili podkasti, ni bilo treba skozi težke radijske šole, da prideš v eter. Vseeno sem se začel izobraževati pri legendarnem Ivanu Lotriču, ki sem mu zelo hvaležen za pomoč. Bralne vaje so mi zelo pomagale, da sem usvojil fonetiko, pravilno izgovorjavo, hitrost, ritem branja, poudarjanje besed ...«

Eden Slavkovih podkastov se imenuje, kako bi se drugače, Številke. Pred mikrofonom ima proste roke, lahko se loteva vsega, od veselja do vesolja. Ima tudi portal Športni SOS, v katerem je odgovoril že na več kot dva tisoč vprašanj. »Zelo rad iščem odgovore na vprašanja bralcev. Z užitkom pa delam tudi kot športni novinar. Tako da so moji dnevi, še posebej konci tedna, ko so tekme, zelo pestri. Imam srečo, da sem hobi združil s službo,« pravi.

Pred časom je izšla tudi njegova knjiga Čista desetka o dogajanju v športu v prejšnjem desetletju, za letošnjo pomlad pa načrtuje poljudno knjigo o statistiki. Bralcem želi razložiti svoj odnos do številk, nanizal pa bo tudi praktične primere, zakaj so tako pomembne v naših življenjih, denimo zakaj se nam zdijo »stari časi« lepši od sedanjosti (dokazal je, da to ni res, temveč je tako naše dojemanje)...

Z »matematiko« nad odvečne kilograme

Slavko pa se matematike drži tudi v zasebnem življenju, in sicer pravila, da vsak dan naredi deset tisoč korakov. »Ta odločitev se je zgodila lani spontano. Kot otrok nisem bil bolan niti okrogel. Nasprotno, že v osnovni šoli smo s starši prehodili planinsko transverzalo. Treniral sem tudi rokomet in košarko. Nato pa sem se zasedel. Če ti nihče ne reče nič, boš sedel in gledal filme. Pa je prišel trenutek, ko sem spoznal, da se bo treba premakniti in nekaj narediti zase. Nisem se podal v drastične diete in telovadnico, kjer bi na hitro shujšal. Ko sem pred leti v podkastu gostil zdravnico Tino Sentočnik, je povedala, da je za uspešno hujšanje treba spremeniti življenjski slog in navade. Uspešno hujšanje se konča šele tedaj, ko nam uspe obdržati novo težo. Od dve do tri leta traja, da se telo navadi in sprejme nov način življenja. Zato sem se zadeve lotil počasi in tako, da mi je prijetno. Psihološka meja gibanja je deset tisoč korakov na dan, po nekaterih raziskavah naj bi jih bilo dovolj že osem, vendar sem si jih vseeno zadal malo več. Tako že dobro leto vsak dan hodim, ne glede na vreme. Čim večkrat poskušam iti v hrib, da se spotim in se mi dvigne srčni utrip. Za cilj sem si postavil zdravje, nisem razmišljal o številkah na tehnici, temveč sem si želel ponotranjiti potrebo po gibanju,« pove Slavko, ki mu po slabem letu tehtnica vseeno pokaže osupljivo številko – minus štirideset kilogramov!

Celoten klepet si lahko preberete v reviji Jana, št. 5, 31. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.