Ljudje

Novo poslanstvo Urše Trebušak: Hipnoterapija na horuk

Biba Jamnik Vidic
1. 2. 2023, 07.00
Deli članek:

'Ko ob delu žariš, veš, da si na pravi poti,' pravi Urša Trebušak.

Mateja Jordovič Potočnik
Urša Trebušak je našla svoje poslanstvo.

»Moja pot do tu, kjer sem zdaj, ni bila ravna. Šlo je levo in desno, gor in dol. Pred skoraj dvema desetletjema sem začela kot profesorica nemščine, se nato hitro preusmerila v novinarstvo, preizkusila vse možne plati dela pred in za kamero ter se končno našla v hipnoterapiji RTT (rapid transformational therapy); ta me je spremenila. Ne le, da je zame po 15 letih pomenila popolno spremembo kariere. Odkrila sem, kdo sem in kaj želim v življenju.«

40-letna Urša je ženska, ki rada raziskuje in si dovoli slediti svojemu srcu. Ko se je po srednji šoli odločala, kam naprej, je izbrala dva študija. »Od nekdaj so mi bili všeč jeziki, zanimala sta me prevajalstvo in poučevanje, zato sem se vpisala na študij nemščine in nemške književnosti na filozofski fakulteti, ker pa me je močno vleklo tudi v novinarstvo, sem vpisala še novinarstvo na FDV.«

Mateja Jordovič Potočnik
Urša je ženska, ki rada raziskuje in si dovoli slediti svojemu srcu

Oba študija je zaključila hkrati

Pove, da ji ni bilo težko, saj se je vedno rada učila. Čeprav je z veseljem študirala, pa globoko v sebi ni bila prepričana, da je to to. »Ko sem med zaključevanjem začela učiti v eni od jezikovnih šol otroke in odrasle, sem takoj začutila, da to ni prava stvar zame. Ob meni je namreč delala kolegica in poučevala s takim žarom ter navdušenjem, da sem se ob njej zavedela, da moram najti nekaj, kjer bom žarela tudi jaz, če hočem delati res dobro.«

Zato se je preusmerila v novinarstvo. Prve izkušnje je pridobivala na eni od lokalnih televizij, potem jo je v svet »pravega« televizijskega novinarstva vpeljala Ljerka Bizilj na RTV Slovenija. Sledilo je deset let dela na POP TV, v oddaji Svet, Preverjeno in 24 ur. V novinarstvu je »žarela« skoraj 15 let, dokler ni pred štirimi leti odkrila svojega pravega poslanstva.

Na to novo pot sta vas popeljali ljubezen in materinstvo. Ko sta se s partnerjem Gregorjem Trebušakom, voditeljem oddaje Svet, poročila in odločila za družino, sta se soočila z velikim izzivom. Približno štiri leta je trajalo od takrat, ko sta se zavedela, da si želita otrok in se vama ne posreči spočeti otroka po naravni poti, do trenutka, ko sta s pomočjo umetne oploditve dobila hčerko Lilijo. O tem sta takrat tudi javno spregovorila.

Vedno me preseneti, ko nama kdo reče, da sva bila pogumna, ko sva o tem javno spregovorila. Ne vidim razloga, zakaj o tem, kako zelo nama je medicina pomagala, ne bi govorila naglas. Še danes sem polna hvaležnosti do vseh, ki so se takrat zavzeli in nama pomagali do najpomembnejše stvari, ki se nama je zgodila v življenju.

Liliji, ki je danes stara tri leta in pol, se je čez dve leti pridružila Ivana Paulina, spočeta po naravni poti. Vmes se vam je zgodila sprememba poklicne poti. Ste kdaj razmišljali, zakaj ste drugič zanosili brez težav?

Ko se ženska trudi zanositi, ji svetujejo, naj se sprosti. Ampak ko si neznansko želiš otroka in se to ne zgodi, je težko razmišljati o čemer koli drugem. In vsak mesec, ko se ne zgodi, te spet potegne nazaj v občutke in vprašanja, zakaj se mi to dogaja, kaj je narobe, zakaj ne gre. Takoj zatem pa občutki krivde, da o tem razmišljaš, ko bi vendar morala biti sproščena. Občutki, ko se začneš obtoževati, da si sama povzročaš ta pritisk, so res grozni. Zraven pa poslušaš še cel kup dobronamernih nasvetov, da je vse samo v glavi.

Mateja Jordovič Potočnik
Urša in Gregor Trebušak

V vaši glavi se je velik premik zgodil, ko ste izvedeli, da ste noseči. Kaj se je zgodilo?

Takrat sem spoznala, da je moj delavnik novinarke popolnoma nekompatibilen z vlogo mame. V dnevni redakciji smo začenjali ob devetih dopoldne in običajno končali ob šestih, pol sedmih zvečer. Zato sem začela razmišljati, kaj bi lahko počela, da bi bilo dobro tako zame kot tudi za mojo družino.

RTT – rapid transformational therapy je ustvarila Marisa Peer – večkrat nagrajena britanska terapevtka. Peerova je v svoji tehniki združila elemente nevrolingvističnega programiranja, kognitivno-vedenjske terapije, psihoterapije in hipnoze. Rezultati RTT so hitri, saj kliente stanje hipnoze popelje do ključnih trenutkov, ko so prepričanja in vzorci nastali. S pristopom Marise Peer jih je moč preseči hitro in učinkovito že v eni sami seansi.

In kako ste našli to, s čimer se ukvarjate sedaj?

Stara sem bila deset let, ko sem prebrala knjigo Luise Hay, Življenje je tvoje. Ves čas me je zanimalo, kako na nas vplivajo misli in kako preko njih ustvarjamo svojo resničnost. Nekega dne mi je prijateljica svetovala, naj na spletu poiščem predavanja Marise Peer. Bila sem prevzeta. Nemudoma sem si pogledala vse njene videe. Takoj sem vedela, da sem našla odgovor na vprašanje, kaj si želim početi v življenju. Vpisala sem se na tečaj RTT (rapid transformational therapy) in začela študirati. Zadnji izpit sem opravila kmalu po porodu, ponoči, ko je Lilija spala.

Menjava kariere je pogumno dejanje, še posebej za ženske.

Za vse, ne samo za ženske, je danes to težko. Ljudi je strah, ali bodo lahko preživeli sebe in družino, če pustijo službo. In to človeka tako ohromi, da ostane na nekem mestu, ki mu ne daje nobenega veselja več in ga samo še izčrpava. Meni je bilo lažje, saj me je Gregor pri odločitvi podprl in mi obljubil, da mi bo stal ob strani, hkrati pa sem imela zelo močan občutek, da sem se odločila prav in da mi bo uspelo.

RTT ljudem pomaga, da ugotovijo, kako, kje, kdaj in zakaj so ustvarili vzorce vedenja ter razmišljanja, ki jih s pomočjo hipnoze lahko spremenijo. Kateri je bil vaš prvi vzorec, ki ste ga rešili s pomočjo te metode?

Od nekdaj sem imela močno potrebo po potrditvi: da me nekdo pohvali in mi pove, da delam dobro. Če mojega dela nihče ni komentiral, sem to dojemala kot kritiko. To je bil prvi vzorec, ki sem se ga znebila.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 5, 31. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.