Ljudje

Droge, seks in izgubljene milijarde

Tina Nika Snoj
28. 11. 2022, 22.00
Deli članek:

Laži, droge, odprta spolnost, poslovne goljufije in kopica znanih obrazov sestavljajo največji škandal, ki ga je kripto svet kdaj doživel. Sam Bankman-Fried, glavni akter, zdaj nosi rekord v padcu premoženja. Čez noč je izgubil 16 milijard dolarjev. Še več pa so izgubili vlagatelji.

Profimedia
Sam Bankman-Fried, čudežni deček kripta, je v enem dnevu izgubil 16 milijard.

Sam Bankman-Fried je bil še pred mesecem čudežni deček kripta in direktor ene največjih borz kriptovalut. Družil se je z uglednimi politiki in največjimi svetovnimi zvezdami ter svetoval predsedniku ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo o zakonski regulativi. Bil je stalnica v največjih medijih, ti so ga poimenovali beli vitez kripta, saj je bil njegov moto »služim, da darujem«. Njegovo osebno premoženje je bilo ocenjeno na 16 milijard dolarjev, vrednost njegove kriptoborze FTX pa na 40 milijard. V njej so imeli denar največji vlagatelji in skladi, med drugim razvpiti BlackRock, največji investicijski sklad na svetu.

V nekaj tednih pa se je izkazalo, da je SBF, kot ga skrajšano imenujejo, v resnici največji prevarant v zgodovini kripta. 

Beli vitez kripta. SBF je svoj meteorski vzpon začel leta 2017, ko je ustanovil Alameda Research, investicijski sklad, specializiran za kriptovalute. Dve leti pozneje je s partnerjem Garyjem Wangom ustanovil še FTX, borzo za trgovanje s kriptovalutami in finančnimi instrumenti. Lansiral je tudi lastni kriptokovanec, FTT, in ta je skupaj s priljubljenostjo borze hitro poletel v višave, saj je njegova tržna vrednost od začetka leta zrasla za več kot 850 odstotkov. FTX je bila hit, vsi so borzo in njenega ustanovitelja kovali v nebo, vsi so sklepali pogodbe z njim. Oglaševali so jo, med drugimi, manekenka Gisele Bündchen in zvezdnik ameriškega nogometa Tom Brady ter moštvo Miami Heats. Svojo podobo belega viteza kripta je SBF načrtno gojil tudi z dobrodelnostjo. Na vsa usta je zagovarjal tako imenovani učinkoviti altruizem – služiti denar, da lahko z njim delaš dobro. Alameda Research in FTX sta zanj le orodji, da lahko pomaga svetu, je govoril. V naslednjem desetletju se je zaobljubil darovati več milijard dolarjev za dobrodelne namene. Srčno dober je bil tudi do politike. V zadnjem letu in pol je obema političnima poloma v ZDA doniral kar 70 milijonov dolarjev in s tem postal eden največjih finančnih podpornikov tako demokratov kot republikancev.

V enem dnevu je izgubil vse. SBF je stal na vrhu (kripto) sveta. Potem pa se je njegov imperij zrušil v manj kot tednu dni. Vse se je začelo s tvitom Džao Čangpenga, ustanovitelja konkurenčne kripto borze Binance. V njem je imetnike kovanca FTT opozoril, da bodo zaradi razkritij v zvezi z FTX prodali za 530 milijonov FTT ter da bo cena padla. Trg je silovito odreagiral. Milijon strank FTX je hitelo dvigovati svoje kriptovalute z borze in prodajati kovanec FTT, katerega vrednost je strmoglavila. V enem dnevu je bila likvidnost borze izčrpana, trgovanje in dvigi pa zamrznjeni. Izkazalo se je, da je podjetje prirejalo svoje poslovne knjige, mešetarilo z denarjem vlagateljev in »posojalo« denar vodstvenemu kadru. V njem je na papirju še okoli štiri milijarde investicij, ki jih investitorji verjetno nikoli ne bodo dobili povrnjenih. SBF osebno je čez noč izgubil vseh 16 milijard, kolikor naj bi bil vreden. Obenem pa so na dan začele prihajati podrobnosti o malverzacijah in goljufijah, ki sta se jih posluževala SBF in druščina devetih »vodstvenih kadrov« ter pikantne podrobnosti iz njihovega zasebnega življenja.

Vedeli niso niti, koliko zaposlenih imajo. FTX in Alameda sta zdaj v stečaju. Le dan po objavi tega pa se je zgodil vdor v sistem in tat  je odnesel skoraj 500 milijonov dolarjev vredne kriptokovance. Zanimivo bi bilo vedeti, kdo stoji za njim. Ko je FTX prijavila stečaj, je krmilo prevzel John Ray III., stečajni upravitelj, ki je med drugim nadzoroval stečaj Enrona, nosilca nelaskavega naslova najhujše poslovne goljufije v zgodovini. Ray je FTX-ovo delovanje opisal kot šokantno. »Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolnega izpada nadzora in tako popolne odsotnosti zanesljivih finančnih informacij, kot se je to zgodilo tukaj.«

Delovanje podjetja opisuje takole. Vse skupaj je vodila majhna skupina neizkušenih in nepoučenih ljudi, nekateri med njimi so imeli dvomljivo finančno preteklost. Do zaupnih gesel uporabnikov so dostopali preko nezavarovanih skupinskih elektronskih naslovov. Koliko denarja je na borzi, sploh niso vedeli, zabeleženega niso imeli niti tega, koliko in katere kriptovalute ima določen uporabnik. Poslovne odločitve so sprejemali po Snapchatu, mobilni aplikaciji, ki sproti briše objave, na isti način so potrjevali stroške zaposlenim. Koliko zaposlenih imajo, sploh vedeli niso. Denar so iz FTX nakazali Alamedi, kar je v tradicionalnih financah kriminal. Z denarjem podjetja so kupovali hiše in krili zasebne stroške sebi in svetovalcem. Nakazovali so si tudi »posojila«. SBF si je tako od Alamede izposodil kar milijardo dolarjev.

Več v reviji Jana, št. 4829.11.2022