Ljudje

Moje življenje je cirkus!

Katja Božič
16. 8. 2022, 22.51
Posodobljeno: 16. 8. 2022, 23.27
Deli članek:

Tjaša Dobravec, osemindvajsetletna artistka, zmagovalka šova Slovenija ima talent 2018, je s svojo življenjsko zgodbo že takrat želela pokazati – sebi in drugim – da je vse mogoče. V življenju je doživela veliko preizkušenj, a jih s pomočjo plesa spreminja v predstave, ki jih občudujemo. Kot je bilo pričakovati, se je po zmagi v šovu njeno življenje povsem spremenilo, krona vsega pa je bila izpolnitev njenih sanj – julija je postala osrednja zvezda najbolj znanega cirkusa na svetu, Cirque de Soleil, v Andori!

Jaka Koren
Tjaša Dobravec, osemindvajsetletna artistka, zmagovalka šova Slovenija ima talent 2018, je s svojo življenjsko zgodbo že takrat želela pokazati – sebi in drugim – da je vse mogoče.

S plavolaso Tjašo – taka je postala zaradi potreb predstave in ji je postalo všeč – smo se srečali ob Bohinjski Bistrici, v bližini njenega doma. Ujeli smo jo zadnji dan, preden se je s fantom podala na zaslužene počitnice po enomesečnem nastopanju v Cirque de Soleil. Malo je sicer shujšala, kajti urnik je bil res naporen, predstave pa so trajale pozno v noč, ampak nič ne more skaliti njene sreče, da se ji je uresničilo, kar se ji je še pred leti zdelo povsem nemogoče. 

Zgodbe o življenju. Ples, ki jo spremlja od otroških let, je iz nje vedno privabljal svetlo plat življenja, četudi se je okoli nje vse podiralo. Z gibanjem se je osvobajala travm iz otroštva. Ko je ugotovila, da edino s tem lahko kontrolira svoje življenje, je s treningi pretiravala, ni poslušala svojega telesa, kar jo je v najstniških letih pahnilo v težave z motnjami hranjenja in je morala poiskati pomoč. Takrat je spoznala zanjo zdravilno gibalno terapijo, s katero je moč izražati svoja čustva. »Lažje se mi je bilo gibati kot pa govoriti o svojih občutkih,« pravi. Gibanje jo je osvobodilo, ples ob drogu pa je postal središče njenega življenja. Ko je v Talentih zaplesala na spiralnem drogu, je bilo to za vse čisto presenečenje. Prav ta ples pa je navdušil tudi direktorje znanega kanadskega cirkusa. »Po zmagi na Talentih se je moje življenje povsem spremenilo,« pove, potem ko je za naše fotografije kar v reki izvedla nekaj akrobacij. »Cirkuške discipline so postale moja prioriteta, vanje sem vlagala vso energijo, z denarno nagrado sem si končno lahko privoščila šolanje.« Vzela si je dve leti premisleka, v katero cirkuško šolo bi si pravzaprav želela in bi bila zanjo najboljša ter v katero disciplino bi lahko vložila svoje znanje. Vmes pa si je z nastopi po Sloveniji in v tujini gradila kariero ter postajala čedalje prepoznavnejša. »Sočasno sem odprla svoj studio, učila, zvečer sestavljala koreografije za nastope ter se pripravljala za tekme in cirkuške festivale.« Po letu in pol takšnega življenja je ugotovila, da tako ne gre več naprej. Bila je zelo utrujena, pojavile so se zdravstvene težave, izgubljala je težo in motivacijo. Vedela je, da si mora vzeti čas za počitek, drugače se ne bo dobro končalo. »Tudi če se v življenju ukvarjaš s stvarmi, ki ti napolnijo dušo, greš lahko čez mejo. Moraš se naučiti reči 'ne' in biti s tem zadovoljen,« pove.

Opazili so jo. Plesala je zase in veliko časa preživela v naravi s svojimi psi. »Ugotovila sem, da je tisto, kar si res želim, cirkuška šola. Potem pa se je zgodila korona, ko se je svet tako ali tako ustavil in sem bila lahko osredotočena samo na šolo.« Se je pa v istem času v njenem življenju zgodilo več prelomnih stvari, te so jo spodbudile k premisleku in odločitvam. Na festivalu cirkusa Cirque de Demain, kamor so jo povabili s predstavo na spiralnem drogu, jo je opazil sodnik iz cirkusa Cirque de Soleil in kmalu zatem je dobila njihovo povabilo k sodelovanju na enomesečni predstavi v Andori, ki jo tradicionalno pripravljajo vsako leto. »Izbrali so me za glavno vlogo v moji točki na spirali v njihovem šovu. Še danes komaj verjamem, pa je že vse za mano.« 

Več v reviji Janašt. 3316. 8. 2022