Ljudje

Varuška nam hoče vzeti otroka

Alenka Sivka
22. 11. 2021, 22.00
Deli članek:

Robert Golob je pred 19 leti ustanovil podjetje in iz njega je zrasel GEN-I. Po nekaj letih so zasebni lastniki državi ponudili polovico lastništva podjetja, da so lahko tržili elektriko iz krške nukelarke. Sedaj ga skuša politika odstaviti z mesta predsednika uprave podjetja, ki ga je ustvaril in več kot 15 let uspešno vodil. GEN-I je pod njegovim vodstvom postal mednarodna skupina, aktivna na trgih od Avstrije, Italije do Grčije, Turčije, Ukrajine in Gruzije. Interes za vstop v lastništvo je izkazala celo Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). Bo moral kreator ene najboljših energetskih družb na Balkanu in širše oditi? Vizionar, ki ima v načrtu razogljičenje slovenske energetike?

zarja jana
»Ko poveš, da si želel nekaj dobrega, se ti vsi smejijo. V kakšnih časih živimo, ne?«

18.000 neto znaša vaša mesečna plača, letna plača marsikaterega Slovenca ni tako visoka. Ste državni uslužbenec, tudi za vas naj bi veljal Lahovnikov zakon, nekakšna uravnilovka, ki preprečuje, da bi plače državnih uslužbencev poletele v nebo. Kako to, da ste torej vi lahko imeli takšno plačo?

Lahovnikov zakon še vedno velja za vse državne uslužbence. Vendar mi nikoli nismo bili državni uslužbenci. Moji neto prejemki v letu 2020 so bili 214.000 evrov, ta podatek je točen in javno objavljen v našem letnem poročilu. Vse moje plače so bile vedno javno objavljene. Od tega je 74.000 evrov moj fiksni letni prejemek, plača, ki jo imam v pogodbi. Tudi ta plača je dobra. Preostali prejemki, dve tretjini, pa so variabilni oziroma nagrada za uspešnost. Moja letna plača je neposredno odvisna od uspešnosti podjetja, tretjino dobim, ker sem predsednik uprave, in dve tretjini dobim, če in ko podjetje presega načrte, ki jih imamo zastavljene. Ti načrti so vezani na ciljno donosnost kapitala, ki ga imajo lastniki v našem podjetju.

Pa ste vedno, v vseh teh letih, presegali donose?

Ne, imeli smo leta, ko nam ni šlo dobro, in takrat je bila naša nagrada nič. Leta 2015 in 2016 so bili naši prejemki samo fiksna plača. Boljše ko nam gre, boljša je naša plača. Pa tudi – če bi zvišali ceno električne energije, na primer, bi bila moja plača višja, a tega ne storimo.

Torej iščete zaslužke na tujih trgih.

Tako je. Služimo z delovanjem na tujih trgih. Ko zaslužimo, najprej poskrbimo, da smo najcenejši v Sloveniji.

Ob napovedi višjih cen energentov ste res obljubili, da cen nekaj časa ne boste višali. Na podlagi česa?

Na podlagi odličnega poslovanja v tujini. To počnemo že od leta 2009, najprej pri elektriki, potem še pri zemeljskem plinu. Najprej poskrbimo za slovenska gospodinjstva, šele potem s tem, kar ostane, nagradimo sami sebe. Tega nam seveda ne verjamejo, a tako je. In vse to je preverljivo.

Ampak tega, da ste državna firma, pa niste zanikali.

Mogoče v tem trenutku, tehnično gledano, res, a verjamem, da je to zgolj začasno. Namreč, ustanovljeni smo bili kot zasebno podjetje. Nato smo leta 2006 postali pol – pol, pol zasebni kapital, pol država. Šele po letu 2017, ko je Petrol prodal svojo polovico, se je začel delež države povečevati. Od maja letos pa smo res brez zasebnih lastnikov.

Zakaj pa ste dopustili, da je država postala lastnica polovice vašega podjetja?

To se je zgodilo leta 2006. Močni smo bili v Avstriji in smo hoteli nekaj narediti za Slovenijo.

Čudno ...

Spet čudno, kajne? Nihče ne verjame. Čeprav vsi rezultati kažejo, da ima slovenski potrošnik od nas neposredne koristi. Ko poveš, da si želel nekaj dobrega, se ti vsi smejijo. V kakšnih časih živimo, ne? Očitno je prepovedano že razmišljati o tem, kaj šele, da si upaš to povedati.

No, ampak gotovo ste vedeli, da potem ne bo enako kot prej, da ste sklenili pogodbo »s hudičem«, če se lahko tako izrazim.

Ja in ne. Takrat je bilo ustanovljeno javno-zasebno partnerstvo. To je čisto v redu koncept in mi smo dokazali, da deluje. Država se ni kaj dosti vmešavala, letos maja so prvič aktivno posegli, češ, ne dovolijo, da bi ostali javno-zasebno partnerstvo. Mi se še vedno borimo za to, oni pa pravijo, da nam tega ne dajo. Uradno zaradi plače – in, mimogrede, moja pogodba in plača sta se včeraj iztekli. Po tej pogodbi sem prejemal plačo do včerajšnjega dneva. Uradno se bodo še vedno borili proti moji plači, ki je ni več.

Pravzaprav ste partnerstvo z državo začeli zaradi krške nuklearke.

Drži. Leta 2004 smo začeli ta posel, delovali smo na območju jugovzhodne Evrope in v Avstriji. Imeli smo znanje. Za rast smo potrebovali dostop do močnega proizvodnega vira, likvidnostne energije. Državi smo ponudili trženje tega vira. To je bila za nas vstopnica za slovenski trg. Postali smo močni in veliki na slovenskem trgu, to je bilo konec leta 2006, dobri dve leti pozneje, 2009, pa smo že zbili ceno energije v gospodinjstvih. Tako hitro je šlo, rasli smo s 50-odstotnim naklonom. Brez partnerstva z državo in dostopa do nuklearne energije ne bi mogli razviti slovenskega trga. Na mednarodnih trgih smo to povezavo tudi s pridom izkoristili. Prvo leto smo polovico električne energije dobili v nuklearki, polovico drugje.

Torej vam je tudi država dopuščala, da ste rasli?

Iz palčka smo naredili evropskega velikana. Hkrati pa smo poskrbeli, da smo v Sloveniji zbili cene elektrike in plina vsem drugim, in še smo bili boljši od njih. Zato pravim, da smo zgodba o uspehu. Ker smo na tej poti poskrbeli ne samo zase, za podjetje, ampak tudi za ljudi, odjemalce električne energije. Iz svojega lastnega nagiba. Ko smo prišli na trg za gospodinjstva, nas je politika napadla, na polno, da uničujemo državno premoženje.

Ker ste bili konkurenca drugim?

Seveda, ker smo postavili cene, ki jih drugi niso zmogli. Pa ne zaradi nuklearke, ampak ker smo specialisti za mednarodno trgovanje. Lani smo bili izbrani za drugega najuglednejšega trgovca z električno energijo v vsej Evropi. Premagujemo velikane. Zato si lahko privoščimo, da poskrbimo za slovenske odjemalce. Ko si najboljši na svetu, lahko družbi tudi vračaš.

Več v reviji Zarja Jana št.47, 23.11.2021.