Ljudje

Najlepša plat rokometa

Andreja Comino
28. 1. 2021, 22.15
Posodobljeno: 28. 1. 2021, 22.22
Deli članek:

Slovenski rokometni reprezentanti so na svetovnem prvenstvu v Egiptu dali vedeti, da z njimi ni dobro češenj zobati. Na parketu so strah in trepet nasprotnikov. Doma pa je čisto drugače. So nežni, pozorni in ljubeči možje ter partnerji. Tokrat vam predstavljamo njihove boljše in lepše polovice. Zaupale so nam, kakšni so njihovi asi doma, kako so se spoznali in kako podpirajo svoje srčne izbrance.

Zarja Jana
Klemen Ferlin igra v nemškem klubu. Z Zarjo sta se lani poročila.

Jure Dolenec: Saša je steber njune družine

»Z Juretom sva se spoznala preko moje prijateljice, ki me je povabila na rokometno tekmo. Začeli smo se družiti z nekaterimi igralci (vključno z Juretom). Nekaj let sva bila samo prijatelja, sčasoma pa sva začutila, da je med nama nekaj več. Prvi korak v najini zgodbi je naredil on in čez nekaj časa sva postala par,« se lepa Saša spominja začetkov ljubezni z desnim zunanjim napadalcem kluba Barcelona Juretom. Že od začetka je pri njem občudovala predanost vsaki nalogi, naj gre za rokomet, šolo ali kaj drugega. Kasneje je prijateljstvo preraslo v spoštovanje in ljubezen. »Kmalu zatem, ko sva postala par, je odšel igrat v Velenje. Ostala sem v Škofji Loki, kjer sem imela službo (sem specialni rehabilitacijski pedagog v osnovni šoli s prilagojenim programom). A ko je dobil ponudbo iz Montpelliera (vedela sem, da bo do tega enkrat prišlo), nisem nič premišljevala, ali bi odšla z njim. Vseeno odločitev ni bila lahka. Pustila sem službo, družino, prijatelje, varno okolje,« pripoveduje Saša, ki je kmalu nato rodila sina Marka. Tik pred drugo selitvijo v Španijo je rodila drugega sina, Luko. Ta selitev je bila malo težja. »Je pa res, da je bila Barcelona vedno 'najino mesto' (tam sva se tudi zaročila). Imamo krasne sosede in počutimo se varno. Z otrokoma sem namreč veliko sama. Tudi otroka zelo uživata,« je zadovoljna. Odločila se je, da se trenutno ne bo posvečala svoji karieri. »V športu se pogodba podpiše za nekaj let, a ni nujno, da boš tako dolgo tudi ostal. Z majhnima otrokoma in brez pomoči starih staršev se težko posvečam še svoji karieri. Zame je pomembneje, da otroka v tujem okolju pridem iskat jaz, ne varuška. Da sem z njima, kadar sta bolna ... Z Juretom sva se dogovorila, da ko se vrnemo v Slovenijo, kar je naša edina želja, bom pa na vrsti jaz,« je hvaležna Saša, ki je z otrokoma največja navijačica svojega moža. Mark in Luka poznata vse igralce reprezentance in kluba, pravila igre, starejši Mark pa tudi že trenira rokomet. Vsem trem je težko, da niso mogli iti navijat v Egipt. »Če bi bilo dovoljeno, bi stali v prvi vrsti,« se smeji Saša.

Domen Makuc: Zaljubljen v sošolko in vrhunsko atletinjo Tio

Najmlajši slovenski reprezentant (rojen je prvega junija 2000), ki prihaja iz Kozine in je od leta 2014 živel, treniral ter tekmoval v Celju, je lani ravno na svoj rojstni dan podpisal sanjsko pogodbo z najboljšim evropskim klubom Barcelono. To je seveda pomenilo tudi selitev v to prekrasno katalonsko mesto. V Španijo se je preselil z izvoljenko Tio Ocvirk, prav tako vrhunsko športnico. Ukvarja se z atletiko. »Z Domnom sva bila sošolca na I. gimnaziji v Celju. Ob začetku zadnjega letnika naju je povezala usoda. Slučajno sta naju najina kluba izbrala za skupno fotografiranje v Celju, nekaj dni za tem pa me je Domen povabil na maturantski ples. Plesala sva skupaj in tako se je vse začelo,« se spominja Tia, ki sta ji na Domnu od nekdaj všeč ljubezen, ki jo izkazuje svojim najbližjim, pa predanost temu, kar najraje počne. »V življenju še nisem spoznala bolj delavne osebe od njega. Značajsko se zelo dobro ujameva, veliko vlogo pa so odigrali tudi najini skupni interesi in pogled na svet. Ker je Domen v Celju živel sam (njegova družina namreč živi na Primorskem), sva preživljala veliko časa skupaj. Tako sva se tudi odločila za selitev. O tem nikoli nisem podvomila. Domnu so se uresničile rokometne sanje, jaz pa mu bom vedno stala ob strani. Srečo imava, da sta naju družini povsem podprli, čeprav sva se za to odločila pri komaj devetnajstih letih,« pripoveduje Tia. Oba imata treninge dopoldne, zato jima popoldne ostane nekaj prostega časa. Skušata ga izkoristiti za uživanje, odkrivanje Barcelone, dobro špansko kulinariko ... »V Evropi skoraj ni boljšega velemesta za življenje, kot je Barcelona. Najbolj me navdušujeta domačnost in klima. Res sem hvaležna, da smo sosedje še z enim reprezentantom, Blažem Jancem in njegovo Zalo. Začetki v velikem mestu so tako precej lažji,« pravi Tia, ki tudi sicer rada potuje in spoznava ljudi, vendar si po Domnovi karieri oba želita živeti v Sloveniji. Seveda pogreša družino in prijatelje, a hkrati uživa v novem življenju z Domnom v Barceloni. Prepuščata se toku njegove kariere. »Želim si uspešno zaključiti študij, nato pa bomo sproti videli, kje in kako se bom lahko zaposlila.«

Dragan Gajić: za Aido se je moral pošteno potruditi

Najstarejši slovenski reprezentant, 36-letni Dragan Gajić, bo večno hvaležen novinarki Mileni Novak, ki je pred mnogimi leti na rokometno tekmo v Velenje pripeljala svojo prijateljico in sodelavko Aido. Sprva pa je močno negodoval, ker mu ni hotela dati njene številke. A ker ni vajen odnehati, je začel brskati po Aidinem profilu na Facebooku in ji pisati sporočila. Aida se ni dala in mu ni odgovorila, saj se ni želela zapletati s športniki. Ko ji je še Milena začela prigovarjati, da je Dragan v redu človek, je pristala na zmenek. »Bilo je prav hecno, saj me je želel peljati na sprehod po Ljubljani, a skorajda ni mogel hoditi, ker so se na tekmi stepli in ga je pošteno bolela noga. Še dobro, da tiste tekme nisem videla, saj se ne bi želela družiti s pretepačem,« se smeji Aida, ki se je kljub vsemu z Draganom hitro ujela. Oteževalna okoliščina za začetek njune zveze je bil njegov skorajšnji odhod v Francijo, kjer je podpisal pogodbo. Postavni temnolasec je uredil tudi to. Poslal ji je letalsko vozovnico in jo povabil, naj se mu pridruži. Nekaj mesecev pozneje jo je že zaprosil za roko. Poročila sta se civilno, samo pred pričami, na »slovesno« poročno večerjo pa so šli na pico. Nekaj let kasneje sta imela še veliko poroko v Žički kartuziji. Aida se je hitro privadila na življenje v Franciji in se naučila francoščine, da bi si lahko našla službo. A je že kmalu zanosila. Vse je sprejela pragmatično. Zaveda se, kako je živeti z vrhunskim športnikom. »To pomeni predvsem veliko prilagajanja, selitev in tega, da si v tujini praktično sam in se moraš znajti, kakor veš in znaš. Ko si ustvariš družino, se ne moreš zanašati na pomoč dedkov in babic, mož pa je nenehno na treningih in tekmah. Ko sem v Franciji pognala korenine, se naučila jezika in bila tik pred tem, da začnem iskati službo, je Dragan podpisal pogodbo z madžarskim klubom Veszprem. Sledila je nova selitev, novo prilagajanje. V drugo je še bolj naporno, saj se madžarščine stežka naučiš, domačini pa skorajda ne govorijo angleško. Spominjam se, kako sem včasih v trgovini v stiski jokala, ker nisem vedela, kaj kupujem, nihče pa mi ni znal pomagati,« se spominja. Na Madžarskem so preživeli štiri leta, tam se je rodil drugi otrok, hči. Lani poleti pa je Dragan podpisal novo pogodbo, tokrat znova s francoskim klubom. Sledila je nova selitev v Francijo in tam sta šla Nik in Mia v vrtec.

Klemen Ferlin: z ženo Zarjo in hčerko Alino v Nemčiji

Klemen in Zarja sta se spoznala leta 2012 v enem izmed ljubljanskih klubov. »Prvi korak je naredil on in mi začel pisati SMS-sporočila. Najprej mi je bil najbolj všeč njegov nasmeh, ko sem ga bolje spoznala, pa še njegova preprosta in zabavna narava. Vse je bilo preprosto, v vsem sva se ujela in tako vedela, da je to to,« pove simpatična Zarja, ki je kot žena vrhunskega športnika pripravljena svoje interese dati na stran. Ves čas se prilagaja njegovemu urniku, potovanjem, vikendi niso prosti za izlete in uživanje, s hčerko sta večkrat sami. Kadar pa je Klemen doma, rada izkoristita večere, si naročita  pico in pogledata film. Lansko leto je bilo zanju še posebej polno. »Na začetku julija se je Klemen sam preselil v Nemčijo, jaz pa sem ostala doma, saj se nama je dobra dva tedna za tem rodila hči Alina. Da bo tako, sem vedela že od začetka, zato se s tem nisem obremenjevala. Vseeno pa mi je bilo težko, ko je odšel,« pove in doda, da se je z njegovo selitvijo spremenilo tudi njeno življenje. Zarja je po izobrazbi magistra kineziologije. Pred porodniško je bila zaposlena v Zdravstvenem domu Celje, ob koncih tedna pa je pozimi učila tudi smučanje. Če bi živeli v Sloveniji, bi hodila v službo tudi po izteku porodniškega dopusta. »V tujini pa si ne predstavljam imeti službe za poln delovni čas predvsem zaradi hčerke, saj nimaš nikogar, če pride kaj vmes. Je pa danes veliko možnosti za delo od doma in verjetno bom delala v tej smeri. Zdaj pa neizmerno uživam v vlogi mame. Nikoli mi ni dolgčas, čeprav v Nemčiji nimam nikogar drugega kot Klemna in hčerkice. Življenje je povsem drugačno, a v pozitivnem smislu,« pravi, vesela, ker ima mesto polno sprehajalnih poti, veliko zelenja in ni preveliko. A po nekaj tednih pride kakšen dan, ko komaj čaka, da bi lahko šli domov. »Navezana sem na dom, pogrešam družino in prijatelje. Po koncu Klemnove kariere si želim živeti v Sloveniji, v hiši na robu mesta ali na vasi in ne predaleč od domačih,« pove Zarja, ki svetovno prvenstvo spremlja doma, v krogu družine.

Matej Gaber: z Marjano in tremi otroki na Madžarskem

Madžarska je že nekaj let dom enega najboljših slovenskih rokometašev, Škofjeločana Mateja Gabra. Tam so z družino dodobra pognali korenine in se prilagodili življenju, ki je precej drugačno od tistega, ki ga je poznal prej v Franciji, in tudi slovenskega. 198 centimetrov visokega krožnega napadalca na njegovi poti podpira Marjana. Skupaj sta že od začetka njegove kariere in lepa Marjana je na svoji koži dodobra okusila, kaj pomeni živeti z vrhunskim športnikom. Ko je Matej igral še za Montpellier, sta se razveselila prvega otroka, hčerke Zare. »V Franciji nam je bilo zelo lepo. Kljub temu da nismo imeli veliko prostega časa, smo ga izkoristili za sprehode ob obali. Montpeller je res lepo mesto za bivanje,« pove Gaber, ki je nato podpisal pogodbo z madžarskim klubom MKB-MVM Veszprem. In ker je imel obveznosti, je morala Marjana kar sama urediti vse za selitev na Madžarsko, Matej je bil namreč sredi priprav na olimpijske igre v Riu. Zaveda se, da brez Marjane zagotovo ne bi bil tako uspešen. Zdi se, da zlahka opravi vse, česar se loti: zato se ji je vsaj malo oddolžil s prekrasno poroko pred tremi leti in pol, za katero je najel načrtovalko. Ta je na dvorcu Štatenberg poskrbela za prekrasen obred in nepozabno zabavo za več kot 150 svatov iz Slovenije in tujine. Pred dvema letoma in pol se je družina povečala še za dva člana naenkrat, saj je Marjana rodila dvojčka Lana in Nea. 

Blaž Janc: poroka z Zalo bo še malo počakala

Eden najpostavnejših reprezentantov že dolgo ljubi lepo temnolasko Zalo Špat, hčerko znane celjske podjetnice Nataše, ki izdeluje športna oblačila, zato je kar nekajkrat nastopil tudi kot fotomodel in maneken na modnih revijah in fotografiranjih. Njuno lepo zgodbo smo predstavili novembra lani, tokrat pa nam je Zala povedala tole: »Blaž je bil to leto precej odstoten zaradi zaključnega turnirja v Kölnu. Tako smo božič preživeli narazen (on v Španiji, midva s sinom Larsom pa doma v Sloveniji), ker so s klubom še trenirali. Domov je prišel predzadnji dan v letu in prvega januarja že nadaljeval s pripravami z reprezentanco. Praktično ni imel prostega časa.« Zala gre rada navijat za svojega dragega, še posebej z drugimi puncami, a letos žal niso mogle na pot, »sicer pa bi jaz v vsakem primeru ostala doma zaradi majhnega otroka,« pove in doda, da se Blaž v vlogi očka dobro znajde. Na srečo pa tudi sin staršema privošči prespane noči.

Podpisi fotografij:

Foto 1: Jure Dolenec in njegova Saša sta se spoznala prek prijateljev na rokometni tekmi.

Foto 2: Zakonca, ki živita v Barceloni, imata dva sinova. Starejši že trenira rokomet.

Foto 3: Najmlajši reprezentant Domen Makuc se je tik pred maturantskim plesom zaljubil v sošolko Tio.

Foto 4: Domna in Tio povezuje tudi ljubezen do športa, saj je ona uspešna atletinja.

Foto 5: Dragan in Aida Gajić sta se spoznala na rokometni tekmi, na katero je Aido pripeljala prijateljica in sodelavka Milena Novak.

Foto 6: Dragan in Aida sta nekaj let živela na Madžarskem, lani poleti pa so se sinom Nikom in hčerko Mio preselili v Francijo, kjer je on podpisal novo pogodbo.

Foto 7: Klemen Ferlin igra v nemškem klubu. Z Zarjo sta se lani poročila.

Foto 8: Potem ko je Zarja rodila Alino, sta se preselili v Nemčijo, da so lahko skupaj.

Foto 9: Mateja Gabra je Marjana najprej podpirala v Franciji, zdaj pa še na Madžarskem.

Foto 10: Matej Gaber se je najprej razveselil hčerke Zare.

Foto 11: Čez nekaj let pa je prišla še  dvojna sreča: dvojčka Neo in Lan, ki se lepo razumeta s starejšo sestro.

Foto 12: Blaž Janc in njegova Zala Špat sta se sredi lanskega poletja preselila v Barcelono, kjer je on podpisal sanjsko pogodbo.

Foto 13: Zala pravi, da je njen Blaž Janc super očka. Na srečo pa je sin Lars tudi zelo priden.