Ljudje

Navihanka, ki se vedno bolj prebuja

Katja Božič
27. 10. 2020, 22.00
Deli članek:

Šestletna Lina Šukelj je na prvi pogled povsem običajna, prikupna svetlolasa deklica, ki ji nihče ne bi prisodil številnih težav, s katerimi se spopada. Takoj, ko je po 24 tednih nosečnosti ugledala luč sveta, se je zanjo začela kalvarija – borba za preživetje, bolečine, številni zapleti in težave so jo oropali otroštva in življenja, kakršno je za druge otroke samoumevno. Njena starša Blaž in Mirjana si bolj kot vse na svetu želita, da bi njuna hčerka lahko nekoč zaživela samostojno življenje – in glede tega sta zelo optimistična. Rešitev vidita v zdravljenju z matičnimi celicami. Dve terapiji sta že za njo in napredek je opazen!

osebni arhiv
Mali Lini lahko pomagate, če se novembra pridružite licitaciji na FB-strani Dobrodelna Predpraznična Licitacija (za deklico Lino Šukelj)


Po mnenju strokovnjakov bi Lina potrebovala vsaj pet do šest terapij, ki pa so zelo drage. Poleg tega deklica redno hodi vsaj trikrat na teden na terapije s hiperbarično komoro. Zdaj je bila že na dveh terapijah z matičnimi celicami in napredek je res lep. Takole je njeno stanje še pred enim letom, ko smo se prvič srečali, opisala njena mama Mirjana: »Lina ima izrazite nevrološke težave s sumom na blago obliko cerebralne paralize zaradi možganskih krvavitev, senzorne motnje – slabo zaznavanje lastnega telesa, izrazit zaostanek na vseh razvojnih področjih, hudo obliko motnje hranjenja s pridruženo hipersenzibilno in slabšo motoriko ustne votline – je samo pasirano hrano, težko govorno motnjo, zdravstvene težave – slab imunski sistem, črevesne težave s sumom na kronično vnetno črevesno bolezen – nikoli ni sama odvajala, moramo jo klistirati, ima slabšo funkcijo ledvic, alergijo in intolerance na hrano – veliko bruha, ter upočasnjen in šibek gibalni razvoj.«  

Vsak dan nekaj novega. Danes, po dveh terapijah z matičnimi celicami, pa Mirjana nasmejano pravi, da se je pri Lini med drugim končno pojavilo obdobje trme. »Kar je razvojni napredek. Kakor je naporno, je tudi prijetno.« Lina je začela tudi malo več govoriti. »Vedno več črk in besed sestavi skupaj. Tako da jo že kar razumemo. Prej je jedla samo spasirano hrano, zdaj nam pa že nekaj časa ni več treba uporabljati mikserja. Dovolj je, da hrano nasekljamo na drobne koščke. Že nekaj časa je sama, nima več strahu pred hranjenjem in sama pokaže, kdaj je lačna ali žejna. Včasih nama pa tudi kaj izmakne s krožnika,« se smeji Mirjana. Začela je posnemati mamo pri gospodinjskih opravilih in sodelovati pri kuhanju. Skratka, mala Lina se vedno bolj prebuja.

Licitacija. Težava pri nadaljevanju terapij pa so seveda finance. Mirjana je že lani, ko so prvič zaprosili Slovence za pomoč, dejala, da za vse Linine terapije potrebujejo minimalno 60.000 evrov. Danes jim jih do zbranega zneska manjka še 15.000. »Letos je na račun covida propadlo marsikaj. In ker denarja ne moremo več zbirati drugače kot na daljavo in ker ne moremo več čakati, sva se z možem odločila organizirati dobrodelno licitacijo zbranih predmetov na Facebooku.« Od septembra je Mirjana pošiljala prošnje in zbirala donacije. Podjetja in posamezniki so se prijazno odzivali in do danes so nabrali že lep kupček predmetov, ki bodo lahko za kupce tudi lepo praznično darilo. Od zlate ogrlice z briljanti Zlatarne Celje, kristalne vaze Steklarne Rogaška do številnih umetniških del, storitev (finančna svetovanja, fotografiranja …), športnih dresov, knjig in še mnogih drugih zanimivih stvari. Našli jih boste na FB-strani Dobrodelna Predpraznična Licitacija (za deklico Lino Šukelj). Akcija se bo začela takoj po krompirjevih počitnicah in trajala do 30. novembra.

Pomagajmo. Zmožem Blažem bosta zelo hvaležna, če bomo združili moči in Lini še naprej pomagali k čim večji samostojnosti. »Želim si, da bi moj otrok lahko okusil življenje, kot ga imajo drugi otroci, ne pa da bi bilo vse eno samo zdravljenje. Želim si, da bi bila Lina sposobna povsem vsakdanjih življenjskih funkcij in da bi mi lahko sama povedala, kaj želi,« zaključi Mirjana. Zato že čez nekaj dni pokukajte na omenjeno stran in poiščite kakšno lepo darilo zase ali svoje bližnje in s tem pomagajte. Sreča bo dvojna!

Podpis: Mali Lini lahko pomagate, če se novembra pridružite licitaciji na FB-strani Dobrodelna Predpraznična Licitacija (za deklico Lino Šukelj)

Še vedno pa lahko za Lino prispevate tudi na:

TRR: SI56 0510 0801 5567 619

Sklic: 29365

Namen: za Lino

TRR račun je odprt pri Škofijski Karitas iz Celja.