Ljudje

Bodoča predsednica ZDA. Verjetno.

Jelka Sežun
31. 8. 2020, 23.00
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 23.24
Deli članek:

Amerika je izbrala – no, demokrati so izbrali: njihov kandidat za novembrske predsedniške volitve je Joe Biden, ki bo poskušal prestol izpuliti iz rok Donalda Trumpa. Ampak veliko – veliko! – bolj kot povsem predvidljivi in pretežno puščobni Biden nas zanima tista, ki jo je izbral on: Kamala Harris, petinpetdesetletna kalifornijska senatorka, ki bo, če Biden novembra zmaga, postala prva ameriška podpredsednica. In nekoč, ne tako daleč v prihodnosti, ameriška predsednica, predvidevamo.

reuters
...

Prva ženska na čelu ZDA, prva temnopolta ženska, prva ženska azijskih korenin. Prva, skratka. »V veliko stvareh si lahko prvi,« je rekla ona, »samo gledati moraš, da ne boš zadnji.«

Da se bo Kamala Devi Harris znova pognala v bitko za položaj ameriške predsednice – prvič je poskušala lani jeseni, pa je morala po nekaj mesecih odnehati – je popolnoma jasno. Le da nekateri menijo, da to ne bo šele čez nekaj mandatov, temveč bo morda predsednica postala že kar v tem mandatu. Če sedeminsedemdesetletni Biden zmaga – in za zdaj mu zelo dobro kaže –, je vprašanje, ali bo možakar, ki ga imajo za krhkega in precej betežnega, sploh preživel svoj mandat. Menda jih je tudi med demokrati kar nekaj, ki tako mislijo. Nekateri o tem celo odkrito govorijo. Če torej predsednik umre sredi mandata, ga na položaju zamenja podpredsednik. In – puf! – že imajo ZDA temnopolto predsednico. Kamala Harris je »most do prihodnje generacije voditeljev«, tako je rekel Biden. Kamala je »najbolj žleht, najbolj grozna, najbolj nespoštljiva od vseh v ameriškem senatu!« To je rekel pa Donald Trump.

Donald iz Oza. In čeprav je bilo že dolgo pred nominacijo jasno, da je Harrisova najbolj logična, najbolj verjetna izbira za Bidnovo soborko v predsedniški tekmi in so vsi to vedeli, ni bil nihče tako strahovito presenečen kot Trump in njegova posadka. Kako so mogli!, je govoril njegov obraz, ko je izvedel za njeno nominacijo. Ta grozna babnica! Da je nasty, zoprna, je že večkrat povedal. Če Trump o nekom reče, da je »nasty«, potem veste, da ga ZARES ne mara. A tudi ona ni bila prijazna do njega – ne le, da je na senatnih zaslišanjih pri izpraševanju grdo mrcvarila njegove kompanjone, ki so jih zasačili pri grdobijah, tudi Donalda samega se je lotila. Samo da ga je ona žalila precej bolj inteligentno. Da je »tisti tip iz Čarovnika iz Oza, saj veste, ko odgrneš zaveso, je v resnici en tak majhen možicelj,« je rekla.

Kamala Harris stvari ne zavija v celofan.

Kar vprašajte Joeja Bidna. Še manj kot leto nazaj sta bila srdita nasprotnika – ko se je začela tekma za demokratsko nominacijo za predsedniške volitve, ga je v javnih debatah zmrc... No, takole bomo rekli: ni bila nežna z njim. Na začetku tekme ji je kazalo bistveno bolje kot njemu. Potem je začela zaostajati, in ko ji je zmanjkalo še denarja – predsedniške kampanje so silno drage zadeve –, je decembra odnehala. Do naslednjič.

Kakšen je njun odnos danes, ni povsem jasno. V javnosti sta nasmejana in spoštljiva, toda nekaj zamere je gotovo ostalo. Če ne pri njem, pa pri ljudeh okrog njega. Bidnova žena Jill je Kamaline opazke v debati označila za »udarec v trebuh«.

In ta boli.

Več v reviji Zarja Jana št. 35, 1.9.2020