Ljudje

Kar pojemo, moramo porabiti!

Biba Jamnik Vidic
6. 4. 2020, 23.29
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 23.35
Deli članek:

Bilo je sredi februarja. Sijalo je sonce, temperature so se dvignile skoraj do 20 °C. S fotografinjo sva se s šopkom tulipanov oglasili pri Alenki Košir, mami treh najstnikov, doktorici kineziologije, ljubiteljici zdravih receptov in avtorici vadbe VIIT. Dogovorjene smo bile, da bo Alenka za bralke in bralce naše revije pripravila velikonočno pojedino ter nam zaupala nekaj nasvetov za zdravo prehranjevanje in telesno vadbo. Danes je april. Zunaj je mraz. Tulipani v cvetličarnah so samo še lep spomin. Pa vendar velikonočne pojedine bodo. Mogoče manj razkošne, hkrati pa morda bolj pristne in domačne, je prepričana Alenka. Zaradi novih razmer sva pogovor opravili še enkrat. Tokrat po telefonu.

Mateja J. Potočnik
Alenka košir

»Mize letos res ne bodo tako obložene, a s tem ni prav nič narobe. V naši družini se zaradi tega ne bomo obremenjevali. Družili in zabavali se bomo z barvanjem pirhov, mizo bomo okrasili z vejami cvetočih grmov, jaz pa bom spekla še mlečne pletenice, skuhala šunko, pripravila francoske toaste in domač hren z jabolki.«

Nekaj Alenkinih zamisli za barvanje pirhov: z majhnimi otroki se lahko lotite barvanja pirhov s čisto navadnimi barvami za pirhe. V minimalni količini tople vode, precej manj, kot piše v navodilih, raztopite po dve enaki barvi in dodajte nekaj kapljic kisa. Jajca zavijte v stare odslužene kose bombažnih oblačil, pred tem lahko na jajca prilepite še liste ali cvetove rastlin in jih skuhate. Zatem jih polijte s pripravljenimi barvami. Začnite s svetlimi in dobili boste prekrasne pirhe meliranih barv.

Jajca v teranu: v posodo položite jajca, pazite, da je med njimi dovolj prostora, da se ne bodo dotikala, in jih prelijte s teranom. Ko zavrejo, zmanjšajte temperaturo in kuhajte še osem minut. Pazite, da so jajca ves čas prekrita z vinom. Ko so kuhana, jih čez noč pustite v posodi. Dobili boste prekrasne vijolične pirhe z bleščečimi se kristalčki.

Pirhi, obarvani s svilo: jajca obrišite z vlažno krpico, da odstranite morebitno umazanijo, in zavijte v košček prave svile, ki naj bo velik približno 18 cm x 18 cm. Prednja stran svilenega blaga naj bo obrnjena proti jajcu. Blago morate zelo tesno oviti okrog jajca, sicer se barve in vzorci iz blaga ne bodo prenesli na jajce. Pri ovijanje si lahko pomagate tako, da že ovito jajce pomočite v mrzlo vodo in s prsti še enkrat pogladite svilo. Svileno blago nazadnje še tesno zavežite z elastiko in ga ovijte še v belo bombažno krpico, ki jo prav tako zavežite z elastiko. Bombažne krpice ne zavijte preveč na tesno, saj jajce lahko poči. Zavita jajca položite v posodo s hladno vodo, dodajte 2 žlici kisa in vodo zavrite. Na zmanjšani temperaturi kuhajte jajca še 25 minut. Vzemite jih iz posode in pustite približno pol ure, da se ohladijo. Nato odvijte blago in jajca premažite z jedilnim oljem.

Bodite pozorni, da je blago res prava svila. Najbolj se obnese gosto tkana, čim debelejša, temnejših barv z manjšimi vzorci oziroma motivi. Tudi izbira jajc je pomembna. Najintenzivnejše barve se pokažejo na belih jajcih baterijske reje, saj imajo tanjšo lupino.

Mlečne pletenice: namesto kruha bomo v naši družini ob šunki jedli nebeško dobre pletene kruhke.

Sestavine za 3 pletenice:500 g bele moke, 3 dl mleka, 42 g kvasa (ena kocka), 80 ml olivnega olja, 100 g kisle smetane, žlica sladkorja, žlička soli.

Za premaz: olivno olje ali maslo za premaz med pečenjem.

Postopek: v mlačno mleko nadrobite kvas, dodajte žlico moke in sladkorja ter vse skupaj premešajte in pustite stati od 10 do 15 minut. Pripravljeni moki dodajte mešanico kvasa in preostale sestavine ter vse dobro premešajte in pregnetite. Ko je testo mehko, ga pomokajte, enako tudi posodo, v kateri bo počivalo. Posodo prekrijete s krpo in ga pustite na toplem vzhajati približno 40 minut.  Vzhajano testo preložite na pomokano podlago, ga razrežete na 9 delov, vsakega oblikujte v trak, dolg približno 25 cm. Po tri trakove na vrhu stisnite in spletite v kito. Pletenice se najprej osem minut pečejo na 200 °C, potem jih premažemo z olivnim oljem ali maslom in pečemo še 10 minut na 180 °C oziroma tako dolgo, da postanejo zlato rumene barve.

Zarja Jana
Velikonočna miza Alenke Košir