Ljudje

Biti neustavljiv osrečuje

Jelka Sežun
23. 9. 2019, 23.01
Posodobljeno: 24. 9. 2019, 14.59
Deli članek:

Izbirali smo fotografije k članku in na vseh je bil Davo Karničar videti resen in zamišljen. No, morda je pa tako ravno prav. »Veste, za njegovim obrazom, ki včasih deluje trd in neizprosen, je eno veliko srce. Ko z njim preživiš nekaj časa, spoznaš njegovo filozofijo in njegov pogled na svet. Imela sva vse, od prepira do smejanja, do spoznanja, da nimava vedno prav,« pravi Miha Kačič, režiser, ki je s Karničarjem in o Karničarju snemal dokumentarni film, ta je bil ob alpinistovi nenadni smrti posnet približno do polovice. Vendar ne bo ostal nedokončan, obljublja režiser, samo malo drugačen bo, kot je bilo načrtovano.

Zarja Jana
»Karakteristika biti neustavljiv je osrečujoča."

»Karakteristika biti neustavljiv je osrečujoča,« je v nekem reklamnem spotu pred leti rekel Davo Karničar. Hecna stvar, ta spot je režiral Miha Kačič, tako rekoč popolno nasprotje neustavljivega Karničarja. In čeprav sta bila kot olje in voda, sta se ujela. Tako zelo, da sta sklenila skupaj posneti dokumentarec Ti sam greš. Za Kačiča je bil ta dokumentarec veliko osebno potovanje – naučil se je smučati, začel je hoditi v hribe in izgubil je skoraj trideset kilogramov. O tej preobrazbi smo sredi letošnjega aprila pisali tudi v Zarji. »Film bo poklon vsem našim izjemnim ljudem, tvorcem vrhunskih podvigov v gorah, ki nimajo primerne obeležitve. Snemam tudi zato, da tujcem pokažem, kako poseben tip človeka je Slovenec. Da naši alpinisti tega niso počeli zaradi denarja, ampak v imenu srca in ker so v samem bistvu hribovci. Želim, da bi vse to neprecenljivo znanje starejše generacije prenesli na mlade – da pokažemo te vrednote, to strast,« je takrat kolegici Mariji Šelek povedal Kačič.

Kakšna bo zdaj usoda filma? »Ko se bodo zadeve malo polegle, se bova z ženo Petro pogovorila o nekoliko spremenjeni zgodbi,« pravi Miha Kačič. »Posneli smo uvodni del, del Davovih spominov na Everest in pomen tega početja. Sledilo je najino skupno spoznavanje gora. Imela sva načrt iti od Großglocknerja do Mont Blanca. Imel sem to srečo, da sva z Davom razvila poseben odnos, da sva se veliko pogovarjala, in vem, kaj bi želel oziroma kaj morava s filmom povedati. Ta film morava narediti zaradi globokega spoštovanja do njega in njegove družine. Resnico o njem in njegovem početju. Širši vpogled v njegove misli pa si zasluži tudi slovenski narod. Samo en na svetu je bil Davo Karničar.«

Več v reviji Zarja Jana, št. 39, 24. 9. 2019