Ljudje

Kako je debeli poslovnež postal strokovnjak za hujšanje

Žana Kapetanović
7. 8. 2019, 10.40
Posodobljeno: 7. 8. 2019, 10.40
Deli članek:

Najlepše od vsega je, ko človek v življenju obrne nov list, trdi Kenan Mandra, in to na podlagi lastne izkušnje, saj je, kot pravi, iz nekdaj debelega menedžerja farmacevtske industrije postal nutricionist, ki svojo dieto prodaja po vsem Balkanu, v Rusiji in menda tudi v Hollywoodu. Jennifer Aniston in Monica Belucci sta jo, kot se sliši, zelo pohvalili. Odkar je po Kenanovih nasvetih svoje telo fantastično stesala in preoblikovala hrvaška predsednica, so ljudje postopek razglasili za Kolindino dieto. Sam avtor ga je poimenoval neinvazivna liposukcija, saj naj bi maščobe izgorevale v energijo, rezultati pa so vidni že po dveh tednih. »Pozabite na preštevanje kalorij in tehtanje,« samozavestno sporoča Mandra. In niti z besedo ne poudarja potrebe po telesni vadbi. V šali bi lahko rekli – tipično bosanska dieta.

Arhiv Revije Zarja Jana
Hrvaška predsednica je po zaslugi diete Kenana Mandre postala vitka in še bolj privlačna ženska.

Kar nekaj časa sem čakala na telefonski klic Sarajevčana Kenana Mandre, ker je bil v Moskvi, kjer s svojo dieto že nekaj časa žanje uspeh za uspehom. Številne znane ruske osebnosti so se namreč javno pohvalile s hitrim hujšanjem in pomlajenim videzom, vse to pa je posledično povzročilo pravi val zanimanja tudi med običajnimi smrtniki. Te dni se je vrnil v Zagreb, kjer ima glavni sedež njegovo podjetje International Health.

Kolindina dieta mu je dala krila. Kenan Mandra nenehno potuje, saj vlada po celotnem balkanskem območju za njegovo dieto izjemno zanimanje. Zlasti odkar je predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović, ki je bila na začetku svojega mandata dama malce močnejše postave, postala vitka in privlačna ženska, ki je s svojo postavo in ozkim pasom uspešno parirala Melaniji Trump. Prav pred obiskom pri ameriškem predsedniku se je predsednica prepustila nasvetom Kenana Mandre in nato vztrajno izgubljala kilogram za kilogramom. Njen mladostni videz v mokri majici pod kapljami dežja na tekmi hrvaške reprezentance je še dodatno poudaril uspešnost Kenanove metode hujšanja. Kolindina dieta je postala hit. V tistem času je padla v oči urednikom ruske modne revije, o njej so objavili posebno reportažo. Nato so jo opazili tudi novinarji, ki so spremljali njeno sodelovanje na splošni skupščini Združenih narodov v New Yorku, in takrat je povedala, da se mora za svoj videz zahvaliti liposukcijski dieti, posebnemu načinu prehrane, ki se ga strogo drži že štiri mesece.

»Gre za prehrano, ki temelji predvsem na povečanem vnosu zdravih maščob in proteinov. Šest dni v tednu se držim jedilnika, sedmi dan pa jem, kar si zaželim. A tudi takrat se redko pregrešim, ker so mi zdrave navade že zlezle pod kožo,« je takrat povedala Kolinda Grabar Kitarović.

S kratkoročnimi dietami ji je uspelo že prej kar nekajkrat shujšati, a so se nato kilogrami vedno hitro vrnili. Tokrat se to ni zgodilo. Predsednica se je prav te dni s tem znova pohvalila v medijih in predstavila svoj jedilnik. Bila je na Brionih in tam sama kuhala. Na fotografijah se sproščena in mladostna sprehaja s svojo psičko in vadi streljanje s puško v kratkih hlačah z maskirnim vzorcem. Jasno je, da še zdaleč ne skriva, da je tudi sama zelo zadovoljna s svojim vitkim in mladostnim videzom.

Zdi se, da se Kenanu Madri (nič več) ne zdi potrebno, da bi se s tem hvalil, saj so se za to ugledno damo pri njem pozneje zvrstili tudi številni drugi znani Hrvati in zatem hujšali pred očmi javnosti.

»Sredstva javnega obveščanja so o tem poročala, ker je tudi sama predsednica večkrat javno omenila mojo dieto. Sam sem glede tega zelo previden. Vsakič, ko me vprašajo kar koli, kar bi lahko bilo povezano s katerim od ljudi, ki se ukvarjajo s politiko, ostajam zadržan, saj je naša družba International Health komercialna znamka. Želimo ostati profesionalni in etični, zlasti ko gre za tovrstna občutljiva vprašanja. Naše stranke so pogosto visoke politične osebnosti različnih usmeritev s celotnega območja. Z našo pomočjo so hujšali ministri, premierji in drugi visoki funkcionarji. A tega nikakor ne želimo zlorabiti v marketinške namene, prav tako pa se tudi nočemo povezovati s politično elito. Spoštujem željo po diskretnosti vsakega posameznika, in to ne glede na to, iz katerega družbenega sloja prihaja. Moj edini cilj je, da bi bila za vsakogar od njih liposukcijska prehrana zadnja dieta v njihovem dolgem in srečnem življenju.«

Strah pred lakoto. Kenan Mandra je nov list v življenju obrnil po tem, ko se je kot menedžer v farmaciji celo desetletje ukvarjal z zdravili. Nato pa je njegovo zdravilo postala hrana. In kot pravi, ni iznašel tople vode, temveč je zgolj po svoje razvrstil določena znanja in spremenil slabe navade. V dveh mesecih je s 125 zdrsnil na 75 kilogramov. 

Več v reviji Zarja/Jana, št. 32, 6. 8. 2019