Ljudje

Levinja, ki prede kot muca

Andreja Comino
15. 6. 2009, 22.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Špelca Kleinlercher je bila mlado dekle, ko je začela prepevati v zasedbi Atomik Harmonik. Ta izkušnja jo je zaznamovala za vse življenje.

Medtem ko so bile njene vrstnice na polovici srednje šole, se prvič zaljubljale in hodile na zmenke, je bila Špelca Kleinlercher deležna pozornosti vse Slovenije. Žepnino si je služila s prepevanjem v zasedbi Atomik Harmonik, in ta izkušnja jo je zaznamovala za vse življenje. V zadnjih letih je Špelca odrasla, se srečno zaljubila, postala bolj izkušena in previdno nadaljuje samostojno glasbeno kariero.

Špelca je triindvajsetega julija, torej je po horoskopu levinja, dopolnila triindvajset let, kar se ji zdi dobra kombinacija. »V osebni izkaznici mi seveda piše Špela, toda ko sem bila še pri atomikih, so me začeli klicati Špelca, da bi me ločili od Špele Grošelj. To se mi je zdel posrečen vzdevek in nanj slišim še zdaj. Pravzaprav me tako kličejo skoraj vsi,« pove in pristavi, da so bila leta, ki jih je preživela v Atomik Harmonik, leta dozorevanja in spoznavanja same sebe.

»Ko sem začela nastopati, sem imela komaj osemnajst let, čez noč sem se morala znajti v šovbiznisu, atomiki pa so bili takrat, po zmagi na MMS, na vrhuncu popularnosti. Moje prijateljice so se ob koncih tedna učile in zabavale, jaz pa sem v mini krilcu zabavala druge. To je bila izkušnja, ki si jo bom zagotovo zapomnila za vse življenje. Z atomiki sem dozorela, postala resnejša in odgovornejša. Kljub temu da sem bila zelo popularna, sem poskušala ostati z obema nogama trdno na tleh. Četudi mi je primanjkovalo časa, nisem zanemarila domačih in prijateljev. Razumeli so, da jim lahko namenim le malo časa, a tega od srca,« se spominja.

Ko so odnosi v skupini postali napeti, se je odločila, da ima vsega dovolj. »Nismo se razšli ravno lepo, a ne bi kopala po starih ranah. Ko sem zapustila skupino, sem si želela čisto običajne službe, na petje še pomisliti nisem hotela. Pa me je čez tri mesece poklical Raay in mi dejal, da ima pesem zame. Dobila sva se na sestanku in se začela pogovarjati. Ko sem videla pesem, sem dojela, da si pravzaprav ne želim dati glasbi dokončnega slovesa. Odločila sem se za samostojno pot.« 

Po samostojni poti stopa sama, ima le nekaj sodelavcev, ki ji pomagajo ustvarjati glasbo, za svoj videz pa skrbi sama, brez stilistke. Mnogi so opazili, da se je v zadnjem času spremenila. Najopaznejša je nova pričeska.
»Po poklicu sem frizerka in vem, da lasni podaljški škodujejo lasem. Zato nikoli nisem imela podaljšanih las. Pred kratkim pa me je prijateljica Saša, ki je po poklicu prav tako frizerka, navdušila za paževsko pričesko. Hitro me je prepričala in ostrigla. Z novo pričesko sem zelo zadovoljna, saj z njo nimam veliko dela.«

Špelca je sicer netipična zvezdnica, saj jo boste le redko videli naličeno in v visokih petah, razen seveda na odru, na intervjujih ter snemanjih.
»Prisegam na vsakodnevne kombinacije kavbojk, majčk in natikačev. V njih se najbolje počutim, ob posebnih priložnostih pa si seveda oblečem tudi obleko in obujem visoke pete. Naličena sem redko. Za vsak dan sta dovolj že bleščilo in malce maskare, pa grem po opravkih.«