Ljudje

Kuharska diva Nigella Lawson

Simona Furlan
25. 6. 2009, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Atraktivna kuharska diva Nigella Lawson je skoraj tako priljubljena kot Jamie Oliver. Njena kuhinja je pogosto pravo prizorišče greha, ki se posmehuje trendom zdravega prehranjevanja.

Kuharske oddaje so vedno magnet za gledalce, recepti zvezdnikov kuhanja pa v kuhinjah slehernikov včasih niso najbolj uporabni. A privlačnost teh oddaj ne pojenjuje. Ena zadnjih zvezdniških kuharic, ki smo jih spoznali tudi pri nas,  je Nigella Lawson. Atraktivna, seksi, odrezava in zabavna 49-letnica, ki je priljubljena skoraj tako kot Jamie Oliver, je kuhinjska kraljica. Diva. Hrane, ki pride iz njenih loncev in ponev, pa se je med drugim oprijel sloves »pornohrane«.

Ne zato, ker bi bila Nigella ali njena hrana kakorkoli pohujšljiva, ampak zato, ker Nigella zavestno in z užitkom ignorira večino nasvetov o zdravi prehrani. Mastno (je kraljica gosje masti), sladko, čokoladno, kalorično … In poplaknjeno s kozarcem ali dvema dobrega vina, s koktajlom ... K Nigelli vsekakor ne hodite hujšat.
Prav užitek je izhodišče tega, kar počne in kako to počne. Kuha zato, ker rada je. Preprosto. V ozadju ni velike filozofije, a je Nigella prav zato velika. Karizmatična, pa hkrati zelo človeška v svojih pregrehah.
Užitek kuhanja Najbrž večina Nigellinih oboževalcev, če so res pravi, njenih receptov ne upošteva do zadnje črke in sestavine. Nigella bolj kot recepte za jedi ponuja recepte za užitek, za to, kako se predajati slasti in strasti ter se imeti dobro s čim manj napora.
Gledalcem, ženskam sploh, je najbrž pri Nigelli najbolj všeč prav to, da morajo po njenem kuharice uživati enako kot tisti, za katere kuhajo; oziroma da kuhanje nikoli ne sme biti stresno. Užitek, užitek in še enkrat užitek. Moškim pa pogled s krožnika gotovo zaide tudi v Nigellin drzni dekolte.
Nigello, ki je začela kot novinarka, je za kuhanje navduševala že mama. Njene male zvijače in zvijače babice pogosto uporablja tudi v svojih oddajah, čeprav o nekaterih pravi, da ni prepričana, ali zares učinkujejo. Učinkujejo pa domače. Kar je gledalcem všeč. Nagnjenje k širjenju kuhanja kot čaščenja užitka in hkrati ekonomičnosti, ker tako rekoč ničesar nikoli ne zavrže, je v mali Nigelli menda sprožila izkušnja z večerje, ko je gostiteljica neutolažljivo jokala zaradi ponesrečene karamelne kreme. Takrat se je rodilo Nigellino poslanstvo.
Odrezava lepotica. Doslej je napisala kopico knjig, vrsto kolumn in vodila vrsto oddaj; za vse je dobila tudi nešteto nagrad. Med drugim so jo leta 2005 v reviji Harpers & Queen razglasili za peto najlepšo žensko na svetu.
Ima vse – kariero, družino, slavo, denar. Pa tudi vrsto grenkih izkušenj, razočaranj in tragedij. Tudi te ali predvsem te so del njene karizme.
Nigella je hči lorda Lawsona, finančnega svetovalca nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher. Z očetom sta se v mladosti večkrat prepirala, pravi, predvsem zaradi njegove konzervativnosti. Ta Nigelli tudi zdaj ni blizu.
Leta 1960 rojena Nigella je prvega moža Johna Diamonda spoznala leta 1986, ko sta oba delala za Sunday Times. Bilo je pravljično – poroka, dva otroka, uspešna kariera. Dokler John leta 2001 pri 47 ni umrl za rakom. Za Nigello ta izkušnja žal ni bila nova. Za rakom sta umrli tudi njena mama in sestra. Po moževi smrti se ni ustavila, kljub depresiji.  Zdaj je vnovič poročena, in sicer z gurujem oglaševanja Charlesom Saatchijem, enim najbogatejših Britancev. Njega njena kuharija ne zanima najbolj, pravi Nigella. Včasih se ne strinjata. Ena izmed takšnih priložnosti je bila lani, ko je Nigella v nekem intervjuju prostodušno povedala, da svojim otrokom ne namerava zapustiti ničesar. Naj vedo, da je treba delati, če hočejo kaj imeti, je njeno sporočilo. Sporočilo ženske, ki so jo izklesale in utrdile življenjske izkušnje. In naučile uživati.