Alter

Življenje je kot gibanica

Urška Krišelj-Grubar
29. 12. 2019, 23.01
Posodobljeno: 29. 12. 2019, 23.04
Deli članek:

Le kdo ne bi bil rad srečen? Pomirjen s sabo, varen? Osrečevalnica je prijetna, varna soba na Mali ulici 8 v Ljubljani, ki si jo je zamislila in uresničila Silvija. Ni vedeževalka, vidi pa v človeka, zazna njegovo počutje. »To je moja sreča. Zato nimam komunikacijskih težav.« Jih pa rešuje, tiste med spoloma so njena specialiteta.« Razvila je svojo metodo, nekaj so ji pri tem pomagali tudi mojstri, prebuditelji jim reče. Kojc, Jung in Osho so njena sveta trojica. Vrsta pred Osrečevalnico je vse daljša.

Zarja Jana
Silvija Jovanović, intuitivna svetovalka

Intuitivna svetovalka. Pri nazivu se vedno zatakne. Kako definirati, kar počne? Predalčka še ni. Teorijo mnogih avtorjev je oplemenitila z lastno izkušnjo, in to predaja naprej v sobi, ki jo je poimenovala Osrečevalnica. Pa sem šla na Malo ulico 8 posedet na kavč, ki mu je dala ime Srečko. Kdo vse je že sedel na njem, seveda nisem izvedela, a so med njimi tudi taki, o katerih beremo v naši reviji. Pri Silviji lahko v hipu svoje življenje uzreš drugače.

Brez »morašev«. Prvih 14 let je preživela na Kosovu, po rodu je Črnogorka. Ljubljana je bila pod njihovo domačo streho vedno (ob)ljubljeno mesto. In tako je postala njen dom. Za 30 let tudi oder Šentjakobskega gledališča. Silvija je igralka, »faliranka« Filozofske fakultete (to je povedala z nekim posebnim ponosom), ki pa vsak dan »študira«, se poglablja in vživlja v besede, ki so jih nekdaj, pa tudi zdaj, zapisali mojstri, v katerih je našla navdih. Njihove knjige so na policah v Osrečevalnici. Posebno mesto imajo trije: Martin Kojc, Gustav Jung in Osho. Ko je šla po vročo vodo za čaj, ki ga zadnja leta najraje pije in ga je ponudila tudi meni, zen čaj z marakujo, sem šla namreč k policam in si ogledala, kaj ta ženska bere, ker to, verjamem, veliko pove o človeku. Piše tudi sama. Takoj sem našla Osrečke za ženske, ki tečejo z dolgovi, njeno knjigico o tem, kako se znebiti »morašev.« Silvija piše o tem, kako zaživeti sebe brez slabe vesti. Naravnost za v torbico ...

Stand up predavanja. Kako približati ljudem resnico, da manj boli? S smehom in prispodobami. Ena njenih najljubših je prekmurska gibanica. Že je držala svinčnik v roki in jo risala na že porisan list papirja. Risala je gibanico z malo skute, orehov, jabolk ... in povedala, da njen polni okus dobimo šele, ko ugriznemo v vse okuse hkrati. Prispodoba za življenje. Vajena je menjati vloge. Vsi smo vse in vse vloge so enako resnične. Ljudje jo hodijo poslušat in se nasmejat njenim »stand up nastopom«, ki govorijo o odnosih med moškimi in ženskami. »Oder« je le ena od možnosti, kjer lahko predstavi svojo intuitivno metodo. 

Več v reviji Zarja Jana št. 53, 30. 12. 2019