Alter

Ključi do ženske energije in moči

Edita Žugelj
1. 12. 2015, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mantak Chia je Slovenkam razkril starodavne tehnike za negovanje ženske energije

Taoistični mojster Mantak Chia, ki sodi med najvplivnejše duhovne voditelje na svetu, se je med svojo evropsko turnejo ustavil tudi v Sloveniji. Na povabilo Savine Atai, ki že od šestnajstega leta intenzivno študira njegove programe, je na sedmih delavnicah predstavil starodavne tehnike samozdravljenja in pomlajevanja, povečevanja energije, zaščite pred stresom in škodljivimi vplivi okolja, aktivacije hormonskega sistema, razstrupljanja, upravljanja spolne energije … Posebej za ženske pa je na Savinino prošnjo pripravil delavnico s taoističnimi pomlajevalnimi in alkimističnimi tehnikami, s katerimi so nekoč mojstrice dosegale neminljivo lepoto, energijo in dolgoživost.

Mantak Chia je svoje življenje posvetil taoizmu, poti oziroma načinu življenja, ki poudarja naravni red stvari. Tao (tudi dao) je sila, ki teče skozi vsa živa bitja in je v harmoniji s silo vesolja. Njegova osnovna načela so sočutje, zmernost in skromnost, veliko pozornosti taoisti namenjajo tudi zdravju in dolgoživosti ter tehnikam, ki ju prinašajo in vzdržujejo. Mantak Chia se je od mladih nog učil različnih vzhodnjaških veščin in tehnik, med bivanjem v ZDA pa tudi zahodne medicine in anatomije. Vse to znanje in védenje je združil v svojem sistemu univerzalnega taoističnega zdravljenja ter na severu Tajske ustanovil zdraviliški in letoviški center Tao Garden. Kadar ni na kateri od turnej po svetu, tam živi z družino in poučuje študente z vsega sveta celostne tehnike samozdravljenja, pomlajevanja, meditacijo, jogo, (samo)masažo, razstrupljanje, spolno alkimijo. S svojo drugo, precej mlajšo ženo pri 72 pričakuje četrtega otroka.

Zdravilna moč ženske. Mantak Chia poudarja, da ženska privlačnost ni povezana z lepoto, temveč z energijo, ki jo izžareva. Da je imamo v vsakem trenutku in življenjskem obdobju dovolj, lahko poskrbimo z rednim izvajanjem starodavnih taoističnih ženskih praks, ki jih je preoblikoval za današnjo žensko. Dihanje z maternico in jajčniki, pa tudi drugimi notranjimi organi, masaža prsi, notranji smehljaj, devetcvetni dih, vrtenje vodnega kolesa so le nekatere od tehnik, s katerimi lahko oživimo in učvrstimo svoje notranje organe, dosežemo hormonsko ravnovesje ter izkoristimo energijo, ki jo imamo vsak mesec na voljo, a gre običajno v nič. Z njo nahranimo svoje telo, ki postaja vedno bolj zdravo in krepko, ter svojo dušo in duha. Nekatere vaje so preproste, druge malo manj, a Mantak svetuje, da začnemo s preprostimi, težje elemente pa dodajamo postopoma.

»Ženske imate že od rojstva v sebi zdravilno moč, le z dlanjo zmorete umiriti in ozdraviti otroka. Dlani so močno zdravilno orodje, bolj se redno posvečate tehnikam, bolj se v njih kopiči či, življenjska sila, postajate prave zdravilke. S tem ognjem v dlaneh med masažo prsi, na primer, materijo preobrazite v energijo,« pravi taoistični mojster.

Članek v celoti preberite v reviji Zarja št. 24, 1.12.2015