Sestavni del dalmatinskega posebnega, antistresnega počasnega življenja sta tudi mediteransko sonce in značilna prehrana. Govorimo denimo o počasnem pitju kave na obali in mestnih trgih ter o priljubljeni igri picigin, ki jo v plitvini morja igrajo stari in mladi.

V resnici je ta sproščenost prebivalcev regije kar zavajajoča, saj je Split recimo mesto z največjim številom olimpijskih medalj na prebivalca na svetu. Na produktivnost naj bi vplivalaprav ugodno, zdravo podnebje in narava županije. V celotni regiji lahko namreč uživate v pohodništvu, teku in kolesarjenju (po celini in otokih), v raftingu po Cetini, vožnji s kajakom po morju, potapljanju in jadranju, jezdenju v Splitu, Sinju in Trilju ... 

V hotelih v Splitu in okolici, v Breli in Bolu na Braču ter na Hvaru pa velnes centri ponujajo številne tretmaje in terapije za sprostitevter okrevanje telesa in duha.

split, riva
Profimedia
Split

Znamenitosti

Poleg prepoznavnih krajev, kot sta Split in Trogir, so med največjimi znamenitostmi v tej županiji še mesto Solin z ostanki antične Salone, trdnjava Klis – srce srednjeveškega hrvaškega kraljestva (tudi tu so posneli nekaj prizorov iz Igre prestolov), Sinj s svojimi znamenitimi viteškimi igrami Sinjska alka in slikovito staro mesto Hvar. Med naravnimi znamenitostmi je tu najbolj znana Modra špilja na otoku Biševo.

Kulinarika

Kdor obišče to županijo, je ne sme zapustiti, ne da bi okusil tradicionalno pašticado. Gre za jed iz govejega mesa, ki jo domačini pripravljajo predvsem ob posebnih priložnostih. Tisti, ki mesa ne marate, pa boste zagotovo uživali ob jedeh iz sladkovodnih rakov ali okusnih in aromatičnih sladicah, viški, forski in komiški pogači ali prepoznavnih klobasah. Otok Hvar je znan po vrhunskih vinih, kot je vugava, najpogumnejši pa pokusite tudi pijačo smutica, rdeče vino, zmešano s kozjim mlekom. 
Sicer na splošno v kulinariki sledijo načelu dalmatinskega minimalizma, pri čemerponudijo na krožniku vrhunske sestavine, tudi najbolj cenjene vrste rib, pripravljene po preprostem načinu kuhanja, pečenja ali cvrtja, in tako ohranijo naravne okuse.