Zdravje

Pripravite telo za na plažo

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
11. 6. 2024, 17.00
Deli članek:

Za začetek: vsako telo je telo za na plažo! A nega telesa tudi sicer ne sme biti kakršna koli, temveč mora biti skrbno izbrana, da bo koža gladka, sijoča in zdravega videza, in to tudi v poletnih dneh, ko je pogosteje izpostavljena sočnim žarkom in visokim temperaturam. Nega kože naj bo torej premišljena in načrtovana.

Pexels
Sončenje

1. ZAŠČITITE SE!

Nega kože poleti mora nujno vključevati zaščitni faktor. Višji ko je, bolj je podaljšan čas, ki ga lahko preživite na soncu. Kremo za sončenje nanašajte dovolj na debelo in nanos ponovite po vsakokratnem skoku v vodo oziroma po brisanju z brisačo.

2. NEGA KOŽE PO SONČENJU

Nega kože po sončenju je še posebej pomembna. Koža je po sončenju suha, morda tudi razpokana in brez leska. Sonce (v kombinaciji s klorom in/ali morsko soljo) jo je dodobra izsušilo, zato ji moramo z ustrezno nego dovesti vlago, vitamine in minerale. Prava izbira je balzam po sončenju. Vlažilno in regenerativno nalogo bodo opravili glicerin, pantenol, betakaroten, izvleček aloe vere in ognjič, ki pomagajo pri regeneraciji kože in jo globinsko navlažijo.

3. PILING

Namen pilingov je zlasti odstranjevanje odmrlih kožnih celic s površine kože, kar je nuja skoraj vse leto. Po poletju je koža zaradi izpostavljenosti soncu utrujena in izsušena, podobno pa je tudi pozimi, ko je zrak suh, dodatno pa ga izsuši še ogrevanje domov. Naslednji razlog za uporabo pilingov je povsem biološke narave. Koža s staranjem izgublja sposobnost samoobnavljanja. To pomeni, da se odmrle kožne celice počasneje odstranjujejo, počasneje pa nastajajo tudi nove. Neodstranjene odmrle kožne celice so razlog za številne kožne nevšečnosti, kot so suha in pusta koža, hrapava in luščeča se koža, mašenje por in vraščanje dlak.

Dreamstime
Sončne kreme na kopalkah rade povzročijo trdovratne madeže.

4. SAMOPORJAVITVENI IZDELKI

Zagorelost kože, ki je posledica sončenja, je že dolgo iz mode. Še več, izpostavljanje UV-sončnim žarkom brez ustrezne zaščite pusti negativne posledice na koži – opekline, pigmentacijo in pospešeno staranje kože. Zato naj bo sončna krema z visokim zaščitnim faktorjem vaša zvesta spremljevalka. Obenem pa vam razkrivamo, kako kljub temu imeti zapeljiv in zagorel videz kože. Skrivnost je v samoporjavitvenih izdelkih, ki v hipu pričarajo zagorel videz kože, in to na zdrav in varen način.

5. PEDIKURA

Poleg depilacije je pedikura ena izmed najbolj iskanih storitev v mesecih pred morjem. Poleti nosimo odprte čevlje in sandale. Si upamo neurejena stopala in nohte ter suhe pete izpostaviti javnosti? Pedikura in lakiranje nohtov sta torej nuja za vsakdanji korak v sandalih ali odprtih čeveljcih.

6. PRIPRAVA KOŽE NA POLETNE MESECE

Priprava kože z ustrezno hidratacijo in hranljivimi maskami pri negi obraza je ključna, če želimo, da vroče sonce najmanj poškoduje našo kožo. Saj ne želimo biti videti starejši, ko pridemo z letnega dopusta, kajne?

7. VOSKANJE

Odločite se za odstranjevanje dlačic z najboljšimi in najnežnejšimi voski. Dlačice, ki jih nočete imeti na telesu, morajo pred obiskom plaže stran, drži?

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!