Zdravje

Postopki, ki bodo povrnili kolagen vaši koži

Tjaša Kokalj Jerala
15. 5. 2024, 17.00
Deli članek:

Kolagen deluje kot podporna struktura v koži, ki ji daje moč in elastičnost. S staranjem se njegova proizvodnja zmanjšuje, kar povzroča povešanje kože. Toda raven kolagena v koži lahko znova dvignete in tukaj je nekaj najboljših nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Dreamstime
KOLAGEN DELUJE KOT PODPORNA STRUKTURA V KOŽI.

KAJ JE KOLAGEN

Kolagen zajema skoraj 80 % vaše kože in tretjino beljakovin v telesu. Najdemo ga v vseh vrstah telesnih tkiv in tudi v laseh, kosteh, mišicah in koži. Obstaja več kot 28 različnih vrst kolagena, ki se naravno proizvaja kot gradnik za zdravo telo. Je bistvenega pomena za ohranjanje elastičnosti in moči kože, a kot pri marsičem se zmanjša, ko odraščamo, zaradi česar se koža povesi in izgubi svojo mladostno polt.

Nekaj, od česar je odvisna proizvodnja kolagena, je vitamin C, saj brez njega telo ne more oblikovati, shraniti ali sintetizirati kolagena, obenem pa med ustvarjanjem kolagena drži celice skupaj.


KAJ DELA KOLAGEN

Kolagen pa ne pomaga samo naše kože ohranjati mlade, saj ga najdemo povsod v telesu. Ima številne vloge:

- pomaga pri rasti novih celic ter nadomešča in obnavlja odmrle kožne celice;

- ščiti občutljive organe v telesu, kot so ledvice;

- krepi kosti, kite in sklepe, da prenesejo napetost in pritisk;

- ohranja elastičnost kože.


KAKO OBNOVITI KOLAGEN V OBRAZU

1. Masaža obraza

Masaža kože lahko pomaga spodbuditi proizvodnjo kolagena in okrepi mišični spomin. Če so mišice na vašem obrazu napete, bodo bolje ohranjale napetost kože in več krvi bo krožilo v njej, kar bo pomagalo doseči sijočo polt ter povečalo količino hranilnih snovi za kožo.

2. Kreme s kolagenom

Kreme s kolagenom so dober način za obnavljanje kolagena v koži, toda glede na to, kako kolagen deluje, morate poiskati kremo s kolagenskimi aminokislinami. Te so dovolj majhne, ​​da v resnici prodrejo v kožo, sicer bo krema na koncu samo sedela na vrhu in ne bo vplivala na zdravje kože. Vendar to ne pomeni, da so neuporabne, saj kreme s kolagenom pomagajo ohranjati hidracijo, ker preprečujejo izgubo vode, kar pomaga ohranjati kožo prožno in zmanjša videz drobnih linij in gub.

3. Kreme z vitaminom C

Kreme z vitaminom C so zelo koristne za proizvodnjo kolagena za kožo, saj koži ne pomaga le zadrževati kolagena, ampak tudi spodbuja zdravo kožo, lase in nohte, zato ima številne prednosti. Brez vitamina C telo ne more obnoviti kolagena v obrazu, zato se elastičnost in čvrstost kože ne bosta obnovili.

4. Prehrana

Da bi pomagali obnoviti kolagen v obrazu in tudi preostalem delu telesa ter pospešili telesne procese in upočasnili staranje telesa, bi morali jesti hrano, bogato z beljakovinami in vitaminom C. Prav tako se izogibajte sladkorju, saj vnos sladkorja zviša raven inzulina, to pa nato povzroči vnetje, zaradi česar se razgradita dragoceni kolagen in elastin. Tako ste bolj nagnjeni k gubam, drobnim linijam in izgubi elastičnosti kože.

5. Ne kadite

Kajenje omejuje dotok krvi v obraz, zaradi katere je koža videti prožna in zdrava, ter zavira nastajanje kolagena, kar povzroča staranje kože.

6. Dobra navlaženost kože in telesa

Če poskrbite za dobro hidriranost telesa in je koža dovolj navlažena, pomagate ustvariti kožno pregrado za izgubo vode, kolagen se lahko veže na vodo in lahko naravno neguje kožo, da pomaga vzdrževati raven vlage, zaradi česar imate bolj sijočo polt in bolj enakomerno kožo.

KOLAGENSKA »DIETA«

Pomembno je, da kolagena ne nanašate samo lokalno na kožo, ampak obstajajo načini, kako ga lahko dodate svoji prehrani, da pomagate pri telesnih procesih in povečate raven kolagena v koži za splošno zdravje kože.

S KOLAGENOM BOGATA ŽIVILA:

- kostna juha,

- losos, svinjina in piščanec,

- membrana jajčnega rumenjaka in jajčne lupine.


ŽIVILA Z VISOKO VSEBNOSTJO VITAMINA C:

Vitamin C ima ključno vlogo pri proizvodnji kolagena v telesu. Pomaga uravnavati ravnovesje med kolagenom in elastinom v koži, kar vam daje čvrsto, prožno in lepo kožo, zato je pomembno, da ga vključite tudi v svojo prehrano.

Živila z visoko vsebnostjo vitamina C:

- zelenjava, kot so brokoli, brstični ohrovt, krompir, cvetača, rdeča in zelena paprika,

- sadje, kot so gvava, jagode, papaja, ananas in kivi,

- paradižnikov sok, limonov sok in pomarančni sok.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!