Zdravje

Srbeče lasišče in koža, prhljaj in luske

Mag. Lucija Strmšnik
9. 11. 2023, 15.34
Posodobljeno: 17. 11. 2023, 09.44
Deli članek:

Ko vas koža srbi in se lušči, ko vas lasišče srbi in nastaja prhljaj. Stres pa vse samo še poslabša.

Velikokrat tako opišejo težavo posamezniki, ko jim dermatologi postavijo diagnozo seboroični dermatitis. To je kronično stanje kože, ki se pojavlja precej pogosto (kar pri 5 % populacije) in pri katerem je povečano izločanje loja iz žlez lojnic. Kot že sam izraz pove, se pojavlja na predelih telesa, ki so bogati z lojnicami. Značilne so rumenkaste luske na lasišču ali obrazu (na robu lasišča, med obrvmi, ob nosnicah, na uhljih, za njimi ali v zunanjem sluhovodu, na vekah), prizadeti pa so lahko tudi drugi predeli telesa (na prsnici, za lopaticama, med pregibi). Pogosto vnetje spremlja tudi rdečina kože. Luske se rade odluščijo.

Seboroični dermatitis ni nalezljiv in se ne deduje. Je pa stres velik sprožilec poslabšanja stanja, prav tako se hujše oblike bolezni pojavijo pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom. Pogostejši je v hladnejših dnevih. Neustrezna higiena ni vzrok za nastanek seboroičnega dermatitisa, lahko pa uporaba preveč agresivnih higienskih izdelkov stanje precej poslabša.

Seboroični dermatitis povzroča pravzaprav nenevarna glivica Malassezia sp., ki je normalen prebivalec naše kože, se pa prekomerno razmnoži na mastni koži in povzroči vnetje, čemur sledi srbečica. Skrajša se čas obnavljanje celic na koži, hitreje se luščijo in se sprimejo v vidne luske. Kadar ima posameznik samo prhljaj na lasišču, naj bi ta predstavljal zelo blago obliko seboroičnega dermatitisa lasišča. Vsekakor je smiselno pred uporabo šamponov za prhljaj opraviti pregled pri dermatologu, ki postavi natančno diagnozo, sploh kadar gre za hujše oblike obolenj. Večinoma pa k dermatologu zaidejo ljudje s težjimi oblikami seboroičnega dermatitisa ali kadar je pridruženih več bolezni (npr. seboroični dermatitis in luskavica, seboroični dermatitis in atopijski dermatitis …), saj mora biti postavljena najprej pravilna diagnoza, ki ji sledita pravilno zdravljenje in nega, individualno prilagojena vsakemu posamezniku.

Seboroični dermatitis ni ozdravljiv. Je kronično obolenje s hujšim in blažjim potekom bolezni. Obvezna je pravilna in redna nega kože in lasišča, saj bomo le s pravilnim pristopom umirili potek bolezni. Pri zelo blagih oblikah seboroičnega dermatitisa na lasišču (prhljaju) brez pridruženih bolezni lahko redno uporabljate šampone, ki delujejo proti glivici Malassezii sp., proti srbenju, pomirjajoče, spodbujajo odstranjevanje prhljaja iz lasišča in imajo še nekatere druge koristne lastnosti. Šampon, ki je namenjen za seboroični dermatitis, težje ali blažje oblike (prhljaj), vtrete v lasišče in vedno pustite delovati nekaj minut, potem pa ga dobro sperete iz lasišča. V dneh, ko se lasje ne operejo, lahko razpršite na lasišče razpršila, ki vsebujejo tudi s cinkom obogaten izvleček kvasa, magnostin in magnolol/honokiol, s čimer se zaradi protivnetnega delovanja tudi pomirja srbež in nadzoruje rdečico.

Seboroični dermatitis na koži moramo prav tako pravilno in redno negovati. Zdravnik bo predpisal različna zdravila, npr. proti glivici (antimikotična zdravila), občasno tudi kortikosteroide za zmanjševanje vnetja, nego kože pa se dopolni tudi z negovalnimi kremami, ki delujejo pomirjujoče, in/ali z negovalnimi razpršili, ki se jih uporablja tako na lasišču kot na koži.

Čeprav seboroični dermatitis ni ozdravljiv, se s pravilno in redno nego kože in lasišča, sodelovanjem z dermatologom in tudi s splošnim zdravnikom, z izogibanjem stresa in krepitvijo imunskega sistema lahko precej omili oziroma umiri. Prav tako je zelo pomembna uporaba kozmetičnih izdelkov, ki niso agresivni do kože. Vsekakor pa mora vsak posameznik posebej ugotoviti, kateri izdelki so najbolj primerni zanj, saj ima vsaka koža svoje posebnosti.