Zdravje

Do svežine in zdravja na naraven način

Monika Cvetko
9. 11. 2023, 15.24
Posodobljeno: 17. 11. 2023, 09.45
Deli članek:

Radi smo urejeni in čisti, intimna nega je pri tem zelo pomembna. Nanaša se namreč na predele telesa, ki so zlasti pri ženski še posebno občutljivi in zahtevajo nekoliko več pozornosti. Z nekaj ustrezne skrbi in pravilno izbiro sredstev za intimno nego se lahko izognemo marsikateri nevšečnosti in poskrbimo za prijetno svežino.

Če želite ohraniti svežino, je zelo pomembna izbira pravega spodnjega perila. Najboljše so bombažne hlačke, ki so najbolj zračne. Seveda sta svila in saten lepšega videza, ampak ta materiala ne dihata in hkrati zadržujeta vlago, zaradi česar se lahko razvijejo bakterije, kar utegne voditi v okužbo. Vse oblike hlač, pa naj bodo dolge, kratke ali spodnje, naj poleti ne bodo preveč oprijete. Dovolite, da koža pod njimi diha. Kaj pa kopalke? Seveda ne bomo našli bombažnih, je pa v vsakem primeru nujno, da si mokre kopalke čim prej preoblečete.

Z umivanjem ne gre pretiravati

Primerno je umivanje zunanjega spolovila z blagim milom in vodo enkrat na dan, priporočena je uporaba vsak dan svežega spodnjega perila iz bombaža udobnega kroja. V primeru, da se umivate po vsakem odvajanju, je priporočljiva uporaba samo vode. Večkratna dnevna uporaba mila pri zdravi ženski je lahko za kožo in sluznice spolovila škodljiva, saj odstrani naravno zaščito kože pred okužbami in vplivi okolja. Ženske bi se morale zavedati tudi, da v primeru depilacije ali britja intimnega predela koža postane bolj občutljiva in neodporna. Na ta način so ustvarjeni tudi ugodni pogoji za pojav bakterij ali glivic, ki so običajno prisotne le v sledeh. To pa vodi v izcedek, srbečico, neprijeten vonj in nelagodje ženske. V tem primeru je najbolje uporabiti sredstva za intimno nego z vrednostjo pH okoli 3,5, saj bodo pomagala obnoviti porušen obrambni mehanizem zunanjega spolovila.

Ustrezna higiena je zelo pomembna tudi za zdravo spolno življenje. Tako moški kot ženska morata poskrbeti, da se pred spolnimi odnosi in po njih skrbno umijeta. Za žensko je pomembno, da se po spolnem odnosu najprej umije z vodo in nato še urinira. Tako bo sprala iz sečnice bakterije, ki tja zaidejo med spolnim odnosom. Po uriniranju naj se ponovno umije z mlačno vodo. Izpiranje nožnice ni potrebno in niti ni priporočljivo. Intimna higiena je enako pomembna za zdravje tudi pri moških. Umivanje je potrebno vsak dan, a tudi pred vsakim spolnim odnosom in po njem. Vnetja so pri moških sicer manj pogosta, a če nič drugega, redno umivanje prepreči neprijeten vonj.

Katero milo izbrati

Pri osebni higieni uporabljamo različna trda in tekoča mila ter gele, ki so večinoma bazični. Če jih uporabljamo preveč, se razmerje sčasoma poruši, pojavita se neprijetno srbenje in vnetje. Pretirana higiena in preveč agresivno umivanje, prav tako preveč mila, lahko povzročijo težave. Težko je reči, katera intimna sredstva so za posameznika najbolj primerna. Vnetja ne zdravimo z intimnim milom, ga pa lahko uspešno preprečujemo. Mila in geli naj bodo čim bolj nevtralni in ne preveč odišavljeni. Znano je, da so mlada dekleta in starejše ženske na tem področju bolj občutljive, saj se flora njihovih spolovil nekoliko razlikuje od flore spolovil odraslih žensk. Vsaka ženska naj se drži tistega mila, ki ji po izkušnjah najbolj ustreza. Vedeti moramo, da je vaginalna sluznica še posebej občutljivo področje telesa, ki zahteva posebno nego. Zdravo okolje nožnice je kislo; običajen pH kože je 5,5, medtem ko je vrednost pH na zdravi nožnični sluznici med 3,8 in 4,5. Prav zato izdelek za nego kože ni primeren tudi za nego intimnih predelov.

Prekomerno umivanje intimnih predelov telesa, zlasti z močnimi, odišavljenimi in močno penečimi se izdelki, ki niso namenjeni negi sluznice spolovil, ampak negi kože telesa, lahko povzroči vaginalno vnetje. Na nožnični sluznici vsake ženske so namreč določene kulture glivic in bakterij, ki jo ščitijo pred vdorom patogenih organizmov in tako predstavljajo prvo obrambno linijo pred pojavom različnih bolezni. Do vnetij spolovil običajno pride, ko je ta normalna mikroflora v nožnici spremenjena. Takrat se lahko določene kulture na njej prekomerno razrastejo ali pa jo lahko poselijo neobičajni, škodljivi mikroorganizmi. Tako v prvem kot v drugem primeru je rezultat običajno vnetje; najpogosteje glivično, včasih pa tudi bakterijsko. To slednje je precej bolj zoprno in zahteva resnejše zdravljenje. Vaginalna vnetja se običajno zdravi tako, da se najprej odpravi njihov vzrok (z antimikotikom v primeru glivičnega vnetja in antibiotikom v primeru bakterijskega vnetja), nato pa je treba znotraj nožnice vzpostaviti njen normalen pH, ki omogoči ponoven razrast okrnjene vaginalne mikroflore. 

Kaj pa higienski vložki

Izbira higienskih vložkov  je odvisna od več dejavnikov, vključno z osebnim udobjem, načinom življenja in menstrualnim tokom. Pomembno je, da se odločite za vložke, ki so udobni, zanesljivi in varni za uporabo. Vložki, izdelani iz naravnih materialov, kot je bombaž, so pogosto najboljša izbira za ženske z občutljivo kožo, saj je manj verjetno, da bi povzročili draženje ali alergijske reakcije. Prav tako so bolj prijazni do okolja, saj so biološko razgradljivi. Tudi zračnost je eden najpomembnejših dejavnikov pri izbiri higienskih vložkov. Manj zračni lahko povzročijo prekomerno vlago in temperaturo, kar lahko pripelje do nelagodja ali celo do okužb in vnetij. Izberite torej vložke, ki omogočajo zračnost in so do vaše kože karseda prijazni ter udobni.

Depilacija: gladko in brez bolečin

Obraz je občutljiv, zato se je treba odstranjevanja dlak lotiti zelo previdno. Medtem ko na drugih delih telesa delo dobro opravita britvica ali brivnik, je na obrazu to prepovedano. Lahko bi se zgodilo, da bi dlake postale močnejše in temnejše. Zato uporabimo druge depilacijske tehnike, ki so praktično brez bolečin, vendar je proces treba ponavljati. Posameznih dlak se lotimo s pinceto, večjih območij (denimo brčice pod nosom) s kremami in penami, ki naj imajo pomirjujočo sestavo. A na rezultat je treba malce počakati.

Voskasti trakovi so primerni tako za obraz kot za intimne predele. Idealni so za odstranjevanje dlak, dolgih vsaj tri milimetre. Metoda je primerna na primer za urejanje in depilacijo obrvi.

Ste že poskusili s sladkorno pasto? Primerna je tudi za ženske z zelo občutljivo kožo in za vse, ki jih muči vraščanje dlak. Deluje podobno kot depilacijska krema, in se obnese tako na obrazu, denimo na bradi, kot za depilacijo intimnih predelov. Poskusite na celotnem obrazu in na primer na bradi.

V vsakem primeru depilaciji sledi pomiritev  kože. Uporabite na primer tonik ali cvetlično obrazno vodo s sivko.