Zdravje

Recepti: Nežna in pikantna rukola

M. L. / revija Bodi zdrava
26. 5. 2023, 17.00
Deli članek:

Poiskali smo nekaj različnih receptov, da bo priprava te zakladnice vitaminov in mineralov lahko bolj vsestranska. Priprava vam ne bo vzela več kot dobre pol ure!

revija Bodi zdrava
TESTENINE S PARADIŽNIKOM IN RUKOLO

Ste že slišali, da je bila rukola nekdaj celo prepovedana v samostanskih in cerkvenih vrtovih, saj so ljudje verjeli, da deluje tudi kot afrodiziak? Privoščite si jo torej v velikih količinah, saj je hkrati tudi zdrava in lahka za prebavo.

TESTENINE S PARADIŽNIKOM IN RUKOLO

Sestavine:
300 g testenin
3 stroki česna
2 žlici olivnega olja
200 g mariniranega tofuja
200 g češnjevega paradižnika
100 g suhega paradižnika
2 pesti rukole
sol in mlet črni poper

Priprava: Testenine skuhamo po navodilih na embalaži in odcedimo. Medtem olupimo česen, ga narežemo na rezine in prepražimo na ogretem olju. Dodamo na koščke narezani tofu in na pol prerezani paradižnik. Vse na kratko prepražimo ter primešamo suhe paradižnike in testenine. Prepražimo. Na koncu dodamo še rukolo, sol, poper in razdelimo na krožnike.

revija Bodi Zdrava
Črni riž z rukolo


ČRNI RIŽ Z RUKOLO IN SUŠENIMI PARADIŽNIKI

Sestavine:
300 g črnega riža
sol, mlet črni poper
približno 2 žlici olivnega olja
200 g rukole
pest kalčkov
200 g suhega paradižnika
1 žlica rdečega vinskega kisa


Priprava: Riž skuhamo v slani vodi z nekaj kapljicami olivnega olja po navodilih na embalaži. Odcedimo in pustimo, da se ohladi. Rukolo operemo in odcedimo. Kalčke speremo pod curkom hladne vode, jih razporedimo na papirnato kuhinjsko brisačo in posušimo. Nato suhi paradižnik zmešamo s kuhanim rižem in rukolo. Zalijemo s preostalim olivnim oljem in vinskim kisom ter premešamo. Po okusu solimo in popramo. Na koncu riževo solato razdelimo na krožnike, potresemo s kalčki in postrežemo.

revija Bodi Zdrava
KUSKUS S PEČENIM PARADIŽNIKOM, ŠUNKO IN PESTOM IZ RUKOLE


KUSKUS S PEČENIM PARADIŽNIKOM, ŠUNKO IN PESTOM IZ RUKOLE

Sestavine:
200 g češnjevega paradižnika
100 g šunke
2 žlici olivnega olja
1 skodelica kuskusa
sol, poper

Sestavine za pesto:
2 pesti rukole
pest oreščkov
4 žlice olivnega olja
ščepec soli

Priprava: Na pekač, obložen s papirjem za peko, damo paradižnik in rezine šunke. Paradižnik pokapamo z oljem ter solimo in popramo. Damo v pečico. Pečemo pri 180 °C približno 10 minut. V loncu segrejemo žlico olja. Dodamo kuskus, solimo in popražimo. Odstavimo. Nalijemo skodelico in pol vroče vode. Pokrijemo s pokrovko in pustimo nekaj časa, da nabrekne. Nato premešamo z vilicami. V mešalnik damo rukolo, oreščke, olje in sol ter zmešamo. Kuskus postrežemo s pečenim paradižnikom in šunko. Vse pokapamo s pestom.

revija Bodi Zdrava
PALAČINKE S PESTOM IZ RUKOLE


PALAČINKE S PESTOM IZ RUKOLE

Sestavine za pesto:
150 g sveže rukole
2 stroka česna
60 g pinjol
60 g naribanega parmezana
mlet beli poper
150 ml olivnega olja

Sestavine za palačinke:
500 ml mleka
ščepec soli
2 jajci
300 g navadne moke
rastlinsko olje za pečenje

Sestavine za nadev:
200 g skute (rikota)
400 g dimljenega lososa
pest rukole

Priprava: Pripravimo pesto. Nasekljano rukolo, stroke česna, zdrobljene pinjole, naribani parmezan, ščepec belega popra, olivno olje in premešamo. V skledo vlijemo mleko, dodamo ščepec soli, jajci in stepemo. Postopoma vmešamo moko in maso pustimo stati približno 10 minut. V ponvi nato segrejemo olje in na njem do zlate barve spečemo palačinke. Potresemo jih s skuto in pestom, nanje položimo rezine lososa in posujemo s svežimi listi rukole. Palačinke zvijemo v zvitke in jih narežemo na 2 cm široke kroge.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.