Zdravje

Kaj zaužiti pred treningom?

C.R. / revija Bodi zdrava
19. 5. 2023, 17.00
Deli članek:

Načrtovanje prehrane pred vadbo in po njej je za zdravje ključnega pomena. Telo moramo na intenzivno vadbo pripraviti oziroma ga podkrepiti z ustreznim gorivom.

Profimedia
Telo moramo podkrepiti s pravim gorivom.

Ustrezna prehrana pred vadbo je ključnega pomena za uspešno izveden trening in ohranjanje zdravja. Telo moramo pred vadbo podkrepiti z ustreznimi živili, da lahko dosegamo kar najboljše rezultate ter se obvarujemo pred morebitnimi telesnimi poškodbami. Pred treningom oziroma telesno aktivnostjo je najbolj priporočljivo, da zaužijemo sestavljene ogljikove hidrate, saj se ti počasi prebavijo in dajejo energijo in moč za daljše časovno obdobje. Priporočljivo je tudi, da obroku dodamo proteinska živila. Najprimernejši čas za zadnji obrok oziroma prigrizek pred treningom pa je približno uro in pol do dve uri pred telesno aktivnostjo

Telo moramo podkrepiti s pravim gorivom

Športniki in ljubitelji aktivnega življenjskega sloga vedno znova iščejo nove načine, kako še izboljšati učinkovitost in uspešnost same vadbe. Napake pri izbiri živil se namreč kažejo kot podhranjenost in prehranska neuravnovešenost, ki sta posledici predolgega obdobja stradanja in posledičnega prenajedanja. Za večjo uspešnost pri telovadbi in fizični preobrazbi je predvsem zelo pomembna predhodna priprava. Od uspešne priprave pa je odvisno tudi, kakšne rezultate bomo dosegli. Načrtovanje prehrane pred vadbo in po njej je za zdravje ključnega pomena. Telo moramo na intenzivno vadbo pripraviti oziroma ga podkrepiti z ustreznim gorivom. Posledice neustrezne prehrane pred vadbo se namreč kažejo kot slabši tekmovalni dosežki v športu, prepočasno izgubljanje odvečnih maščob, prepočasno pridobivanje mišične mase, drastična nihanja v razpoloženju, hormonske motnje, izguba kostne mase, pomanjkanje železa itd. Ustrezna izbira živil pred vadbo pa pripomore k temu, da si naše telo po treningu hitreje in uspešneje opomore.

Revija Zarja
Proteinsko bogata hrana

Vpliv na razpoloženje pred treningom

Obrok pred vadbo vpliva tudi na to, kako se počutimo med samim treningom. Če smo pred vadbo na primer pojedli prevelik obrok, se bomo ves čas počutili nekoliko lene, okorne in nefleksibilne, če smo pojedli premalo, pa se bomo med vadbo počutili šibke, omotične, bolj dovzetni bomo tudi za razne poškodbe.

Pri telesni aktivnosti naše mišice kot gorivo uporabljajo glukozo iz ogljikovih hidratov. Večine goriva, ki ga porabimo med vadbo, pa telo ne črpa iz hrane, ki smo jo pojedli nedavno. Telo namreč gorivo v glavnem črpa iz ogljikovih hidratov oziroma glikogena in maščob, ki so shranjene v mišicah, jetrih in maščobnih celicah. Zaloge glikogena v naših mišicah pa so vseeno omejene. Raziskave so pokazale, da ogljikovi hidrati pred vadbo močno povečajo zaloge glikogena v mišicah ter posledično izboljšajo tudi oksidacijo v njih. Zelo blagodejno za telo je, da pred vadbo zaužijemo tudi delež živil, ki so bogat vir proteinov.

Številne študije namreč kažejo, da beljakovine pred vadbo pripomorejo k izboljšanju atletskih sposobnosti in uspešnosti. Uživanje proteinov dokazano poveča sintezo mišičnih beljakovin in zvišuje telesno zmogljivost. Optimalna prehrana v skupnem odločilno vpliva na naše zdravstveno stanje, dobro počutje in športne rezultate. Hrana pred treningom nam bo zagotovila dodatno energijo za napornejšo vadbo ter nam pomagala pri uspešnosti in vzdržljivosti. Za uspešno vadbo in trening pa mora biti ustrezna tudi hidratacija telesa, saj med vadbo zaradi hlajenja telesa izgubljamo večje količine vode in elektrolitov, kot so natrij, kalij in magnezij. Če smo redno športno aktivni, moramo na dan popiti približno štiri litre vode. Piti pa moramo tudi, kadar nismo žejni! Dehidracija namreč močno vpliva na zmanjšanje telesne moči in izčrpanje zalog jetrnega glikogena ter povzroča slabše počutje oziroma utrujenost.

Če se bomo torej že pred treningom dobro pripravili in vnaprej skrbno načrtovali svoje obroke, bodo tudi naši športni dosežki boljši, predvsem pa bomo lažje ohranjali visoko raven energije tudi v vsakdanjem življenju

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.