NASVET STROKOVNJAKINJE

Trda koža, vraščeni nohti, bradavice? Kako pravilno negovati stopala?

Zoran Franc
20. 5. 2023, 08.50
Posodobljeno: 20. 5. 2023, 09.18
Deli članek:

Laura Sardinšek, magistrica kozmetike in diplomirana medicinska sestra svetuje, kako se lahko izognemo nastanku najpogostejših kožnih težavah na stopalih in kako postopamo v primeru njihovega pojava.

Osebni arhiv
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike in diplomirana medicinska sestra

Naša stopala so večino leta skrita v čevljih, nanje se običajno spomnimo šele ob prehodu v toplejše mesece ali ko se pojavijo težave (npr. otiščanci, kurja očesa, žulji, glivice, bradavice in vraščeni nohti). Velikokrat kožnih težav na stopalih niti ne opazimo, saj so lahko neboleče za posameznika.

Katere so najpogostejše težave stopal?

Ena izmed najpogostejših je zagotovo glivična okužba ali Tinea pedis. Gre za glivično okužbo, ki ji zaradi pogoste pojavnosti pri športnikih pravimo tudi »atletsko stopalo«. Glivice se lahko naselijo med prsti, na nohtih in/ali pod njimi. Zdravljenje glivičnega obolenja nohtov je dolgotrajen postopek, med drugim tudi zato, ker nohti na stopalih rastejo zelo počasi. Za uspešno zdravljenje in odpravljanje glivičnega obolenja je najprej potrebna pravilno postavljena diagnoza, saj glivično okužbo nohtov (onihomokozo) lahko hitro zamenjamo z drugimi obolenji nohtov. Za odpravo glivic se uporabljajo različna lokalna antimikotična sredstva v obliki krem, mazil, pisal ali pršil, za zdravljenje trdovratnejših glivic pa obstaja tudi sistemska terapija – antimikotiki v obliki tablet ali kapsul. Eden najučinkovitejših pristopov je popolna odstranitev obolelega nohta.

Ob pojavu glivične okužbe stopal svetujemo vsakodnevno umivanje stopal z milom in vodo, pri tem pa posebej pazite, da dobro osušite prostor med prsti. Prav tako se izogibajte bosi hoji na javnih mestih. Če se vaša stopala potijo, nosite čevlje, ki dihajo (npr. usnjene čevlje), in nogavice, ki odvajajo vlago. Prav tako je pomembno, da poskrbite za njihovo pogosto in redno menjavo.

Kako je z vraščenimi nohti?

Vraščen noht ali Unguis incarnatus je zelo pogost pojav v vseh starostnih obdobjih. Najpogosteje se pojavi na nožnih palcih. Če se spopadate z vraščenim nohtom, vam svetujemo, da obiščete pedikerja, ki bo po oceni vašega stanja nohta naredil načrt sanacije. Morda bo dovolj že to, da vam bo pravilno pristrigel nohte in tako preprečil nadaljnje vraščanje nohta. Mogoča je tudi vstavitev tampona ali namestitev medicinske sponke, s katero učinkovito zmanjšamo občutek bolečine. Če pa je potrebna kirurška sanacija nohta, vas bo pediker napotil k zdravniku.

Do vraščanja nohta najpogosteje pride zaradi nepravilnega striženja nohtov. Nohtov nikoli ne strizite »na okroglo«, ampak sledite njihovi naravni obliki in jih postrizite naravnost. Krajšanje začnite ob robu in nadaljujte proti sredini nohta. Pri tem bodite pozorni, da ste postrigli »špičke«, saj lahko te vodijo do poškodb tkiva v nohtnem kanalu in celo do vnetja. Na koncu vedno popilite ostre robove, da jim odvzamete ostrino.

Med pogostejše vzroke uvrščamo tudi preozko obutev, zato se izognite nošenju neudobnih in ozkih čevljev. Poleg tega poskrbite za ustrezno higieno stopal in se izogibajte potencialnim poškodbam nohtov, ki velikokrat nastanejo zaradi športnih aktivnosti (npr. nogometa, teka, baleta ...).

Dreamstime
stopala

Kaj pa bradavice?

Pogosto se srečujemo tudi z bradavicami na stopalu, tako imenovanimi plantalnimi bradavicami (Verucae plantares), ki so lahko zelo trdovratne in jih zaradi tega težko odpravimo. Bradavic se lahko znebimo na več načinov. Svetujemo vam uporabo lokalnih sredstev s kislinami, ki delujejo na poroženelo plast bradavice in poškodujejo njeno tkivo. Kislinski pripravki lahko povzročijo tudi rano, vnetje in/ali brazgotino, zato naj bo njihova uporaba pod nadzorom. Najlažje se boste bradavic znebili z obiskom pedikerja, ki bo stanjšal prekomerno poroženelo kožo bradavice in tako omogočil hitrejše prehajanje lokalnega sredstva. Odvisno od globine in trdovratnosti bradavice bo morda treba ta postopek večkrat ponoviti. Za njihovo odstranitev so prav tako primerni medicinski posegi, kot so laserji, krioterapija (tekoči dušik), elektroablacija ali radiofrekvenčna ablacija in kirurško odstranjevanje.

Bradavice lahko odpravimo na več načinov, z uporabo kislin, ki delujejo na poroženelo plast bradavice in poškodujejo njeno tkivo.

V izogib nastanku bradavic vam svetujemo nošenje obuval v javnih prhah, garderobah in ob bazenih ter redno menjavanje čevljev in nogavic. Stopala naj bodo karseda suha in ne dotikajte se bradavic drugih ljudi ali bradavic na drugih delih svojega telesa.

Pogosta težava je tudi trda koža na podplatih. Kaj pri tem priporočate?

Drži, trda koža je pogosto pojav, ki pesti vse, tako moške kot ženske. Svetujem obisk pedikerja. Pediker jo bo ustrezno odstranil in oskrbel morebitne kožne razpoke. Da se čim bolj izognete trdi koži in razpokam na peti, vam svetujemo, da svoja stopala redno in skrbno negujete. To lahko storite z 10- do 15-minutnim namakanjem stopal v topli kopeli, s čimer boste omehčali trdo kožo. Nato noge obrišite in posušite z mehko brisačo ter s strgalom odstranite trdo in poroženelo plast kože na stopalih. Na koncu nanesite negovalno hranljivo ali vlažilno kremo, ki vaši koži nudi ustrezno zaščito. Kopel za stopala pripravite enkrat na teden ali vsaj dvakrat na mesec. Z ustrezno domačo nego stopal lahko zmanjšate nastanek trde kože, vendar kadar nastane zaradi deformacije stopal, se zadebelitvi kože težko izognemo. V tem primeru se svetuje uporaba ortopedskih vložkov, ki ublažijo pritisk stopala na obutev.

V toplejših mesecih namenimo svojim stopalom več nege kot v zimskih, čeprav bi morali za stopala skrbeti vse leto, saj le z redno nego dosežemo, da so stopala lepa, negovana in zdrava. Ob pojavu zgoraj opisanih težav ali pa samo v izogib njihovem nastanku vam svetujemo redno obiskovanje pedikerja, ki bo strokovno ocenil stanje vaših stopal in opravil njihovo ustrezno nego. Pri tem vas bo poučil o pravilni nadaljnji domači negi, da bodo vaša stopala ostala zdrava in negovana.